Milaanraders | Milaan, Italië

Een stad niet ver van de grens met Zwitserland, waar alle shopaholics en ijsjesliefhebbers hun hart kunnen ophalen: dat is Milaan. Maar wat is daar te doen, en welke zijn de goede adresjes? Neem het aan van iemand die er is geweest – euh, ik dus. 😉

Wat doen?

Milaan staat in de eerste plaats gekend als een modestad. Je kan dus moeilijk naar Milaan gaan zonder te gaan shoppen. Heel wat designermerken hebben hier een vestiging neergeplant, maar ook de iets meer alledaagse ketens zijn goed vertegenwoordigd. Beginnen doe je op de Piazza del Duomo, vanwaar je de Galleria Vittorio Emanuele niet kan missen. Ik kan je alleen niet garanderen dat je veel oog zal hebben voor de winkels die erbinnen gevestigd zijn, omdat je gegarandeerd onder de indruk zal zijn van de galerij zelf. Zodra je de galerij langs de andere kant weer buiten komt, kan je elke kant oplopen zonder naar de winkels te hoeven zoeken; de winkels zullen jou wel vinden.

Hét boegbeeld van de stad, de Duomo de Milano, heb je ondertussen al lang gespot. De Piazza ervoor staat altijd afgeladen vol toeristen die staan te wachten om de dom te kunnen betreden. Wachtrijen kunnen daardoor behoorlijk lang worden. Heb je – net als wij – geen zin om een uur te staan aanschuiven in de blakende zon? Bestel je tickets dan op voorhand. Voor een biljetje dat je toegang verschaft tot de lift die je helemaal naar het dak brengt, leg je zo’n 16,50 euro neer. Vergeet je alleen niet gepast te kleden om ook de binnenkant van de dom te bezoeken; schouders en knieën moeten bedekt zijn. Gelukkig staat er een vriendelijke Italiaan bij de ingang die je een vestje kan verschaffen wanneer je net als ik de dom met blote schouders wilt betreden. “Handle with care. Designed by Armani!”

Daarnaast is de stad ook enkele pareltjes van parken en kerken rijk, die wij niet allemaal hebben bezocht. De kerken niet omdat dat niet zo ons ding is (maar als kerken wel helemaal in jouw straatje passen, ga dan zeker langs de Santa Maria delle Grazie, waar je Het Laatste Avondmaal kan gaan bezichten!); de parken niet omdat we liever door de gezellige straatjes slenterden.

Eén park dat er zeker uitschiet, is het Parco Sempione dat aansluit op het Castello Sforzesco. Binnen dat kasteel zijn verschillende musea gevestigd, maar daar hoef je niet per se naar binnen te gaan om de pracht van de omgeving in je op te kunnen nemen.

Ook heel erg de moeite (maar een klein beetje verder uit het stadscentrum) is het Cimitero Monumentale, het kerkhof van de stad. Luguber om tussen de graven van onbekenden te wandelen? Misschien. De moeite om te zien hoe impressionant enkele van de tombes zijn die daar werden gebouwd? Zeker en vast! De toegang is vanzelfsprekend gratis, maar exclusief poserende papa. 😉

Daarnaast zijn er enkele ongelooflijk gezellige wijken waar je zonder moeite kan verdwalen omdat je te hard wordt afgeleid door de prachtige gebouwen en de gezellige sfeer. Je vindt er niet alleen authentieke winkeltjes, maar ook schitterende restaurants. Vergeet dus niet om er ’s avonds te gaan dineren en een avondwandeling te gaan maken! De wijken Navigli en Brera waren onze favorieten.

Waar eten?

Eat Me & Go – Via Torino 49

Een gezellig barretje in het midden van de winkelstraat waar je minstens tien minuten staat te dralen van de keuzestress. Sapjes, smoothies en milkshakes, maar ook pizza’s, broodjes en bagels… Sounds like heaven? En al helemaal wanneer je weet dat er superveel vegetarische opties worden aangeboden!

La Tartineria – Via San Carpoforo 4

Een prachtige locatie (die fameuze Brera-wijk van hierboven) gecombineerd met overheerlijke tapas, meer heb je toch niet nodig? Misschien wel handig om te weten, is dat de tapas niet geserveerd worden zoals we dat van in Spanje gewend zijn: die Italianen gooien alles tussen een overheerlijk broodje. Zeer aangenaam verrast!

Taverna del Borgo Antico – Via Madonnina 27

Alweer gelegen in de Brera-wijk, maar dan quasi stereotiep Italiaans, da’s Taverna del Borgo Antico. Denk: rood-wit geruite tafellakens, traditionele Italiaanse recepten – en die knappe, Italiaanse obers mochten er ook best zijn. De ravioli van chef kan ik aan iedereen aanraden!

10 Corso Como Cafe – Corso Como 10

Dé plek waar de chique werkmensen in kostuum gaan lunchen. Ik heb waarschijnlijk nog meer genoten van de gezellige binnentuin dan van het lekkere eten, en dat was al zo goed. Let wel op: niet alleen hier, maar bijna in de hele stad, is frisdrank redelijk duur. Ben je dus niet bereid om acht euro neer te tellen voor een Coca Cola, dan drink je beter een watertje.

Wat met openbaar vervoer?

TREIN – Wij landden op Malpensa Airport, een luchthaven op een uurtje met de taxi van het stadscentrum. In de heenrit hebben we gebruik gemaakt van een taxi om ons van de luchthaven naar de stad te brengen. Omdat we die al op voorhand hadden gereserveerd, kostte die ons 70 euro. Reserveer je hem niet op voorhand, reken dan op een 100 euro.

Maar toen we terug van de stad naar de luchthaven moesten, zijn we met de trein gegaan. Dat was eigenlijk sneller (een halfuur i.p.v. een uur) én goedkoper (13 euro per persoon i.p.v. 70 euro voor vier personen). Zeker een te overwegen optie, tenzij je het comfort van een taxi verkiest.

METRO – Ons hotel lag buiten het stadscentrum, dus hadden we sowieso het openbaar vervoer nodig. Ik zeg niet dat je te voet niet overal zou geraken, maar zeker met de drukkende hitte die er heerste toen wij daar waren, was het handig om af en toe de verkoeling van een metro op te kunnen zoeken. Voor een kaartje dat 48 uur geldig is (wij hebben dat van ons veel langer kunnen gebruiken vooraleer de machine weigerde het nog aan te nemen), leg je 8,25 euro neer.

Kortom: Milaan is een prachtige stad waar je geweldig kan gaan shoppen, maar waar de grote cultuurliefhebber op zijn honger zal blijven zitten. Je zal best wat zakgeld mogen voorzien – zeker als je graag colaatjes van acht euro drinkt – maar is echte Italiaanse gelato dat niet keihard waard?

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s