Friends, not food

Morgen – 1 augustus 2018 – is het World Overshoot Day, de dag waarop de hele mensheid meer van de natuur heeft gebruikt dan ze op een heel jaar kan teruggeven. Concreet betekent dit dat wij 1.7 aardes nodig hebben om in onze behoeften te voorzien, terwijl we er toch maar 1 hebben. Vind je dat al schrikken? Wacht dan tot je berekend hebt wanneer jouw persoonlijke World Overshoot Day valt, in West-Europa dikwijls nog veel vroeger dan 1 augustus. Geloof je me niet? Doe dan zelf de test op http://www.footprintcalculator.org/.

Dat heb ik dus ook gedaan, en ik sloeg bijna steil achterover toen ik ontdekte dat ik al in mei meer van de aarde zou hebben gevraagd dan ze kan teruggeven. Sindsdien ben ik me veel bewuster van wat ik verbruik. Of het nu gaat om afval, elektriciteit of voedsel, op elk vlak kunnen we besparen; het is dan ook niet zonder reden dat ik al meer dan een jaar geen vlees meer eet. Als vegetariër krijg ik dan ook regelmatig de vraag voorgeschoteld: “Waarom?”. Laat dit nu net een post zijn waarin ik jou uitleg waarom ik niet langer vlees eet. 😉

1. Overtuigingen

Zodra je beseft dat je jezelf niet hoeft te voeren met dode dieren (nee, ik wil jullie niet meenemen op een guilt trip, maar het is gewoon de waarheid), is de stap naar een vegetarisch dieet snel gezet. Ik ben me ervan bewust dat je na het lezen van deze post  vlees niet radicaal uit je dieet zal gaan schrappen, en da’s ook niet mijn bedoeling. Die klik zal je uiteindelijk zelf moeten maken, en dat proces begint bij bewustwording, toevallig wél het doel van deze post.

2. Dierenwelzijn

Na wat onderzoek te hebben gedaan, blijkt dat er in de Verenigde Staten wetten zijn die huisdieren als katten en honden beschermen tegen cruelty, maar dat die wetten niet opgaan voor boerderijdieren. Waarom zien we het ene dier als friend en het andere dier als food? We weten goed genoeg dat de dieren die bestemd zijn voor vleesconsumptie in erbarmelijke levensomstandigheden worden volgespoten met hormonen en antibiotica die uiteindelijk ook in het vlees terecht zullen komen, maar dat lijken we al eens graag te vergeten.

3. Gezondheid

Persoonlijk is gezondheid niet mijn primaire drijfveer geweest om vlees aan me voorbij te laten gaan, maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen wanneer je weet dat je als vegetariër minder kans loopt op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes types 2, nietwaar? Dat valt te verklaren door het feit dat minder verzadigde vetten en cholesterol, maar meer vezels en antioxidanten binnenkrijgt. Oh, en wat je ook niet binnenkrijgt? Die schadelijke chemicaliën zoals hormonen en antibiotica die in je stukje vlees terechtgekomen zijn!

4. Milieu

Nu we toch over World Overshoot Daybezig zijn, kunnen we naadloos overgaan tot de positieve impact die een vegetarisch dieet op het milieu heeft. Wist je trouwens dat…

  • … we 800 miljoen mensen te eten zouden kunnen geven als we gewassen aan mensen zouden geven in plaats van aan dieren voor vleesconsumptie?
  • … er 22 kilogram graan en meer dan 50.000 liter water nodig is voor de productie van slechts één kilogram vlees?
  • … de productie van één kilogram vlees voor evenveel uitlaatgassen zorgt als een autorit van 250 kilometer, evenveel energie als nodig is om een lamp 20 dagen te laten branden, en evenveel water een dagelijkse douche, een jaar lang?
  • … veeteelt even veel uitlaatgassen produceert als alle transport ter wereld?

Friends, not food

So rather than asking yourself: “Why go vegetarian?”, the real question is: “Why haven’’t you gone vegetarian yet?”

Maar hoe zit dat dan in België?

Nergens daalt de vleesconsumptie harder dan bij ons. Meer en meer Belgen worden zich bewust van de problemen die ik hierboven kort heb aangehaald. We zien dus dat ze – net als ik – steeds minder vlees consumeren. Yay! Dat kunnen we ook aflezen van de grafieken. De Vlaamse Overheid stelt echter het volgende: “De dalende vleesconsumptie vertaalde zich tot nu toe niet in een daling van de vleesproductie, en dus bijhorende lokale milieu-impact, omdat de export is toegenomen.” Nay.

Friends, not food-2

We hebben dus nog een hele weg af te leggen, maar gelukkig zijn de eerste stappen op die weg al gezet. Het is alleen een weg die we samen zullen moeten afleggen. Daarom breekt het mijn hart ook zo wanneer mensen reageren met: “Ik alleen kan toch niets betekenen”. Guess what, wel dus! Zo bespaarden de 114.191 deelnemers aan Dagen Zonder Vlees vorig jaar 6.455.040 m2 op hun ecologische voetafdruk, evenveel water als 7.444.271 baden en evenveel broeikasgassen als 7.204.366 km autorijden. Hoe? Door samen te werken en te bewijzen dat alle beetjes helpen!

Wat doe jij om je ecologische voetafdruk wat kleiner te maken? Om niet meer van Moeder Aarde te vragen dan ze je kan geven? Om die World Overshoot Day weer naar achter te duwen op de kalender? Laat het me weten, zodat we van elkaar kunnen leren!

Liefs,
Kilien

Bronnen

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over 'Friends, not food'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: