Vraag me niet waarom, vraag jezelf: “Waarom niet?”

Terwijl jij dadelijk je tanden zet in een boterhammetje met kaas, hesp of choco – voor de liefhebbers – heb ik besloten om mijn eetgewoonten eens onder de loep te nemen. Zoals jullie al weten, ben ik sinds meer dan een jaar vegetariër, een keuze waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Integendeel: ik ben er gelukkiger én gezonder van geworden. Daarom vroeg ik me af hoeveel gelukkiger en gezonder ik nog zou kunnen worden als ik zou overschakelen op een veganistisch dieet.

Sinds ik hier op kot zit in Frankrijk, zijn koken en eten enkele van mijn favoriete bezigheden geworden. Ik vind het heerlijk om in kookboeken te neuzen, winkellijstjes op te stellen, achter de kookpotten te staan, om daarna trots te zijn op wat ik toch maar weer op tafel heb getoverd. Nu ik mijn eigen eten klaarmaak – een taak die mijn lieve ouders normaal gezien op zich nemen – ben ik ‘baas in eigen bord’.

Dus als ik beslis om bewuster te winkelen, te koken en te eten, val ik daar niemand anders mee lastig. Mijn gezin bijvoorbeeld, waarin iedereen zijn eigen kook- en eetgewoonten heeft, waardoor de stap naar een veganistisch dieet nogal groot zou zijn. Ik bedoel, mijn papa vond het al een belachelijk idee om vlees van mijn menu te schrappen; kan je je voorstellen hoe hij zou reageren als ik hem zou zeggen dat ik nu een maand geen enkel dierlijk product meer wil eten?

Ja, je leest het goed: ik word voor een maand veganist. Concreet houdt dat in dat ik (zoveel mogelijk) dierlijke producten uit mijn dieet zal schrappen. Ik hoor je al denken waarom ik dat in godsnaam zou doen, maar zoals je al kon verwachten, kom ik dan met enkele sterke argumenten op de proppen.

1. Ik hou van een uitdaging

Dat zou je niet mogen verrassen. Zodra ik voel dat ik ergens te comfortabel word, ga ik op zoek naar de grenzen van mijn comfort zone, om die dan te verleggen. Na meer dan een jaar geen vlees meer te eten, is het dus tijd voor de volgende uitdaging op voedingsvlak. Ik vraag me af hoeveel plantaardige alternatieven er zijn voor de dierlijke producten die we nu gebruiken, hoeveel lekkere recepten ik nog ga ontdekken, hoeveel beter ik me na een maand zal voelen, en vooral: hoeveel van de veranderingen die ik de komende maand ga maken, ik nog zal (willen) behouden.

2. “TryVegan” maakt deze uitdaging ongelooflijk laagdrempelig

Zodra ik een bericht van TryVegan zag passeren op Instagram, heb ik meteen doorgeklikt naar hun site. Ik speelde al langer met het idee om veganisme een kans te geven, en het project dat zij hebben opgestart was het duwtje in de rug dat ik nodig had om er ook echt werk van te maken. Hun plan is om je tijdens de maand oktober (vergelijk het een beetje met ‘Veertig Dagen Zonder Vlees’) zo goed mogelijk te begeleiden op je veganistische zoektocht. Hoe?

  • Met een speciale Facebookpagina én een Facebookgroep waarin de verschillende deelnemers aan het project elkaar kunnen ontmoeten om tips and tricks uit te wisselen;
  • Met een overdaad aan heerlijke recepten (op de site van TryVegan, BE Vegan én EVA) zodat het je zeker niet aan inspiratie zal ontbreken;
  • Met weekmenu’s die al voor jou worden samengesteld, mocht je door de bomen het bos niet meer zien;
  • Met tips and tricks over veganistisch eten op restaurant, met informatie over de voordelen van een veganistische levensstijl, met nutrionele informatie, noem maar op;
  • Met heel wat activiteiten (denk info-avonden, etentjes en kookworkshops) om je te laten inzien dat veganistisch koken plezant, gezond én overheerlijk kan zijn.

En hoeveel dat dan kost? Wel, alleen maar een halve minuut om je – net als bijna drieduizend slimmeriken – in te schrijven. Geen cent meer!

3. Ik bedoel, waarom in godsnaam niet?

De naam van het project is niet voor niets TryVegan. Het is dus geen schande om eens te ‘zondigen’, want de bedoeling van het project is niet om iedereen te bekeren tot hardcore veganisten, maar om hen kennis te laten maken met plantaardige alternatieven. Elk dierlijk product uitgespaard, is er eentje meer, moet je maar denken. Waarom zou je dan niet eens bekijken welke recepten je nog kan ontdekken, wat jij zou kunnen leren van dit project, en welke veranderingen je zou kunnen maken in je eigen levensstijl?

En, wanneer schrijf JIJ je in? 😉

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: