Stressed, depressed and not even dressed

Laten we niet rond de pot draaien: het gaat soms niet goed met mij. Zo’n vijf jaar geleden heb ik een zware, mentale klap gekregen, die tot op de dag van vandaag zijn sporen heeft nagelaten – maar daar praten we een andere keer wel over. Soms valt het me zo zwaar dat me alle energie, zin en motivatie ontbreekt, en dat ik niet weet waar te beginnen om die terug te vinden. Herkenbaar? Ziehier het resultaat van vijf jaar trial and error: een lijst met no nonsense tips van een lotgenoot die écht werken – speciaal voor jou. ❤

Troosten

 • Familie bezoeken
  Een van de meest onbetaalbare uitzichten, is dat van je grootouders wanneer je nog eens voor hun deur staat. Als je op voorhand even belt om te zeggen dat je langskomt, is de kans zelfs groot dat ze nog pannenkoeken of wafels voor je bakken, die je dan samen kan opeten.
 • Dieren aaien
  Wanneer je zelf geen huisdieren hebt die je kan aaien (sorry, visjes), bel dan eens aan bij de buren of ga naar de dichtstbijzijnde kinderboerderij. Of sla twee vliegen in één klap en ga naar je familie met huisdieren, zodat je met beide een beetje kan knuffelen.
 • Foto’s bekijken
  Wat hebben we aan een filmrol waar meer dan duizend foto’s opstaan, als we zelfs niet meer weten wát er precies opstaat? Scroll nog eens door oude foto’s van familie, vrienden of vakantie – of de combinatie ervan. Misschien kan je er zelfs enkele laten drukken om op de muren te hangen?
 • Iets mindfull doen
  En dan heb ik het niet per se over het zweverige soort mindfulness. Kies gewoon een dagdagelijkse activiteit, zoals een douche nemen, en geef al je zintuigen de kost. Hoor het water, ruik de douchegel, voel het schuim, en focus je op wat je ervaart in plaats van op wat je denkt.
 • Geurkaars aansteken
  We hebben allemaal wel zo’n geurkaars staan die we niet elke avond aansteken omdat we ze willen bewaren voor speciale gelegenheden, of niet? Wel, dit is zo’n speciale gelegenheid! Steek die kaars aan en geniet van de geur die zich stilaan door de kamer verspreid, het vlammetje dat rustgevend staat te flakkeren…

Uitdrukken

 • Praten
  Of het nu tegen je familie, je vrienden, je teddybeer of je spiegelbeeld is: praat. Gedachten worden pas écht wanneer je ze uitspreekt. Wanneer je dan nog eens tegen een geliefde praat, zullen zij niet alleen aandachtig luisteren, maar ook proberen te helpen waar ze kunnen. Je staat er niet alleen voor.
 • Schrijven
  Een dagboek werkt niet voor iedereen, maar wel voor mij, aangezien ik erg graag schrijf (valt dat op? ;)) Het geeft me de mogelijkheid om even stil te staan bij en na te denken over wat er in me omgaat, en dat helpt me om alles weer op een rijtje te krijgen en orde te scheppen in de chaos.
 • Tekenen
  Als je creatief bent aangelegd, benut die talenten dan; er zijn zoveel manieren om je gevoelens uit te drukken. Wanneer je even zonder inspiratie zit, zet dan een liedje op dat bij je stemming past, en probeer de muziek te tekenen. En voor je het weet, ben je vertrokken.

Loslaten

 • Dutje doen
  Als het echt allemaal even te veel wordt, en die overdaad aan emoties je helemaal heeft uitgeput, ga dan maar lekker slapen, het zal je deugd doen. Je hoeft geen wekker te zetten; je lichaam zal wel wakker worden wanneer het weer uitgerust genoeg is om er weer tegenaan te gaan.
 • Opruimen en/of poetsen
  Rust in je omgeving = rust in je hoofd. Leg je kleren in de kleerkast, zet die tas in de vaatwasser en loop eens snel door je kamer met de stofzuiger. Je bent in beweging, je verzet je gedachten, en je zal trots zijn op jezelf dat je toch maar de energie hebt gevonden om je kamer netjes te maken.
 • To do en/of done lijstje maken
  Wanneer je loopt te stressen over wat je nog allemaal moet doen, schrijf dat dan op. Da’s weer iets minder om aan te denken. En eerlijk, is er iets zo satisfying als taken van een to do-lijstje schrappen? Maak ook een done-lijstje, zodat je fier kan zijn op wat je toch maar weer gedaan hebt gekregen.

Afleiden

 • Lezen
  Wil je op de hoogte zijn van de actualiteit? Lees de krant. Wil je even meegesleurd worden in een verhaal? Lees een boek. Wil je weten hoe andere mensen dezelfde gevoelens verwoorden? Lees een poëzieboek. Er is een soort lectuur voor elke mood. Misschien kunnen we wel aanraders uitwisselen?
 • Koffiezetten
  En dan heb ik het niet over een gewoon kopje koffie. Nee, zo eentje met karamel erin, slagroom erop, chocolade erlangs en veel te veel koekjes erbij. Die kan je zelf nog bakken! Thee is natuurlijk ook een optie, maar daar kan je niet zo gemakkelijk slagroom op spuiten. 😉
 • Koken
  Voor jezelf of voor anderen, dat maakt zelfs niet uit. Maak je lievelingsrecept of probeer iets nieuws uit, ga naar de winkel (of naar de markt!) om boodschappen, en flans iets heerlijks in elkaar. Dek de tafel, steek een kaarsje aan, en laat je overstelpen met complimentjes, jij meesterchef!
 • Muziek luisteren
  En echt elk genre is toegelaten! Of je nu wilt meehuilen met zielige break-up songs, wilt meezingen met de bekendste meezingers, of eens goed met je billen wilt staan schudden zonder dat iemand het ziet: wat houdt je tegen? Solo dance party is optioneel. 😉
 • Buiten gaan
  Voel de wind op je snoet, hoor de vogeltjes fluiten, strek die benen een keer en adem eens heel diep in en uit. Je hoeft niet per se met een doel de deur uit te stappen; gewoon een blokje om is al ver genoeg. En als je echt niet de energie kan opbrengen om buiten te gaan, zet dan heel eventjes je ramen wagenwijd open.
 • Iets organiseren
  Als je je gedachten eens echt helemaal wilt verzetten, organiseer dan iets. Een feestje, een reis, of gewoon een uitstapje met vrienden of alleen. Je hoeft dat feestje niet echt te geven, of dat reisje niet echt te maken, maar er is natuurlijk niemand die je tegenhoudt om dat wel te doen…

Verzorgen

 • Sporten en/of stretchen
  Laat die zuurstof maar eens lekker door je spieren vloeien! Daar hoef je jezelf nog niet eens voor uit te putten: een yoga tutorial op YouTube does the trick. Het belangrijkste is dat je gewoon eventjes beweegt, en niet de hele dag in je bed of je zetel blijft hangen.
 • Douche nemen
  En blijf er deze keer maar eens wat langer onder staan dan anders. Ik bedoel, weet je zeker dat je haarmasker écht volledig is ingetrokken? Ik neem liever een douche dan een bad, omdat ik door de warmte van het bad vaak wat loom en slaperig word, en da’s nu net niet de bedoeling.
 • Jezelf verzorgen
  Want wie geniet er nu niet van geschoren benen, felgekleurde nagels, en een velletje dat is ingesmeerd met die body lotion die zo heerlijk ruikt? Op internet vind je genoeg tips om je badkamer om te toveren in een home spa, of recepten om haar- of gezichtsmaskertjes te maken.
 • Lakens verschonen
  Eén van de meest zalige en rustgevende ervaringen is voor mij nog altijd tussen de lakens te kruipen wanneer die pas verschoond zijn. In de zomer wanneer ze net van de waslijn komen en heerlijk fris ruiken; in de winter wanneer ze net uit de droogkast komen en heerlijk warm aanvoelen.
 • CalmHarm en/of Noizio downloaden
  Dit zijn twee apps die zonder overdrijven mijn leven hebben veranderd. CalmHarm staat vol met nog meer activiteiten die je helpen de neiging om jezelf pijn te doen, te onderdrukken; Noizio staat vol rustgevende geluidjes die je naar harteloos door elkaar kan mixen. Een knetterend haardvuur op een regenachtige dag? Yes please!
 • Weten wat werkt
  Reken er niet op dat deze kleine tips and tricks al die negatieve gevoelens voor eens en voor altijd uit je lichaam (en vooral uit je hoofd) gaan jagen. Daarvoor heb ik ook bij verschillende therapeuten en psychologen aangeklopt. Die gaan je tips geven om de oorzaak bij de kern aan te pakken, terwijl mijn tips hier alleen de gevolgen kunnen verzachten. Hou daar rekening mee.

Wanneer die negatieve gevoelens blijven aanhouden en niet meer te verzachten zijn met truukjes zoals deze, overweeg dan om op zoek te gaan naar professionele hulp. Dikwijls heeft de studentenbegeleiding op school een lijst met adressen waar je naartoe kan, en hebben ze zelfs een systeem waarmee ze je ook op financieel vlak tegemoet komen.

Er is niets zo sterk als je zwakheden (h)erkennen.

Als je nood hebt aan een babbel, als je me wilt laten weten welke van deze tips wel of niet voor jou werken, of als je nog andere tips hebt, dan weet je me te vinden. Nogmaals: je staat er niet alleen voor. ❤

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: