Hey poes, Tours’ke doen?

Dit weekend heb ik je niet op de hoogte gehouden van mijn wekelijkse avonturen in Angers; dit weekend was ik zelfs niet in Angers! Samen met enkele anderen hadden we beslist om onze horizon eens wat te verbreden, en dat wel tot in het verre Tours. Daar hebben Lisa, Benjamin, Owen en ik twee dagen lang de straten onveilig gemaakt (just kidding, Benjamin en Owen staken zelfs nooit de straat over wanneer het licht op rood stond).

De medeplichtigen

Naam: Lisa
Functie: De sfeer maken

Lisa liep altijd met een aanstekelijk glimlach rond om het gezelschap op te vrolijken, ook en vooral wanneer we weer eens niet wisten welke kant we uit moesten.

Naam: Benjamin
Functie: De weg wijzen

Benjamin had altijd iets in de hand: als het geen ijsje was, dan wel de stadskaart. Alleen maakt hij niet graag beslissingen, zeker niet wanneer het om de smaak van zijn ijsje gaat.

Naam: Owen
Functie: De foto’s maken

Owen is niet gewoon een fotograaf; Owen is een echte paparazzo. Op geen enkele foto is de man zonder camera te zien.

 

De crime scene

Gare de Tours

Aankomen in Tours voelde een beetje als aangekomen in Antwerpen-Centraal – een indruk die Lisa zal kunnen beamen. Nog impressionanter dan de gelijkenis met het allermooiste station ter wereld, is de gevel van het gebouw, die het geheel een heel verwelkomende indruk geeft. Ook heel welkom was het gezellig ingerichte Leffe Café, waar je ideaal je tijd kan verslijten tot de trein het station binnenrijdt.

Place François Sicard

Dit kleine, gezellige en heel fijn aangelegde parkje leidt je rechtstreeks naar het Musée des Beaux-Arts, maar ook zonder dat doel is het fijn vertoeven op de Place François Sicard. De hoge bomen die er staan vangen niet alleen veel wind – letterlijk dan – maar ook net genoeg zonneschijn, waardoor je er op een stralende zomerdag ideaal verkoeling kan gaan zoeken.

Musée des Beaux-Arts

Nog meer de moeite dan het museum zelf (dat behoorlijk wat charme, maar een iets minder goede belichting had) is de tuin van het museum. Zodra je er een voet binnen zet, waan je je in een sprookje waarin jij de hoofdrol speelt. De tuin is niet alleen prachtig aangelegd (denk aan symmetrische perken vol kleurrijke planten), maar ook prima onderhouden. Laat je vooral overrompelen door de gigantische ceder die je welkom heet!

Cathédrale Saint-Gatien

Ik heb al verschillende citytrips gedaan, ik heb al verschillende kathedralen bezocht. Maar die van Tours wist me toch te bekoren. Binnenin onderscheidt deze kathedraal zich van vele andere doordat er veel plaatsen, zoals het altaar, toegankelijk zijn, terwijl dat normaal gezien niet zo is. Maar van buitenaf loont deze kathedraal een bezoekje waard, al was het maar om op het pleintje van de zon én het uitzicht te genieten.

Château de Tours

Wij zijn natuurlijk ondertussen het prachtige kasteel van Angers gewend, waardoor dit kasteel niet aan onze verwachtingen wist te voldoen. Maar dat ligt ook grotendeel aan onze verwachtingen: wat we niet wisten, was dat het kasteel als expositieruimte wordt gebruikt, en niet als museum zoals dat in Angers het geval is. Fan van exposities? Spring er dan zeker eens binnen, want het blijft natuurlijk een vette locatie.

Rue Colbert

De Rue Colbert is een straat die van begin tot einde een onwaarschijnlijk aantrekkelijke charme uitstraalt. Kleine winkeltjes en gezellige cafeetjes wisselen elkaar hier af, waardoor je er zonder problemen je tijd kan verslijten. Profiteer dus zeker van de gelegenheid om je op een van de gezellige terrasjes neer te planten en een beetje naar de passage te kijken over de rand van je kop Franse koffie.

Hôtel Goüin

Alweer een expositieruimte (gratis toegankelijk deze keer), maar dan met een zo mogelijk nog imposantere gevel – da’s Hötel Goüin. We hebben bij wijze van spreken even lang naar het gebouw zelf staan kijken, dan naar de kunstwerken die er binnenin tentoon werden gesteld. Mocht je de kans hebben om tot op het dak te lopen, wil je me dan laten weten hoe het uitzicht daar was?

Place Plumereau

En als je in de Rue Colbert nog niet genoeg koffietjes hebt gedronken – of je moet daardoor juist even naar de wc – dan is de Place Plumereau de place to be. Deze place is niet voor niets een van de toeristische trekpleisters van Tours: de oude huisjes in hun typische bouwstijl maken het er nog gezelliger dan het er al was.

Les Halles de Tours

Slenter je, net als ik, graag door markthallen, ook als ze iets kleiner zijn dan La Boquería in Barcelona, dan lonen de Halles de Tours wel de moeite. Laat je omringen door verse, typische gastronomie, en probeer dan maar eens aan de weerleiding van die Franse streekproducten te weerstaan!

Basilique Saint Martin

Ik moet toegeven dat ik meteen erg onder de indruk was van deze basiliek toen ik er binnenliep; meer dan van de kathedraal. Groter, ruimer en vooral dramatischer. Vergeet niet dat er rond de basiliek nog meer bezienswaardigheden te spotten vallen die allemaal deel uitmaken van de site – maar dat staat gelukkig allemaal goed aangegeven, zodat je zeker niets over het hoofd zou zien.

Boulevard Béranger

Drukke baan langs links, drukke baan langs rechts, en jij wandelt ertussen zonder daar iets van te merken: da’s de charme van de Boulevard Béranger. De boulevard wordt langs twee kanten door hoge bomen omzoomd, en als je geluk hebt, ook nog eens door gezellige marktkraampjes. Er is geen betere manier om van de ene kant van de stad naar de andere te geraken.

Palais de Justice & Mairie de Tours

Midden op de Boulevard Béranger, tegenover een indrukwekkende fontein, staan het nog indrukwekkendere gerechtsgebouw en stadhuis. Niet de gigantische, wapperende Franse vlaggen konden me het meest bekoren, maar de planten die over en door de balustrades groeien, en het geheel daardoor toch dat tikkeltje gezelligheid geven.

Gelukkig zijn er niet al te veel bewijzen van alle streken die we daar hebben uitgehaald – behalve misschien de stralende glimlach op de snoeten van mijn gezelschap. ❤

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over 'Hey poes, Tours’ke doen?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s