Professionele foto’s maken met je smartphone? Zo doe je dat!

Overal zie je mooie dingen (of mooie mensen) waar je een foto van wilt maken, maar niet overal heb je je spiegelreflexcamera bij de hand. Wat moet je dan doen? De kans op een prachtige foto aan je voorbij laten gaan? Hell to the no! Je hebt immers altijd een camera op zak: je smartphone. Hoe kan je nu foto’s maken met je smartphone, die (bijna) even goed zijn als de foto’s die je maakt met een “echte” camera? Blijf gerust nog even zitten, want hier volgen enkele insider tips and tricks van een fotografe die soms ook sneller haar smartphone dan haar camera bovenhaalt. 😉

[DISCLAIMER]: De tips and tricks die ik hier ga delen zijn toegepast op het gebruik van een iPhone, omdat dat nu eenmaal de smartphone is die ik zelf heb.

De camera’s van de nieuwste smartphones gaan er tegenwoordig met reuzensprongen op vooruit, tot op het punt dat een foto van je iPhone amper nog te onderscheiden valt van een foto van je Nikon. Het enige verschil is dat je iPhone het allemaal automatisch kan, terwijl je de instellingen van je Nikon zelf moet aanpassen, waardoor de kans op mislukking groter is – maar de voldoening achteraf natuurlijk ook. Maar dat neemt niet weg dat er op je smartphone ook enkele instellingen zijn waar je zelf mee kan spelen, zowel vóór, tijdens of na het schieten van dat plaatje.

Voor de foto

Het nemen van een goede foto gaat eens zo snel als je camera meteen goed ingesteld is – dat geldt voor elke camera. Hier volgen enkele instellingen die mij het fotograferen met mijn iPhone gemakkelijker maken:

Instellingen > Camera > Raster > Aan

Dit is echt dé nummer één tip die ik je kan geven wanneer je foto’s maakt met je smartphone: schakel het raster in! In een volgende stap leg ik je uit waarom dat zo essentieel is, maar ik kan je nu al zeggen dat dit voor mij een echte game changer was.

Camera > HDR > Aan

HDR of High Dynamic Range betekent eigenlijk dat er op eenzelfde moment verschillende foto’s met verschillende belichtingstijden worden gemaakt. Die foto’s worden achteraf samengevoegd, waardoor zowel de donkere als de lichte delen van de foto goed zichtbaar zijn. Een hoger contrast in je foto’s zorgt voor een hogere intensiteit of levendigheid.

Tijdens de foto

Nu je iPhone goed is ingesteld, is het tijd om aan het echte werk te beginnen: het nemen van een goede foto. Terwijl je daarmee bezig bent, zijn er toch enkele dingen waar je op moet letten, omdat die je het achteraf een pak makkelijker maken.

Raster

Aha, hier zijn we weer aanbeland bij dat fameuze raster. Dat komt erop neer dat je beeld zowel in de lengte als in de breedte in drieën wordt verdeeld, wat je op verschillende manier kan helpen: het geeft je een richtlijn om rechte foto’s te maken, het helpt je om de compositie van je foto aan te passen volgens de ‘regel van derden‘, noem maar op. Dit onderscheidt een goede van een slechte foto, zonder dat je nog maar één aanpassing hebt gedaan.

Kruis

Je iPhone heeft nog zo’n handig trucje waar je zelf niets voor hoeft te doen: een kruisje in het midden van het beeld. Zodra je iPhone waarneemt dat je parallel aan een bepaald oppervlak probeert te fotograferen, verschijnen er twee kleine kruisjes (een wit en een geel) die je moet proberen op elkaar te laten passen; da’s dan je garantie dat je foto parallel is. Vergelijk het een beetje met het principe van een waterpas.

Na de foto

Natuurlijk zwier je die foto niet zomaar op Instagram zonder er verder niets meer mee te doen – nee, zelfs niet met de hashtag #nofilter, leugenaar. Ook de nabewerking van je foto doe je met je smartphone, want daar zijn ondertussen meer dan genoeg apps voor ontworpen. (Je kan je foto ook bewerken via Foto’s > Wijzig, maar alle instellingen die deze functie te bieden heeft, vind ik ook terug in de volgende apps.)

Lightroom CC

Lightroom is het programma dat ik gebruik om de foto’s die ik met mijn Nikon heb gemaakt achteraf op de computer te bewerken, maar Adobe heeft eveneens een app ontwikkeld die je hetzelfde laat doen, maar dan met de foto’s op je smartphone.

VSCO

VSCO beschikt ook over de basisinstellingen die ik gebruik om mijn foto’s aan te passen, maar biedt zelfs nog meer dan dat, zoals een hele hoop filters die je over je foto’s kan gooien en een heuse community om die bewerkte plaatjes achteraf ook te kunnen delen.

InstaSize

Deze app gebruik ik wanneer een staande foto (liggende foto’s vormen geen probleem) automatisch door Instagram wordt bijgesneden, waardoor er een deel van mijn foto’s wegvalt. Via InstaSize kan je het formaat van die foto gemakkelijk aanpassen voor de verschillende features op Instagram (je feed of je story bijvoorbeeld).

Huji

Want ja, ook ik heb een basic kantje dat er niet aan kon weerstaan om Huji te downloaden, dat geef ik zonder schroom toe. Het toffe effect dat Huji aan je foto’s geeft, heb ik nog op geen enkele andere app gevonden. (En komaan, dat ding lijkt op een wegwerpcamera?!)

Trek er dus gerust op uit met je (juist ingestelde) smartphone in de aanslag, maar onthoud dat die – zelfs met mijn handige tips and tricks – nooit helemaal zal kunnen tippen aan een “echte” camera. 😉 Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s