10 voorwerpen die de studio van elke fotograaf sieren

In de loop van de jaren dat ik met fotografie bezig ben, heb ik al heel wat materiaal bij elkaar geraapt dat ondertussen onontbeerlijk lijkt te zijn voor een goed verloop én een goed resultaat van een fotoshoot. Heb je al dat materiaal per se nodig? Nee, want ik heb het in het begin ook zonder gedaan. Maakt al dat materiaal het je een pak makkelijker? Ja, dat wel. Maar over welk materiaal hebben we het dan?

1. Body

Ik sleur mijn Nikon D3100, de eerste (en enige) body die ik ooit kocht, al meer dan vijf jaar met me mee, en daar is de barst in mijn lcd-scherm het bewijs van. Alleen moet ik mijn camera naar een ander land verschepen om die barst te laten repareren, en dat zie ik niet meteen zitten. Daarom wordt het tijd om mijn D3100 te bedanken voor bewezen diensten en op zoek te gaan naar een volgende, iets professionelere Nikon-body – advies is altijd welkom. 😉

2. Lenzen

Ondertussen heb ik drie lenzen: een 18-55 mm, een 18-105 mm en een 50 mm 1.8 – die laatste lens is sinds de aankoop onlosmakelijk met mijn camera verbonden. De andere lenzen gebruik ik gelukkig ook nog voor andere gelegenheden dan portretfotografie, bijvoorbeeld voor de huwelijksreportage die ik afgelopen zomer heb mogen maken, maar die lenzen zet ik dan op mijn tweede body: zo kan ik veel sneller van camera dan van lens wisselen.

3. Flitser

Hoewel ik zoveel mogelijk gebruik probeer te maken van natuurlijk licht (dat is dan ook de reden waarom ik liever op locatie dan in een studie werk), is het licht niet altijd goed genoeg om het zonder flitser te redden. De ringflitser die ik heb, verdeelt niet alleen mooi het licht, maar laat eveneens toe om te kiezen tussen constant of flitslicht én om de hoeveelheid licht aan te passen. Een echte all rounder, dus.

4. Batterijen en lader

Natuurlijk moeten al die dingen ook opgeladen zijn vooraleer je ermee aan de slag kan gaan, dat spreekt voor zich. Ondertussen heb ik mezelf een tweede batterij aangeschaft voor reportage die langer duren dan een paar uur. Op die manier kan de ene batterij weer opladen terwijl ik de andere gebruik, en val ik dus nooit zonder batterijen, want geef toe, echt professioneel zou dat niet overkomen.

5. SD-kaarten

Na mezelf een hele tijd te hebben moeten behelpen met SD-kaartjes van 4 of 8 GB, ben ik nu eindelijk de trotse bezitter van een SD-kaart met meer geheugen, waardoor ik niet om de paar honderd foto’s de shoot moet stilleggen om van geheugenkaart te veranderen. Aangezien ik mijn foto’s in RAW-formaat schiet (die maken de nabewerking namelijk een pak gemakkelijk), zijn de bestanden vrij groot, en mijn geheugenkaart moet die kunnen dragen.

6. Statief

Op locatie neem ik mijn statief niet dikwijls mee, tenzij ik zeker weet dat ik het nodig ga hebben; mijn statief blijft eigenlijk altijd in mijn studio staan. Op locatie ben ik meer bezig met het creatieve aspect van de foto, waardoor ik vrij wil kunnen zijn in mijn bewegingen; in de studio ben ik meer bezig met het technische aspect van de foto, waardoor bepaalde constanten zoals de compositie wel handig kunnen zijn.

7. Studiolampen

Nog zulke hebbedingetjes die mijn studio sieren – en die er professioneler uit laten zien – zijn mijn studiolampen. Tijdens een studioshoot kan ik me natuurlijk niet beroepen op natuurlijk licht en gebruik ik mijn studiolampen om wat licht in de duisternis (letterlijk dan) te creëren. Hou je niet van al te artificieel licht, gebruik dan gele in plaats van witte lampen.

8. Reflectoren

Mijn reflectoren zijn mijn tools om het licht net daar naartoe te sturen waar ik ze wil hebben; de ogen van mijn model, bijvoorbeeld. De reflector die ik heb, bestaat uit vijf verschillende hoezen die me toelaten het licht op vijf verschillende manieren te manipuleren, zodat ik zowel binnen als buiten het gewenste resultaat kan bekomen: warm of koud licht, verdeeld of onverdeeld licht, de mogelijkheden zijn (zo goed als) eindeloos.

9. Computer met Adobe Lightroom

Zoals ik eerder al uitlegde, is het maken van een goede foto maar het halve werk; de nabewerking ervan is minstens even belangrijk. Ik gebruik voor de nabewerking van mijn foto’s enkel Adobe Lightroom; ik Photoshop mijn foto’s dus niet, deels uit principe. De computer die ik daarvoor gebruik beschikt over een processor en een grafische kaart die sterk genoeg zijn om zulke programma’s te draaien, aangezien snelle programma’s je een hoop frustraties kunnen besparen.

10. Externe harde schijf

Maar mocht die snelle computer het ooit plots toch begeven, dan zal je opgelucht zijn als je een back-up van je bewerkte én onbewerkte foto’s op een externe harde schijf hebt opgeslagen. Doe jezelf het plezier om dat regelmatig te doen en er niet van uit te gaan dat er nooit iets kan mislopen, want een gecrashte computer gaat je niet alleen een hoop tranen en frustraties opleveren, maar ook ontevreden klanten…

En mocht je benieuwd zijn hoe al dat materiaal er dan uitziet in de studio en in de handen van een fotograaf, dan boek je toch gewoon een shoot? 😉

Liefs,
Kilien

 

 

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: