Tien tips om het te maken als fotograaf

Het zou je niet moeten verbazen dat ik tijdens mijn vijfjarige fotografiecarrière al het een en ander meegemaakt, en dus geleerd heb. En waarom zou ik jou ook nog vijf jaar laten sukkelen om dezelfde lessen te leren, als ik ze je ook gewoon of vijf minuten kan meedelen? Dat dacht ik ook. Hier volgens tien onontbeerlijke insider tips van iemand die al eventjes in het vak zit. Profiteer er maar van!

Leer je camera vanbinnen en vanbuiten kennen

Het klinkt misschien belachelijk, maar weet je écht waar elke knopje voor dient? Wanneer je op het punt staat om die ene bangelijk foto te nemen, maar er moet nog snel één instelling aangepast worden, dan heb je echt niet de tijd om elk knopje te gaan testen; zo’n dingen moeten automatisch gaan – of toch als je je kans op die ene bangelijke foto niet wilt verpesten.

Laat je zoveel mogelijk inspireren

En dan heb ik het niet alleen over het werk van andere fotografen, maar ook door dat ene raam waardoor het licht zo mooi naar binnenvalt, die ene muur vol kleurrijke graffiti, dat ene schilderij in het Museum der Schone Kunsten, die ene outfit waarin mensen meteen gaan stralen. Train je oog tot je zelfs zonder je camera kan zeggen: “Wel, dat zou nu eens een mooie foto zijn!”

Neem de tijd om je model te leren kennen

Veel modellen hebben nog nooit voor een lens gestaan en weten dus niet altijd even goed hoe ze daar juist aan moeten beginnen. Misschien vonden ze het zelfs al even spannend om jou om foto’s te vragen! Daarom is het belangrijk om hen zo goed mogelijk te begeleiden, zowel voor, tijdens als na de shoot. Vraag hen welke ideeën ze willen uitwerken, geef hen vriendelijke tips tijdens de shoot zelf en blijf ze ook achteraf als een ster behandelen.

Neem je foto’s altijd in RAW

Stel je voor: je hebt dé perfecte foto genomen, je model neemt net dé perfecte pose aan, maar je foto is onderbelicht, dus kan je niet anders dan hem naar de prullenbak verslepen. Ik dacht het niet! Wanneer je je foto’s in RAW trekt, kan je tijdens de nabewerking heel wat van zulke missertjes weer rechttrekken. Oké, je bestanden zullen zwaarder zijn, maar daar heb je grotere geheugenkaarten voor.

Goede afspraken maken goede vrienden

Zowel voor als na de shoot is het erg belangrijk om goede afspraken te maken en je daaraan te houden, want die zijn minstens even belangrijk voor een goede ervaring met je model. Wees op tijd op jullie afspraak, zorg dat de foto’s op tijd klaar zijn, wees duidelijk over de prijs en de betaling, dat soort dingen. Je wilt toch een beetje professioneel overkomen, of niet soms?

Bekijk tutorials op YouTube

Weet je toch niet zo goed hoe je een bepaald effect moet bekomen, en weet je evenmin aan wie je zou kunnen vragen hoe je het toch moet doen? Geen nood, dan is er nog steeds zoiets als YouTube: een bron van inspiratie van mensen met kennis van zaken én met de goede wil om je hun tips and tricks aan te leren. Maak daar gretig gebruik van!

Neem de tijd om een representatief portfolio uit te bouwen

Als je al mijn vrienden en familieleden zou ondervragen, zou je niet veel mensen tegenkomen die nog niet voor mijn lens gepasseerd zijn. Om je skills te oefenen, en om een representatief portfolio uit te bouwen, is het belangrijk om gewoonweg zoveel mogelijk foto’s te maken wanneer de kans zich voordoet. Zo heb ik het geluk gehad om mee te lopen met een professional tijdens een huwelijksreportage, en deze zomer heb ik dat voor het eerst in mijn eentje gedaan!

Probeer niet te veel te geven om de statistieken

Natuurlijk is het heel fijn om veel likes op je Facebook- of Instagrampagina te krijgen, maar die likes mogen niet het enige zijn waar je naar kijkt. De kwaliteit van je werk gaat boven de kwantiteit van likes, dat kan ik je wel zeggen. Want zeg nu zelf: heb je liever een foto met duizend likes en één potentiële klant, of een foto met honderd likes en vijf potentiële klanten? Dat dacht ik al.

Wees niet bang om fouten te maken of hulp te vragen

Denk je nu serieus dat ik op die vijf jaar nog geen stoten heb uitgehaald waar ik achteraf spijt van had? Natuurlijk wel! En da’s ook niet erg, want op die manier hebben ik lessen geleerd die ik anders niet geleerd zou hebben. En weet je niet goed hoe je je het best uit zulke benarde situaties kan redden? Vraag dan raad aan iemand die hoogstwaarschijnlijk al hetzelfde heeft meegemaakt (ik, bijvoorbeeld).

Durf op je strepen te staan

Iemand heeft je foto’s gebruikt zonder je toestemming te vragen of je credits te geven? Iemand heeft je foto’s aangepast door er een filter over te gooien of de foto bij te snijden? Iemand wilt maar niet betalen? Sta op je strepen. Je bent een professional die z’n diensten verleent en die representatief werk moet leveren; laat klanten die professionaliteit niet verpesten.

Welke tips vond je het handigst en ga je zelf zeker eens proberen? Welke tips heb je er zelf nog aan toe te voegen? Heb je nog vragen of nog meer tips nodig? Dan weet je me te vinden!

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: