Hotspots & notspots

Angers, 16 december 2018

Op Erasmus ga je niet alleen om je taal bij te schaven, maar ook je cultuur. En hoe kan je je beter onderdompelen in de Franse cultuur dan door je onder te dompelen in de Franse gastronomie? (Niet letterlijk dan, een wijnbad is misschien een beetje te decadent…) Vier maanden lang heb ik de tijd gehad om de hotspots – en de notspots – van de stad te ontdekken. Lezen met een lege maag? Op eigen risico!

Baracrep – 61 Rue Saint Laud

★★★★★

Niets dan lovende woorden voor deze fantastische crêperie. Dit kleine zaakje, dat aan het begin van de Rue Saint Laud ligt – één van de gezelligste buurten om ’s avonds te vertoeven – wordt uitgebaat door een charmante man die zowel de keuken als de zaak voor zijn rekening neemt. Dat je weet wie je crêpes bakt, omdat hij ze je ook komt brengen, geeft de zaak een warm en authentiek karakter. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de crêpes zelf: zacht, lichtjes gezouten en nét vettig genoeg; meer hoeft dat voor mij niet te zijn. Ook mooi meegenomen: de prijzen zijn zo mogelijk nog zachter dan de crêpes zelf. Een echte aanrader, en vooral een zaak waar ik zonder problemen nog wat vaker mijn tijd ga slijten!

Bistrot de l’Avenue – 117 Rue Franklin

★★★☆☆

Omdat deze bistro zo dichtbij ons huis is, was het gewoon handig om hier te komen lunchen tussen de boodschappen door. Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat de kaart voor het diner dezelfde is als voor de lunch; het menu werd op een krijtbord geschreven (en dus niet op papier gedrukt) en zal dus regelmatig veranderen. Op zich hebben we hier zeker niet slecht gegeten, alleen de frietjes waren lang niet te vergelijken met degene die wij kennen: bijna zwartgeblakerd. Papa dacht zelfs dat ze de frietjes die anderen niet opeten, terug in de friteuse smijten, maar of dat waar is, weten we natuurlijk niet zeker. En anders kan je nog altijd genieten van het prachtige uitzicht over de Avenue Jeanne d’Arc, dat maakt ook veel goed. 😉

48269280_1963715577081075_1585486017677230080_n.jpg

Brasserie du Théâtre – 7 Place du Ralliement

★★★★☆

Op de Place du Ralliement, het centrum van het centrum van Angers, vind je heel wat restaurants en brasseries terug, en daar is de Brasserie du Théâtre er eentje van. Zelfs als je niet naar hier komt om te genieten van het eten, kan je serieus genieten van het uitzicht: het prachtige gebouw dat binnen uit drie stijlvol ingerichte verdiepingen bestaat, staat recht tegenover het majestueuze theater van Angers. Zeker wanneer je de zon op je snoet er nog eens bovenop krijgt, is deze brasserie het bezoeken waard. Het eten is ook in de smaak gevallen: de porties zijn groot genoeg en lekker klaargemaakt; alleen moet je er wel eventjes op wachten. Al bij al is de Brasserie du Théâtre een aanrader, maar dat komt misschien meer door de setting dan door het eten zelf.

Chez Paul – 44 Rue Bressigny

★★★★☆

In Chez Paul heb ik mij als Belg voor de eerste keer aan Franse frietjes gewaagd – ja, ik was echt bang om teleurgesteld te worden – maar dat was ik niet! Chez Paul is een klein restaurantje dat heel gezellig is ingericht (bonuspunten voor de hoge tafel aan het raam waardoor je een beetje naar de passage in de straat kan kijken) waar je een lekkere, ouderwetse hamburger met frietjes kan gaan eten. En de vegetariërs, niet getreurd: het is niet zo dat je maar één vegetarische optie hebt, zoals dat meestal het geval is, maar je kan bij elke burger kiezen voor een hamburger of een groenteburger. Waarom heeft nooit iemand daar eerder aan gedacht?! En mocht je nog plaats hebben in je buik (of in je hart), slaat dan zeker de dessertjes niet af, want die waren ook ferm de moeite.

48357809_686705541725836_412750016457736192_n.jpg

Chez Pont Pont – 13 Promenade du Bout du Monde

★★★★★

Wees maar zeker dat dit restaurant zijn vijf sterren waard is. Een groot, gezellig terras dat uitzicht geeft op hét boegbeeld van Angers (de château, dus); snelle, vriendelijke bediening en overheerlijk, vers eten. De pizza’s – die trouwens heel ludiek allemaal vernoemd zijn naar muzikanten waarvan de Fransen hun Engelse naam niet uitgesproken krijgen – zijn een absolute aanrader. Zeker wanneer het mooi weer is, loont het absoluut de moeite om hier langs te komen, zelfs als het alleen maar is om een glaasje te drinken. Hier ga ik gegarandeerd nog terug naartoe!

Holly’s Diner – Place du Mondain-Chanlouineau

★★★☆☆

Het interieur, de menukaart, de porties: alles schreeuwt typische, Amerikaanse diner – en da’s ook precies de bedoeling. Zodra je hier binnenstapt, kan je er niet omheen dat de uitbaters heel wat moeite hebben gestopt in de inrichting van hun zaak. De zwart-witte tegels, de leren banken, de uniformen van de serveersters; het enige wat ontbreekt, zijn old skool rolschaatsen. De menukaart is bijna even uitgebreid als de porties, dus is Holly’s Diner niet de juiste plek voor mensen met iets te weinig honger en iets te veel keuzestress. Helaas zie je dat ook weerspiegeld in de prijzen, die dan ook eerder aan de hoge kant zijn – al zullen die natuurlijk altijd minder zijn dan een vliegticket naar de Verenigde Staten om daar te gaan eten in een échte diner. 😉

48374800_510000076161730_1711768785007935488_n.jpg

La Coquetterie – 17 Rue Beaurepaire

★★★★★

Je hoeft de Maine maar over te steken op de Pont de Verdun, en je staat al voor de deur van La Coqeutterie – een salon de thé dat zoveel meer te bieden heeft than meets the eye. Zodra je binnenkomt, wordt je blik automatisch naar de toog met huisgemaakte gebakjes gezogen (toen ik de kaart in handen kreeg, ben ik dan ook gewoon nog eens naar die toog gelopen, omdat een beeld uiteindelijk nog altijd meer zegt dan duizend woorden). En dan waren ze nog overheerlijk ook! Ook de inrichting van de zaak is bijzonder aangenaam: de gewelven van wat een oude kapel lijkt, meubels die uit de woonkamer van je overgrootouders geplukt lijken te zijn, en hip behangen muren; een onverwachte, maar geslaagde combinatie. Hier keer ik zeker nog terug om een keer te gaan brunchen op zondagochtend – maar dan maak ik toch op voorhand een reservering.

La Côte de Boeuf – 105 Rue de la Madeleine

★★★★☆

Net buiten het stadscentrum, maar heel gezellig ingericht: dat is La Côte de Boeuf. Door de huiselijke sfeer en het vriendelijke personeel voel je je meteen op je gemak. Op zaterdagavond kan je er alleen maar terecht als je gereserveerd hebt, maar dat zorgde er dan ook weer voor dat je er in alle rust van je eten kon genieten. Want dat was absoluut de moeite! Toch geen vijf sterren omdat ik enkele graten in mijn vis gevonden heb – typisch dat ik dat dan weer net voorheb – en omdat ze net dat tikkeltje langer hadden mogen wachten tussen het reserveren van de verschillende gangen. Maar langs de andere kant, als we te lang op ons eten moeten wachten, zijn we nog harder aan het klagen. 😉

48377416_599244930512329_3561962480475308032_n.jpg

La Crêperie Saint Aubin – 10 Rue Saint-Aubin

★★★★☆

Stel je voor: je bent gezellig aan het shoppen in de kleine winkelstraten die Angers rijk is, wanneer je plots ‘een hongertje’ krijgt. Dan is de verleiding om La Crêperie Saint Aubin binnen te gaan, moeilijk te weerstaan. Die is immers ideaal gelegen: op het einde van een van de grotere winkelstraten, op een steenworp afstand van de Place Du Ralliement én helemaal niet ver van onze school. Een bijkomende troef is de ongelooflijk uitgebreide menukaart (al is dat voor mensen met keuzestress vaak meer een nadeel dan een voordeel). Toch geen vijf sterren omdat de crêpes aan de droge kant waren, maar dat valt te verklaren doordat de kok misschien gewoon een slechte dag had. En trouwens, met een bolletje ijs dat over je crêpe heen smelt, is dat probleem ook snel opgelost. 😉

Le Comptoir de L’Inde – 11 Place Pierre Mendès France

★★★★☆

Zowel mijn gezelschap als ikzelf hadden nog niet eerder kennisgemaakt met de Indische keuken, en hebben ons dan ook heel aangenaam laten verrassen. Het enige waar we allemaal spijt van hadden, is dat we het nog niet eerder hadden geprobeerd! Het restaurant ligt aan een drukke steenweg waar momenteel aan gewerkt wordt, dus de setting is niet meteen ideaal, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het oprecht vriendelijke personeel dat je hartelijk welkom heet. Omdat de maaltijd (vanzelfsprekend, eigenlijk) à la minute worden bereid, kan je gerust laten weten wat ze er zeker wel of niet (lees: koriander, jakkes) in mogen kappen. En als je je dan helemaal wilt laten onderdompelen in de Indische keuken, ga dan zeker voor de typische desserts; je zal het je niet beklagen.

48380161_438555250013273_6268730941489807360_n.jpg

Le Napoli – 15 Rue Toussaint

★★★☆☆

Als er één keuken is die iedereen wel weet te smaken, dan is het wel de Italiaanse, maar juist omdat we wel vaker Italiaans gaan eten, zijn de verwachtingen dikwijls hooggespannen, en Le Napoli heeft die niet kunnen inlossen. Was het er slecht? Nee, zeker en vast niet. Op het eten valt niet veel aan te merken, op de omkadering misschien wel. We waren nog geen kwartier binnen toen we onze pizza al onder onze neus geschoven kregen, wat de meeste mensen wel leuk vinden, maar wat wij interpreteerden als “ze willen ons hier buiten”. Zeker omdat de tafels gedekt zijn met papieren onderleggers die gewoon zo snel mogelijk worden weggegooid zodra je opstaat, wordt dat gevoel versterkt. Conclusie: als je zin hebt in een snelle, Italiaanse hap, is Le Napoli een te overwegen optie; als je zin hebt om op je gemak uiteten te gaan, niet.

Le Strapontin – 2 Rue Saint Denis

★★★☆☆

Op tien passen van de Place du Ralliement geniet Le Strapontin van een uitstekende ligging. Ook de inrichtingen van de zaak is gezellig, waardoor het er over het algemeen aangenaam vertoeven is. Ook wat we te eten hebben gekregen was best aangenaam, alleen is het niet bij iedereen even hard in de smaak gevallen. De menukaart is niet zo gevarieerd, waardoor niet iedereen iets naar zijn zin heeft kunnen bestellen. Le Strapontin noemt zichzelf dan wel een ‘bistro’, terwijl ik het eerder als een ‘creperie’ zou omschrijven, aangezien het allergrootste aandeel van het menu galettes en crepes beslaat. Dus als je op zoek bent naar een typische pannenkoeken, wandel dan zeker eens voorbij Le Strapontin; een grote omweg zal je er alleszins niet voor moeten maken.

48403097_597705627309341_374601854941659136_n.jpg

Restaurant L’Astuce – 57 Avenue Victor Chatenay

★★★★★

Doodzonde… Dat hier niet meer volk naartoe gaat! In dit kleine, maar heel tof ingerichte restaurantje, is het werkelijk heerlijk om te eten. De uitbaters zijn er duidelijk trots op dat ze hun producten bij de lokale handelaars afhalen, en terecht, want dat proef je. Het eten had ongelooflijk veel smaak en werd prachtig gepresenteerd. Wij hadden voor het driegangenmenu gekozen, en dat bleek een goed idee te zijn, aangezien de porties op zich niet zo heel erg groot waren. Toch zijn er enkele nadelen verbonden aan het restaurant: het ligt wat verder uit het centrum, het is maar heel beperkt open, en je hebt slechts de keuze tussen enkele menu’s (wat dan wel weer een voordeel is voor mensen met keuzestress, zoals ik!). Die nadelen worden echter meer dan ruimschoots goedgemaakt door de overheerlijke maaltijden die we geserveerd kregen. Een aanrader? Reken maar van yes!

Villa Toussaint – 43 Rue Toussaint

★★★★☆

De vijf anderen die me vergezelden, schoten spontaan in de lach wanneer ik ging vertellen dat we gereserveerd hadden; het restaurant was namelijk helemaal leeg toen we toekwamen. Die reservatie bleek uiteindelijk absoluut geen overbodige luxe te zijn, want nog geen uur later zat het restaurant stampvol! Keuze was er zeker genoeg (teveel zelfs, als het om de desserten ging), en ook aan de vegetariërs werd gedacht. Je vindt er dus zonder twijfel een gerecht naar je zin. Als je na het dessert nog geen zin hebt om naar huis te gaan, kan je nog even aan de gezellige bar blijven hangen; tenzij jouw tafel na je opnieuw gereserveerd is, want er wordt wel duidelijk gemaakt dat je niet langer moet blijven plakken dan nodig. Jammer.

48411623_781504865522213_5443239197861216256_n.jpg

★★★★★ 
Baracrep
Chez Pont Pont
La Coquetterie
Restaurant L’Astuce

★★★★☆ 
Brasserie du Théâtre
Chez Paul
La Côte de Boeuf
La Crêperie Saint Aubin
Le Comptoir de L’Inde
Villa Toussaint

★★★☆☆ 
Bistrot de l’Avenue
Holly’s Diner
Le Napoli
Le Strapontin

Welk adresje ga jij als eerste bezoeken? 😏

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: