Less = more

Als je nog nooit beelden hebt gezien van onze steden, stranden en zeeën die overspoeld worden door afval, dan wordt het dringend tijd om onder je rots vandaan te komen. Wegwerpplastic is een gigantisch probleem, en dat heeft Europa ook ingezien: er komt – onder andere – een verbod op wegwerpplastic om het probleem tegen te gaan. Maar in afwachting van actie en engagement van de grootste bedrijven (lees: de grootste vervuilers), zijn er gelukkig wel enkele veranderingen die jij en ik kunnen maken. En geloof je niet dat jij als individu een verschil kan maken? Lees dan maar eens verder.

In de winkel

Verpakkingsvrij winkelen begint natuurlijk al in de winkel, en niet pas thuis. Als je in een stad woont, ga dan eens op zoek naar adresje van verpakkingsvrije winkels, aangezien die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, je moet ze alleen weten te vinden. Of ga eens langs bij de grote supermarkt: die hebben vaak meer keuze, en dus meer kans dat je er je zero waste hart kan ophalen. Maar ook als je in een dorp woont, is er geen reden tot paniek! Spring gerust eens binnen bij de lokale kruidenier: grote kans dat je daar ook je groenten en fruit in bulk kan kopen. En waar je die dan in moet steken? In herbruikbare tasjes en doosjes, natuurlijk! Geef die dingen gerust ook eens af bij de bakker of de slager. Sommige mensen reageren verbaasd – omdat jij een echte trendsetter bent, duh – anderen dan weer enthousiast. Ik spreek uit ervaring!

Essentials

 • Herbruikbare tasjes voor groenten, fruit of brood
 • Herbruikbare doosjes voor kaas of vlees
 • Een herbruikbare draagtas om al je boodschappen in te dragen (niet vergeten he!)

In de keuken

Natuurlijk heb je in de winkel al heel erg je best gedaan om op zoek te gaan naar verpakkingsvrije producten, maar dat wil niet meteen zeggen dat je zonder een enkele verpakking thuis zal komen; ook niet als je koekjes hebt gekocht die niet individueel verpakt zijn, ook niet als je die kleine potjes yoghurt door een grote pot van een (halve) liter hebt vervangen. Gelukkig zijn andere dingen zoals vershoudfolie of aluminiumfolie – waar je wél zelf iets aan kan doen – zo gemakkelijk te vervangen, dat je je meteen afvraagt waarom je dat niet eerder hebt gedaan. Stop je overschotjes in een Tupperwarepotje, dek die halve citroen af met Food Huggers (jongens, dat zijn pas echte life changers) en draai de overgebleven groenten op het einde van de week gewoon in een heerlijke soep. Je zou je geld niet rechtstreeks in de vuilbak gooien, maar onrechtstreeks wel? Dat dacht ik al.

Essentials

 • Tupperwarepotjes
 • Food Huggers
 • Een mixer om heerlijke soep mee te maken 😉

In de badkamer

Ook in de badkamer brengen we heel wat tijd door, en produceren we heel wat afval: elke maand een tandenborstel, een vijftigtal wattenschijfjes en een hoop maandverbanden en tampons. Ik ga hier vanzelfsprekend niet beweren dat je je tandenborstel een halfjaar moet bijhouden of dat je maar gewoon in je broek moet bloeden, want we willen tenslotte wel een beetje hygiënisch blijven. Maar ik wil wel even meegeven dat er alternatieven voor bestaan: een tandenborstel uit bamboe, een wattenschijfje uit katoen, en een menstruatiecup, bijvoorbeeld. Maar dat is niet alles: ook zeep, deodorant en tandpasta bestaan al in een zero waste variant. Geloof je me niet? Spring dan maar eens binnen in een verpakkingsvrije winkel – of zoek het allemaal eens op op internet of sociale media als je niet uit je luie zetel wilt komen.

Essentials

 • Een tandenborstel uit bamboe
 • Wattenschijfjes uit katoen
 • Een menstruatiecup

Onderweg

De pendelaars onder jullie zullen zich zeker in mijn verhaal herkennen: je trein heeft vertraging en jij bent gefrustreerd. Wat doe je dan om jezelf te kalmeren? Binnenwippen in die koffiezaak in het station voor een koffietje en een bijhorende koffiekoek – uiteraard.  Maar hoe lang duurt het voor die koffie en die koek op zijn, en voor je dus dat bekertje en dat zakje in de vuilbak gooit? Minder lang dan de vertraging van de trein? Ja, echt gekalmeerd geraak ik daar niet echt van. Als je die koek toch meteen gaat opeten, weiger dat zakje dan een keer. En als je die koffie zo dikwijls gaat halen dat de barista’s je bestelling uit het hoofd weten, neem je eigen mok dan een keer mee. Veel zaken – ja, zelfs Starbucks! – geven je zelfs een korting wanneer je die moeite doet. En dat scheelt op een jaar toch weer een aantal koffietjes.

Essentials

 • Een drinkbus en een brooddoos (sorry, maar dat is gewoon te evident voor woorden)
 • Een koffiemok
 • Een herbruikbare tas voor die onvoorziene boodschappen

Is het mijn bedoeling om jou om te toveren tot een geobsedeerde afvalvermijder? Nee. Het is mijn bedoeling om jou bewust te maken van het afval dat je zo gemakkelijk kan vermijden – ook al is dat maar één plastic flesje per keer. Want als jij volgende keer je eigen tas mee naar de winkel neemt, als jij je overschotjes niet langer in zilverpapier wikkelt, als jij de volgende keer gewoon “nee” zegt tegen het afval dat verkopers je proberen aan te smeren; wel, dan ben ik in mijn opzet geslaagd.

Liefs,
Kilien

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: