Onmiddellijk bez-wijken | Krakau, Polen

Krakau in Polen, dat vroeger de uitvalsbasis was van de nazi’s ten tijde van het Derde Rijk, is een stad rijk aan oorlogsverleden. De vele bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn, zijn een ultiem bewijs van een stuk geschiedenis dat we gewoonweg niet kunnen negeren. Net omdat er zoveel te bezoeken valt, kom je met een paar dagen niet toe: een weekje Krakau, zeker in de zomer, is zo voorbij. Om het overzicht te bewaren, licht ik er enkele interessante wijken uit: Stare Miasto, Kazimierz en Podgórze.

What to do?

Auschwitz-Birkenau

Een niet te missen excursie vanuit Krakau, dat zijn ongetwijfeld de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau. De gebouwen op Auschwitz zijn nog in erg grote mate bewaard gebleven en omgebouwd tot een sereen museum dat toch een serieuze indruk nalaat; in Birkenau krijg je dan weer een idee van de gigantische omvang van de gruwelijkheden die indertijd hebben plaatsgevonden. Op het moment dat wij daar waren, lagen de terreinen onder een dik sneeuwtapijt, waardoor het geheel je alleen maar meer rillingen bezorgde.

Meer: https://www.getyourguide.nl/staatsmuseum-auschwitz-birkenau-l1069/

Stare Miasto

Mariakerk

Kerken zijn er meer dan genoeg in Krakau – wel meer dan honderd, om precies te zijn – en als je er daar maar eentje van moet uitkiezen, dan is de Mariakerk absoluut geen slechte keuze. Wat deze kerk van zovele andere onderscheidt, is haar bombastische, eclectische interieur. In elke nis van de kerk kom je voor een verrassing te staan, maar in de kerk zelf niet alleen. Neem vooral de moeite om de crypten (die gesloten waren op het moment van ons bezoek) en de klokkentoren eens te bezoeken, zeker als je benieuwd bent naar hoe het voelt om eens recht onder een klok van twaalf ton te gaan staan.

Koninklijke Kasteel van Wawel

Toen we ons bezoek aan de Wawel aan het plannen waren – onze reisgids raadde ons aan om hier toch enkele uren tot een halve dag voor uit te trekken – heerste er voornamelijk chaos. De officiële website bood daarbij niet veel soelaas. Wil je zelf een bezoek aan de Wawel plannen (wat overigens erg de moeite waard is), hou dan hier rekening mee: de kathedraal en het kasteel zijn twee verschillende gebouwen waarvoor je twee verschillende biljetjes nodig hebt. In het kasteel kan je tijdelijke en permanente collecties gaan bezoeken, waarvoor je ook telkens aparte biljetjes moet aanschaffen. Vertrek daarvoor zeker niet te laat, want het aantal tickets is per dag beperkt. Thank me later.

52977014_151004612517572_4099748160379813888_n

Kazimierz

VR Studio

Vorig jaar een shooting range, dit jaar een virtual reality studio: Ben en ik proberen al eens graag iets “anders” uit. En dat hebben we ons nog nooit beklaagd! Ook deze VR-studio was een ervaring die absoluut voor herhaling vatbaar was, maar dan misschien niet in België, omdat het bij ons gewoonweg veel duurder is. Hebben jullie altijd al eens als middeleeuwse boogschutters willen samenwerken om een stadsinvasie op afstand te houden? Ga dan zeker eens bij VR Studio langs! Reserveren kan door gewoon op voorhand een mailtje te sturen en ter plekke te betalen. 49 PLN per persoon per uur komt neer op net iets meer dan elf euro. Daar kan je niet voor sukkelen…

Podgórze

Oskar Schindlers Emaillefabriek

Ik heb in mijn leven al veel musea bezocht. Heel veel. Maar nog nooit heeft een museum zodanig veel indruk gemaakt als deze oude emaillefabriek: alleen al voor dit museum is een bezoek aan Krakau het overwegen waard. Men zegge het voorst aan de leerkrachten geschiedenis die ons met hand en tand hebben geprobeerd bij te brengen hoe het leven van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog er nu écht uitzag – en daar misschien niet helemaal in geslaagd zijn. Dit interactieve museum lijkt op sommige momenten meer een spookhuis dan een museum te zijn, maar dat gevoel valt eigenlijk met geen pen te beschrijven.

Museum of Contemporary Art in Krakow (MOCAK)

En alsof ik maar geen genoeg kon krijgen van al die musea, zijn we dan ook eens een kijkje gaan nemen in het MOCAK, dat grenst aan de emaillefabriek; twee vliegen in één klap dus. Alleen was de ontgoocheling bij het MOCAK minstens even groot als de verwondering bij de emaillefabriek. Het museum is niet zo erg groot, waardoor de tijdelijke collectie meer dan de helft van de ruimte inpalmt. Dikke pech dus als die tijdelijke collectie je niet aanstaat. De permanente collectie is dan weer klein en voornamelijk verouderd. Zou ik er opnieuw naartoe gaan? Niet meteen. In de Podgórze-wijk zijn meer dan genoeg (lees: eigenlijk te veel) andere dingen te doen.

51993392_745117162538581_3814898099583713280_n

Where to eat?

Stare Miasto

Café Camelot – Świętego Tomasza 17

Op aanraden van mijn ouders, die Krakau eerder al bezocht hadden, zijn we allereerst naar Café Camelot gegaan, en dat hebben we ons niet beklaagd. In vrijwel alle toeristische gidsjes zal je kunnen lezen dat de meeste bars in kelders zijn ondergebracht, en ook Café Camelot ademt die sfeer uit, maar dan bovengronds. De zaak bestaat uit allerlei gezellige, aan elkaar geschakelde zaaltjes, waardoor er veel meer plaats is dan op het eerste gezicht lijkt. Stap dus gerust naar binnen, zeker als je getrakteerd wilt worden op een ontbijt waar je nog een hele dag op kan teren.

Restauracja Bianca – plac Mariacki 2

En als het dan allemaal net een beetje chiquer mag, is Bianca – een Italiaanse restaurant om de hoek van de Grote Markt – een echte aanrader. De serveuses leggen je in de watten alsof je een van de belangrijkste gasten in het restaurant bent. Het menu is opgesteld zoals de echte Italianen dat gewoon zijn: de antipasti die aan de “echte” hoofdgerecht voorafgaan, zijn groter dan de voorgerechten zoals wij die gewoon zijn, waardoor ze voor mensen met een kleinere maag wel als hoofdgerecht kunnen dienstdoen. Is je honger uiteindelijk nog niet gestild, bekijk dan zeker de heerlijke dessertenkaart eens – of doe je tegoed aan de koekjes die je bij afscheid nog meekrijgt!

53221694_389439811614326_7885158835575324672_n

Kazimierz

Kolanko n. 6 – Józefa 17

Dit is zonder twijfel mijn allergrootste aanrader in de hele stad, voornamelijk omdat ik hier zo verbijsterd buiten ben gewandeld over hoe lekker én goedkoop het eten was. Ben en ik hebben allebei een hoofdgerecht met een drankje en een fles water, en een nagerecht met een tas thee genomen – KEUZESTRESS (shock) – en wil je weten wat we kwijt waren? Dertig euro! Voor ons allebei! De ongelooflijk gezellige setting met de kleine sfeerlichtjes en het grote terras, dat in de zomer nóg meer charme heeft, krijg je er gratis en voor niets bovenop.

Zenit – Miodowa 19

Waar Kolanko n. 6 voornamelijk gezellig is, is Zenit overwegend chill. En dat is zeker geen uitzondering in een buurt als Kazimierz: het voormalige ghetto is ondertussen opgewaardeerd tot dé buurt om ’s avonds iets te gaan eten of gaan drinken. Het grote voordeel van zulke wijken is dat iedereen zijn gading er kan vinden, en in Zenit kunnen ook vegetariërs én veganisten naar hartenlust uiteten gaan. Daarnaast vind je er meer dan avondeten alleen, waardoor Zenit op elk moment van de dag een bezoekje waard is.

En, wanneer vertrek je? 😉

Liefs
font

P.S.: Als je deze adresjes ook echt gaat bezoeken, dan hoor ik heel erg graag wat jij ervan vond! ❤

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s