Feminist tot in de kist

Je had toch niet gedacht dat ik internationale vrouwendag voorbij zou laten gaan zonder daar een heuse post aan te wijden? Geen hele lofrede van honderden woorden over alle belangrijke vrouwen in mijn leven, want daar zou jij – tenzij jij één van die belangrijke vrouwen bent – niet zoveel aan hebben. Wel een paar heel concrete tips waarmee je meteen aan de slag kan gaan om vrouwen (onder meer) het respect te geven dat ze dubbel en dik verdienen. Want een beetje meer feminisme, niet alleen vandaag, maar elke andere dag, helpt iederéén vooruit.

1. Weet wat ‘feminisme’ eigenlijk betekent

Van Dale definieert ‘feminisme’ als volgt:

Het stre­ven naar een ge­lijk­waar­di­ge be­han­de­ling van vrou­wen ten op­zich­te van man­nen, m.n. op het maat­schap­pe­lij­ke, eco­no­mi­sche en ju­ri­di­sche vlak, en naar door­bre­king van de tra­di­ti­o­ne­le rol­pa­tro­nen.

De grootste misvatting over feministen is dat ze vrouwen beter of belangrijker vinden dan mannen, en da’s verre van waar. Integendeel, feministen streven namelijk naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. “Kunnen we dat dan niet gewoon ‘equalisme’ of zoiets noemen?” Ja, dat kunnen we. Net zoals we water “ook gewoon H2O of zoiets” kunnen noemen. Doe maar niet, dus.

2. Wees je bewust van je privileges

Je kan je ogen niet sluiten voor slecht nieuws en dan doen alsof het niet bestaat. Seksisme, racisme, of klimaatopwarming zijn reëel, ook al ondervinden we daar niet dagelijks zelf de gevolgen van. Van de 196 landen ter wereld, zijn er slechts zes – ZES! – waar man en vrouw voor de wet gelijk zijn. Wat houdt je tegen om op te komen voor mensen die minder geprivilegieerd zijn dan wij, ook als we hen misschien niet persoonlijk kennen?

3. Kom op tegen onrecht

Het lijkt me evident dat je het niet eens bent met onrecht, maar kom je er ook actief tegen op? Dat hoeft niet meteen een massamanifestatie in Brussel te zijn, want op kleinere schaal kan je soms al grotere effecten waarnemen. Neem het op voor die vriendin die getreiterd wordt, wijs die kerels erop dat ze aan het mansplainen zijn, laat gewoon horen dat sommige dingen niet nodig of niet oké zijn. Iemand moet het doen. Waarom wachten op iemand anders?

4. Breek elkaar niet af, bouw elkaar op

In plaats van over elkaar te roddelen op de wc’s, kunnen we elkaar beter eens een complimentje geven wanneer we daar voor de spiegel staan. Een oprecht, gemeend complimentje. Over hoe iemand is? Goed. Over wat iemand doet? Nog beter! Zet elkaars succes in de verf, supporter voor elkaar, wees oprecht blij voor elkaar. Veel meer cliché dan dit gaat het niet worden, maar ik permitteer me toch even om het te zeggen: je wordt zelf niet groter door anderen kleiner te maken. Laat ons gewoon als grote meiden naast elkaar gaan staan!

5. Wees lief voor jezelf

Ik heb het al een paar keer gezegd, en hoogstwaarschijnlijk is dit niet de laatste keer: de maatschappij vandaag is erop gebrand om munt te slaan uit onze onzekerheden. Crèmepjes tegen acne, zalfjes tegen cellulitis, pilletjes tegen vetrolletjes. Als jij gelukkiger wordt door die dingen te gebruiken, dan ga ik hier niet met de scepter staan zwaaien en beweren dat je dat niet mag. Maar word je daar écht gelukkig van, of ben je gewoon hard voor jezelf omdat de maatschappij dat ook is?

6. Leef en laat leven

Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn. Je hoeft niet met iedereen even goede vrienden te zijn. Maar je kan wel gewoon respect opbrengen voor iedereen die – uiteraard – ook respect heeft voor jou. Wie zijn wij om te gaan oordelen over de keuzes van anderen, als die anderen ook niet oordelen over die van ons? Een beetje positiviteit verspreiden doet niet alleen jezelf, maar ook de anderen rondom je goed. En da’s niet alleen aanstekelijk, maar ook nog eens razend aantrekkelijk.

7. Bedank de belangrijke vrouwen in je leven

En dan heb ik het niet alleen over je moeder omdat ze je op de wereld heeft gezegd. Maar ook je oma, omdat ze altijd pannenkoeken voor je bakt. Ook je zus, omdat ze je altijd goede raad geeft. Ook je vriendin, omdat ze er altijd voor je is. Ook je lerares, omdat ze je zoveel nieuwe dingen heeft geleerd. Alle vrouwen die ooit voor je hebben gezorgd, hebben je ook mee gevormd tot wie je nu bent. Vergeet dat niet.

8. Spread the word

Sommige mensen, vaak mannen, vinden het lastig om het woord ‘feminist’ in de mond te nemen. Waarom zou je er niet trots op kunnen zijn dat je streeft naar gelijkheid voor iedereen? Maar laat je feminisme wel intersectional zijn! Transvrouwen, vrouwen met een handicap, of eender wie zich als vrouw identificeert verdient hetzelfde respect als een cisgender (iemand met een gen­der­iden­ti­teit die over­een­komt met zijn of haar bio­lo­gi­sche ge­slacht) vrouw – of als een man.

Beschouw jij jezelf als een feminist?

Liefs
Font

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: