Getest en goedgekeurd: studietips

We kunnen niet doen alsof ze niet bestaan, in de hoop dat ze dan vanzelf weg zullen gaan: de examens. En het is niet omdat je al jaren aan het leren bent, dat je dat dan ook al jaren juist aan het doen bent. Vaak is de reden van een onvoldoende geen gebrek aan kennis, maar een gebrekkige studiemethode. Want eerlijk, hoe nauw sluit De Juiste Studiemethode die ze je op school leren, eigenlijk aan bij jouw persoonlijkheid? Gelukkig heb ik hier enkele studietips die iedereen zichzelf eigen kan maken. Thank me later.

1. Doe niet morgen wat je vandaag kan doen

Zeker tijdens de examens kan je uitstelgedrag je al eens parten spelen: sommige mensen presteren beter onder druk, maar de meesten durven raken in paniek wanneer ze alles op het laatste nippertje moeten doen. En ben je het oplossen van je uitstelprobleem ook aan het uitstellen? Ga dan eens langs bij de studiebegeleiding op school voor een sessie of workshop rond het thema.

2. Verwaarloos je materiaal niet

Wat geldt voor je werk, geldt ook voor je materiaal: laat niet alles tot het laatste moment liggen. Lees je handboek in de loop van het semester al eens door, druk die slides meteen af en steek ze netjes weg – of toch als je wilt vermijden dat je een paar dagen voor het examen al je papieren nog bij elkaar moet gaan sprokkelen.

3. Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Door je taken op te schrijven in plaats van te onthouden wat je nog moet doen – en het in mijn geval dan toch te vergeten – maak je meer plaats in je hoofd voor andere dingen door alles meteen op te schrijven. Je kan die lijstjes trouwens ook slim inzetten, door bijvoorbeeld het onderscheid te maken tussen deadlines op korte en op lange termijn.

4. Gebruik je smartphone… Voor de juiste apps

  • Forrest: Stel de tijd in op het aantal minuten of uren dat jij zonder onderbreking wilt werken. Als je binnen die tijd niet op je gsm zit, wordt er een boompje geplant! Is jouw forrest al groter dan die van je vrienden?
  • MeisterTask: Taken kan je indelen in verschillende categorieën die je zelf kiest, zoals to do, in progress en done. De simplistische lay-out maakt het heel gemakkelijk om je taken van de ene categorie naar de andere te verslepen.
  • Teach2000: Het principe is simpel: je geeft en vraag en het antwoord, waarna de computer de vragen en jij de antwoorden geeft. Fouten worden herhaald tot je alles juist hebt – of tot je beslist om het op te geven, natuurlijk. Werkt niet alleen voor woordenschat!
  • Quivr: Zolang er geen app van Toledo komt (ontwikkelaars, you hear me?) reken ik steevast op Quivr om mijn lessenrooster te raadplegen. Het feit dat ik al meermaals kennis heb mogen maken met de supersympathieke mensen achter de app, heeft daar ook veel mee te maken. 😉

5. Maak je samenvattingen zelf, luiwammes

Oh, hoe verleidelijk klinkt het om gewoon een samenvatting van Stuvia te kopen? Toch zou ik je aanraden om dat niet te doen. Je eigen samenvattingen maken is immers deel van het leerproces: je verwerkt de leerstof al een keer, kiest eruit wat jou belangrijk lijkt, en legt verbanden die anderen misschien niet zouden zien.

6. Leren in verschillende keren

Voor sommigen werkt het om een blad maar vaak genoeg te lezen tot de leerstof op een of andere manier blijft plakken, maar er zijn ook actievere alternatieven om alles op te nemen: maak steekkaartjes, schema’s, vraag- en antwoordlijsten; schrijf of vertel je leerstof opnieuw. Idealiter leer je eenzelfde vak zelfs op verschillende manieren.

7. “Mama, wil jij mij overhoren?”

Je kent het wel: terwijl je aan het herhalen bent, denk je: “Ja zeg, dat weet ik eigenlijk wel”. Maar stel jezelf dan de vraag: ken je het of herken je het? Door je te laten overhoren kun je testen hoe actief je kennis eigenlijk is. De kans is trouwens groot dat je partner de vragen op een andere manier stelt dan jij dat zou doen, en dat zet je ertoe aan een vraag ook eens op een andere manier te bekijken.

8. Op de planning: pauze

Laten we even realistisch zijn: er zijn maar weinig mensen die zich urenlang kunnen concentreren zonder dat ze een pauze nodig hebben, en daar moet je ook niet naar streven. Door even te pauzeren op de juiste manier – nee, de ene RedBull na de andere naar binnen te gieten terwijl je aan je smartphone blijft kleven telt niet – gun je je oververhitte hersenen even de kans om af te koelen.

9. Stel – en haal – ambitieuze doelen

Er voelt maar weinig zo goed als je doelen behalen, nietwaar? Zeker tijdens de examens kan dat gevoel je net die extra motivatie geven. Hou je doelen ambitieus, maar haalbaar; anders hebben ze alleen maar een tegenovergesteld effect. En vergeet jezelf niet te belonen wanneer je je doel hebt behaald he, jij noeste werker!

10. Schema’s zijn er niet om op achter te lopen

Sommigen maken schema, om er dan alleen maar op achter te lopen. Da’s een teken dat je jezelf verkeerd hebt ingeschat. Door te weten wanneer jij het productiefst bent (’s ochtends of ’s avonds?), hoe lang je je kan concentreren, hoeveel pauze je nodig hebt, kan je een schema maken waar je je aan kan houden. Doe dat niet overenthousiast en plan ook een paar buffers in, je zal jezelf later dankbaar zijn.

 

Vergeet niet dat iedereen op een andere manier of op een ander tempo leert. Jezelf met je klasgenoten vergelijken werkt dan ook bijna alleen maar demotiverend. Door je niet op anderen, maar net op jezelf te focussen, kom je al snel te weten wat het beste werkt voor jou, en hoe je je studiemethoden daarop kan afstemmen. En dan komt de rest vanzelf wel! Laat de moed niet zakken, kanjer, ik geloof in je. ❤

Liefs
Font

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s