“Waarom zou ik me schamen voor mijn eigen lichaam?”

Gaëlle’s Instagram schreeuwt body positivity. En da’s niet zonder reden. Als iemand die haar eigen lichaam begon te haten na een zware break up, weet ze waarover ze spreekt wanneer ze zegt dat niets zo belangrijk is als van jezelf te leren houden. Dat dat geen evident proces is, daar is ze zich dan ook meer dan bewust. Vandaar haar eigen manier om ook anderen door dat proces te loodsen: haar meer dan vijfduizend volgers elke dag inspireren.

Het is misschien raar om te zeggen, maar mijn hele leven draait rond mijn sociale media, en zeker rond mijn Instagram. Begrijp me niet verkeerd: niet het aantal likes, comments of volgers zijn voor mij niet belangrijk; wel dat ik me er op een creatieve manier kan uiten. De positieve reacties die ik daarop krijg zijn natuurlijk mooi meegenomen. De stories en berichten waarin ik mijn gevoelens neerschreef, hielpen niet alleen mezelf, maar ook anderen. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij: foto’s waarop mijn acne, mijn cellulitis of mijn curves te zien zijn, passeren regelmatig de revue. Ik schaam me niet voor mijn lichaam; waarom zou ik, of eender wie, dat doen? Shake what ya mama gave ya!

Mijn self-love journey begon drie of vier jaar geleden, toen ik net een zware relatiebreuk achter de rug had. Die slokte me volledig op: ik dacht niet zonder die persoon te kunnen leven, verloor de controle. Depressieve gedachten begonnen zich van me meester te maken: ik at amper, walgde van mezelf toen ik mezelf in mijn lievelingskleedje zag. Tot ik de klik maakte: ik staarde me niet langer blind op dat ongezonde lichaam, maar begon van mezelf te houden. Op mijn Instagram ontdekte ik dan dat heel veel mensen zich net zo voelden als ik, en net daarom ben ik die self love zo hard gaan promoten.

Hoewel ik me heel erg probeer te focussen op het verspreiden van een positieve boodschap, denkt blijkbaar niet iedereen daar zo over. Het is bijvoorbeeld jammer dat er mannen zijn die denken dat mijn Instagram een datingsite is. Dagelijks krijg ik berichten waarin mensen me de liefde verklaren – of net de oorlog. Ook haat is op sociale media geen uitzondering: dat mijn “ongezonde” lichaam niet als voorbeeld genomen moet worden, dat ik het alleen maar doe voor de likes, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik heb een paar manieren om te reageren op dat soort berichten: de persoon in kwestie blokkeren, het bericht gewoon negeren, of juist antwoorden met veel liefde. Je weet nooit wat de persoon aan de andere kant van het internet doormaakt, en ook daar wil ik juist mee kunnen helpen.

Op de een of andere manier voel ik me verantwoordelijk om anderen te helpen.

Waarom ik dat nu precies doe, zou ik eigenlijk niet zo kunnen zeggen. Ik denk gewoon dat ik wil voorkomen dat anderen zich moeten voelen zoals ik dat drie, vier jaar geleden deed: dat je je eigen lichaam haat. Op de een of andere manier voel ik me verantwoordelijk om anderen te helpen. En om mezelf een beetje te helpen op momenten dat het allemaal wat tegensteekt, kan ik enorm genieten van wat self care na een lange dag: bad + bruisbal + maskertje + serie + pizza = the shit. En om de dag goed te beginnen, trek ik een leuke outfit aan, waarin ik me helemaal goed voel. Felle kleurtjes, zowel in mijn kleren als op mijn lippen, daar hou ik wel van.

De belangrijkste les die ik van dat alles geleerd heb? Geef geen fuck om de mening van anderen, soms zelfs niet die van jezelf – wanneer je aan jezelf twijfelt, bijvoorbeeld. Je bent perfect zoals je bent. Dat wil ook zeggen dat je niet per se zoals ik hoeft te zijn: ik krijg regelmatig berichtjes van meisjes die denken dat ik het perfecte lichaam heb, dat ze naar me op kijken, dat ze zoals ik willen zijn. Terwijl ik echt hetzelfde kan zeggen over hen! “Ik wil zo graag jouw taille!” Ja, maar ik wil zo graag jouw benen. “Ik wil zo graag jouw stijl haar!” Ja, maar ik wil zo graag jouw krullen. Hou van het lichaam dat je ouders voor jou hebben gemaakt: het is perfect! Zonder dat je het weet, kijkt er iemand naar jou op. Zoals ik. Ik kijk naar jullie allemaal op!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

4 gedachten over ““Waarom zou ik me schamen voor mijn eigen lichaam?”

 1. hey Gaelle. Ben verrast van wat je hier schreef. Heb nooit gezien dat je twijfelde aan jezelf of problemen had met je sprong naar volwassenheid te aanvaarden.
  Integendeel zelfs, je leek me heel zelfzeker!
  Ik denk dat poseren voor een camera je hielp in te zien dat je een mooie vrouw bent. Ieder mens is uniek en….
  Jij bent een prachtig model!
  Ga zo voort meid.
  x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s