Het woord is aan jou

Tegen de verwachtingen én de hoop van heel wat Belgen in, is Vlaams Belang gisteren als winnaar van de verkiezingen uit de bus gekomen. En die toenemende populariteit van extreemrechtse partijen – niet alleen in België, maar in heel Europa – is duidelijk voer voor discussie: jullie reageerden massaal op de stories die ik gisteren op mijn Instagram plaatste. Omdat dat te onoverzichtelijk en te ongenuanceerd begon te worden, heb ik besloten om alles samen te gieten in de blogpost die je nu aan het lezen bent.

Disclaimer 1: Dat we het hier hebben over de populariteit van extreemrechts, wil niet zeggen dat we de populariteit van extreemlinks volledig uit het oog verliezen. Beide extremistische partijen hebben gisteren in de verkiezingen immers erg goed gescoord. Ik heb ervoor gekozen om maar één zijde van het verhaal te belichten, omdat Vlaams Belang nog een pak meer stemmen heeft gehaald dan Partij van de Arbeid. Als je toch in gesprek wilt gaan over andere zijden van dit verhaal, dan weet je me te vinden.

Disclaimer 2: De meningen die in de volgende blogpost gedeeld zullen worden, zijn jullie ongefilterde meningen. Ik heb de resultaten waarheidsgetrouw weergegeven, daar kan je van op aan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik mezelf kan vinden in elke opmerking die hieronder zal worden gedeeld.

Disclaimer 3: Dit is geen wetenschappelijk gefundeerd onderzoek, en dat pretendeert het ook niet te zijn. De bedoeling was geen rapport, maar een samenvatting te maken van de vele reacties die ik via Instagram heb binnengekregen. Als die samenvatting daardoor soms ietwat ongenuanceerd overkomt, is dat omdat ik geen meningen heb ontvangen om te gaan nuanceren.

Wanneer zulk nieuws de media overheerst, kan je niet anders dan je daar een mening over vormen – ik ben geen uitzondering op die regel. Maar omdat ik mijn mening nogal vaak en nogal luid durft te verkondigen (#sorrynotsorry) wilde ik jullie ook eens het woord geven. Daarom vroeg ik jullie in mijn Instagram-story naar jullie mening over de situatie, waarna ik ook al die meningen op mijn eigen story heb gedeeld. Heel bewust heb ik mijn eigen bedenkingen daarbij achterwege gelaten, maar dat hield niet tegen dat er wel wat bedenkingen mijn DM binnenstroomden. Ik haal er enkele van de markantste uit:

Waarom wordt er neergekeken op extreemrechts en is extreemlinks wel oké? (Reactie): Omdat extreemlinks geen mensenrechten probeert terug te draaien naar zeventig jaar geleden… – M.

Ik had eigenlijk niet verwacht dat Vlaams Belang zó succesvol zou zijn… Ik vraag me af wie die mensen zijn. – J.

HOE kan je als vrouw OOIT voor Vlaams Belang kiezen? Je stemt je eigen rechten weg? – I.

De mensen hebben dit jaar voor duidelijkheid gestemd. En let’s face it: de standpunten van Vlaams Belang zijn heel duidelijk, hoe slecht ze ook mogen zijn voor alles en iedereen. – G.

Om een globaal beeld te krijgen van waar mijn volgers zichzelf situeren binnen het politieke spectrum – en welke rechtse rakkers ik dringend eens moest gaan ontvolgen (just kidding, maar toch niet helemaal) – postte ik ook zo’n slider (of hoe noem je dat?) waarop jullie konden aanduiden of jullie eerder links-, centrum- of rechtsgezind zijn. En als ik heel eerlijk mag zijn, ben ik ongelooflijk opgelucht dat het gemiddelde antwoord zich toch eerder rond het centrum bevindt, en niet aan de extreme zijden, noch links, noch rechts. Natuurlijk zaten er enkele uitschieters tussen, maar die hebben elkaar gecompenseerd, zo blijkt:

61750454_632187997279955_3185944948478312448_n

Daarnaast plaatste ik een vraag op mijn Instagram-story om eens te peilen op welke partijen jullie hebben gestemd. Voor de mensen die de bewuste story geskipt hebben omdat die te lang was (ik neem het je niet kwalijk, ik maak mij daar ook wel eens schuldig aan) én voor de andere geïnteresseerden, heb ik die antwoorden gebundeld in de onderstaande tabel. Graag licht ik nog even toe hoe ik tot deze getallen gekomen ben. Wanneer er in de antwoorden geen onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende verkiezingen (Vlaams, federaal of Europees), ben ik ervan uitgegaan dat er voor de drie verschillende verkiezingen op eenzelfde partij werd gestemd en heb ik die partij dus drie keer geteld. Met die informatie in het achterhoofd, komen we dan tot de volgende cijfers:

Who did you vote for?

PVDA 4
sp.a 5
GROEN 13
Open VLD 13
CD&V 6
N-VA 6
Vlaams Belang 0

Verbazende resultaten, als je het mij vraagt. Want als je weet dat Vlaams Belang in België – zowel op Vlaams als op federaal niveau – ongeveer dertig procent van de zetels heeft gehaald, zou je toch denken dat ongeveer één op drie volgers voor Vlaams Belang zou hebben gestemd? Dan zijn er in mijn ogen twee opties mogelijk: ofwel heeft geen enkele van mijn volgers zijn stem aan Vlaams Belang gegeven, ofwel komt geen enkele van mijn volgers daarvoor uit.

En dat brengt me meteen bij het taboe dat er rust op openlijk uitkomen voor je favoriete partij. Je kent het wel: op de dag van de verkiezingen trekken de journalisten naar de stembureaus om aan Chinese vrijwilligers te vragen wiens bolletje ze zonet rood hebben gekleurd. Meestvoorkomende antwoord? “Dat zeg ik liever niet”, op de voet gevolgd door “da’s persoonlijk”. Een antwoord dat ik eerlijk gezegd niet zo goed begrijp. Ik heb er geen moeite mee om te vertellen dat ik gisteren op GROEN heb gestemd – op zes vrouwen dan nog! – omdat zij na wat onderzoek het programma voorstelden waar ik mezelf het meest in kon vinden. En dat kwam voor jullie blijkbaar niet als verrassing: met een quiz die ik eveneens in mijn stories plaatste, wilde ik eens testen of jullie die keuze goed zouden inschatten. En dat hebben jullie wel gedaan:

Who do you think I voted for?

sp.a 12
GROEN 50
Open VLD 14
CD&V 4

Laat me eens weten:

  1. Had jij verwacht dat Vlaams Belang zo populair zou zijn?
  2. Kom jij openlijk uit voor de stem die je gisteren hebt uitgebracht?
  3. Vind jij het democratische systeem zoals dat er nu uitziet een goede zaak?
  4. Ben je benieuwd naar mijn persoonlijke visie op de gebeurtenissen (lees: materiaal voor nog een blogpost)?

Liefs
Font

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: