Money management: een fluitje van een cent

Als er één ding is dat iedereen interesseert of aangaat, dan is het wel geld. Misschien nog wel meer hoe je met dat geld moet omgaan, en wat dat betreft ben je nooit te oud – of te jong – om te leren. Als een student van 21 heb ik natuurlijk nog geen vast inkomen van een fulltime job, maar ben ik wel bezorgd over hoe mijn (financiële) toekomst eruit zal gaan zien. Daarom probeer ik nu al enkele gezonde financiële gewoontes te kweken, die ik – zo lief als ik ben –vandaag met jou deel.

Stel een concreet spaarplan op

Zelfs wanneer je geen korte- of langetermijnplannen hebt, kan het handig zijn om wat geld op je spaarrekening te hebben staan: je weet nooit dat je smartphone of je laptop het plots begeeft en vervangen moet worden. Stel, afhankelijk van het geld dat elke maand binnenkomt en wat je daarvan kan missen, een spaarplan op. Probeer dat plan zo concreet mogelijk te maken, door bedragen vast te stellen per week of per maand. Daarnaast kan je altijd visualiseren (aan de hand van grafieken, bijvoorbeeld) hoeveel je al gespaard hebt in het verleden, en hoeveel je nog moet sparen in de toekomst.

Maak een duidelijk onderscheid van je zicht- en spaarrekening

Sommige money management strategieën die je op het internet tegenkomt, opperen dat je voor elk onderdeel van je geldstroom een aparte rekening moet openen, maar ik hou het bij drie: mijn zichtrekening, mijn spaarrekening, en de rekening van mijn prepaid kredietkaart. Mijn zichtrekening is het ‘actiefst’: daar komt al het geld binnen en gaat al het geld buiten. Op mijn spaarrekening daarentegen komt alleen maar geld binnen. Wanneer er zich toch een situatie aandient waarbij ik mijn spaarrekening moet aanboren, houd ik goed bij om welke bedragen het gaat, zodat ik die zo snel mogelijk terug kan zetten.

Hou je inkomsten en je uitgaven bij

Sinds ik mijn inkomsten en uitgaven netjes bijhoud in een Excelbestand, ga ik veel slimmer met mijn geld om. Door verschillende categorieën in te bouwen bij mijn inkomsten (loon, zakgeld) én mijn uitgaven (eten en drinken, vervoer) ben ik me veel bewuster geworden van de dingen waaraan ik mijn geld uitgeef, en probeer ik dan ook op die specifieke zaken te besparen. Soms is het demotiverend om al die rode cijfers te zien, maar dat is eveneens de shock therapy die je dan nodig hebt.

Beperk je uitgaven

Dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, nietwaar? Voor je hieraan kan beginnen, moet je inzicht krijgen van de dingen waar je je geld aan spendeert. Dat is precies waar die Excelsheet voor dient. Slurpt de tank van je auto al je centen op? Neem dan wat vaker het openbaar vervoer. Heb je jezelf net iets te hard laten gaan tijdens de solden? Stel voor jezelf een shopbudget vast. Kan je die dure koffietjes tijdens het pendelen niet missen? Neem dan eens je eigen beker mee. Let wel: beperken is niet hetzelfde als vermijden. Jezelf verbieden om geld uit te geven is niet leefbaar, maar jezelf verbieden om te veel geld uit te geven is best haalbaar.

Verhoog je inkomsten

Als ik hier een toverformule voor had, dan was ik nu natuurlijk al stinkend rijk. Neem je bronnen van inkomsten eens onder de loep, en vraag je af of je die kan verhogen. Kan je bijvoorbeeld overuren maken op het werk voor een hoger loon, of kan je wat vaker gaan babysitten voor een extra zakcentje? Zelfs wanneer je voor zulke dingen geen tijd hebt, zijn er nog andere manieren om geld te verdienen zonder er al te veel voor te doen: je kamer eens opruimen en je spullen verkopen, bijvoorbeeld. Dan is je kleerkast ook meteen eens leeggemaakt.

Wees bewust van je eigen koopgedrag

Ben jij iemand die zich gemakkelijk laat verleiden tot impulsaankopen, of denk je toch altijd twee keer na voor je je zuurverdiende centen uitgeeft? Daar kan je niet altijd iets aan doen. Je koopgedrag wordt aangestuurd door twee verschillende systemen: het ene is meer impulsief, het andere is meer beredeneerd. Marketeers weten dat, en proberen op dat impulsieve systeem in te spelen. Daar kan je niets aan veranderen, maar je kan je er wel bewuster van worden.

Betaal met cash geld in plaats van met je bankkaart

Hoewel betalen met een bankkaart zeker ook voordelen heeft (zo kan je elke betaling nakijken in je mobile banking app zonder elk rekeningetje bij te moeten houden), zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. De meest voor de hand liggende is dat je niet ziet hoeveel geld je precies uitgeeft. Door cash geld in je portefeuille te steken, zie je je budget zienderogen slinken. Nog een tip: haal aan het begin van de week een vast bedrag af waarmee je het einde van de week moet zien te halen. Het kleingeld dat je daarvan overhoudt, kan je bewaren in een apart spaarpotje.

Veel succes met het beheren van je geld! En vergeet niet: elke cent is het begin van een fortuin…

Liefs
Font

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over 'Money management: een fluitje van een cent'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s