Body positivity – of hoe je geen boodschap, maar jezelf verkoopt

Een diepzinnig gesprek met mijn goede vriendin én de meest inspirerende body positive activist die ik ken, also known as Romy, heeft me zo hard aan het denken gezet dat ik niet anders kon dan er een blogpost aan wijden. Eén specifiek onderwerp, dat al in meerdere van onze gesprekken naar voren is gekomen, bezorgt ons bijzonder veel frustratie waar ik nergens anders dan hier mee terecht kan: mensen die het label body positivity misbruiken om er zelf populairder mee te worden.

Voor ik nu zelf helemaal verbitterd ga klinken, is er één boodschap die ik van begin af aan heel erg duidelijk wil meegeven: binnen de body positivity beweging in Vlaanderen is er absoluut nog heel veel ruimte om te groeien, en elke inspanning die er wordt geleverd om daaraan een steentje bij te dragen, wordt ontzettend geapprecieerd. Maar wat ik niet kan appreciëren, is dat “influencers” op Instagram meerijden op die golf van opkomende populariteit om niet de boodschap, maar zichzelf te promoten.

Wanneer je Chair Chaude opzoekt op Instagram, zal je meteen in de bio een verwijzing naar mijn eigen Instagramprofiel én website zien staan. Dan is het misschien een beetje hypocriet van mij om bovenstaande beweringen te maken, nietwaar? Ik denk dat dat niet per se zo hoeft te zijn: zo goed als elke foto, story of caption die ik op mijn persoonlijk profiel plaats, draagt ertoe bij de body positive boodschap, waar ik zo achter sta, verder uit te dragen. Ik beschouw mezelf dan ook 24/7 als een body positive activist – en niet alleen maar wanneer het me goed uitkomt.

Helaas geldt dat niet voor iedereen. Net omdat body positivity zo aan het opkomen is in Vlaanderen, zien heel wat mensen dat als de uitgelezen kans om als een van de eersten aan boord van die trein te springen – al doen ze dat in mijn ogen niet allemaal om de juiste redenen. Willen we echt dat mensen die zonder schroom toegeven dat ze in het verleden gefatshamed hebben – en waarvan we weten dat ze dat tegenwoordig nog altijd doen – het gezicht van de body positive beweging in Vlaanderen worden?

Wat het voor mij zo frustrerend maakt, is dat ik genoeg mensen ken die er wél werk van maken om zichzelf, hun verhaal of hun project op een integere en authentieke manier vorm te geven, maar dat die mensen, hun verhalen en hun projecten veel minder zichtbaarheid genieten dan die mensen die gewoon harder roepen en dáárom meer aandacht trekken – niet omdat ze zich ervoor inspannen om de juiste boodschap op de juiste manier over te brengen of een echt gemeenschapsgevoel proberen te creëren.

Nee, ik denk zeker niet dat ik daarin dan wel foutloos of perfect ben. Nee, ik ben er niet van overtuigd dat mijn project beter is dan wat iemand anders doet om zijn of haar steentje bij te dragen. Nee, ik probeer zeker niet mezelf naar voren te schuiven als hét gezicht van de body positive beweging in Vlaanderen. Maar ik weet wel dat ik, bij alles wat ik doe, body positivity in mijn achterhoofd heb – en niet het aantal likes of volgers dat ik kan halen met de boodschappen die ik daarrond verspreid.

Ik weet dat ik me op een positieve, constructieve manier moet focussen op het opbouwen van mijn werk, in plaats van op het afbreken van dat van iemand anders. Ik weet dat ik gewoon moet blijven verdergaan, omdat ik eigenlijk echt goed bezig ben. Ik weet dat ik aan Chair Chaude moet blijven werken als een coherent, integer en herkenbaar merk – zodat de mensen kunnen blijven zeggen: “Oh, is dat dat ene project op Instagram met die zwart-wit foto’s?” Want zo’n dingen gebeuren dus echt, zelfs in het buitenland.

Ik moet mezelf eraan blijven herinneren dat mensen uiteindelijk wel voor kwaliteit boven kwantiteit zullen kiezen. Dat het succes van andere mensen geen afbreuk doet aan dat van mij. En dat, als er één gemeenschap is waarbinnen er geen competitie om aandacht zou mogen zijn, waarbinnen we elkaar zoveel mogelijk moeten opbouwen in de plaats van afbreken, dan is het wel de body positivity.

Dus ga ik gewoon lekker verder met mijn eigen projecten, en hou ik daarbij in gedachten waarom ik hier eigenlijk een jaar geleden mee begonnen ben: dat als ik zelfs maar één iemand zou kunnen bereiken met mijn boodschap, dat ik dan al in mijn opzet geslaagd zou zijn. Hopelijk ben jij dat. ❤

Liefs
Font

P.S.: Wil je als allereerste op de hoogte gebracht worden van de aankomende exposities, fotoshoots, getuigenissen en interviews, magazines of geheime projecten, kan je je heel gemakkelijk abonneren op mijn blog!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s