The Diversity Catwalk

Daar stonden we dan: een hoop halfnaakte body positive activists die elkaar eindelijk voor de eerste keer ontmoetten – al voelde dat niet zo – om over dé Meir in Antwerpen te defileren. Tussen een hoop blanke paspoppen met maatje 34. Mannen en vrouwen, dik en dun, blank en zwart, met en zonder aandoening of beperking: diversity never looked so good!

Een ervaring als deze valt natuurlijk alleen maar in superlatieven te beschrijven, dus voor een keer laat ik het woord eens aan anderen over: de journalisten van maar liefst drie verschillende mediakanalen. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de verschillende persberichten die over The Diversity Catwalk verschenen zijn, en wat ikzelf over die artikels te zeggen heb. Want ik zou mezelf niet zijn als ik daar niet een beetje kritisch tegenover zou staan, natuurlijk. En vind je de artikels en reportages niet bepaald veelzeggend, bekijk de beelden die erbij horen dan maar eens, want die zeggen werkelijk meer dan duizend woorden.

Body positivity: diversiteit troef op bijzonder defilé op Meir Antwerpen

Bron: VRT

HA! Ik ben te zien in de allereerste still van het nationale nieuws. Die kan ik toch ook maar weer mooi in m’n zak steken! VRT heeft het wel bij het rechte eind: dit is de eerste body positive catwalk die wordt georganiseerd in Vlaanderen. Het is dus zeker niet de eerste, en hopelijk ook niet de laatste keer dat er zich zoiets voordoet.

Maar om nu te zeggen dat het publiek “voornamelijk uit vrienden en familie bestaat”, is ook niet geheel terecht. Het publiek dat de catwalk uiteindelijk heeft gadegeslagen was veel groter dan de entourage die de modellen zelf hadden meegebracht.

Diversity project: eerste bodypositivity Catwalk in Antwerpen

Bron: VRT

Goede punten voor de VRT: ze hebben het evenement goed gekaderd door aan te geven waar er al eerder catwalks werden georganiseerd, en hoe die gebruikelijk verlopen. Dit is ook een van de enige artikels waarbij er best wat aandacht wordt besteed aan de mening van de modellen – en nee, dat zeg ik niet alleen omdat ikzelf geïnterviewd werd – én van de toeschouwers.

Modellen in alle maten palmen even de Meir in: “Voel je goed in je lichaam”

Bron: ATV

Ha, was het onderschrift van deze video maar waar: dat de “(d)e gelegenheidsmodellen […] ook luidkeels aangemoedigd [werden] door shoppers en passanten”. Ook een Franse deelneemster gaf het aan: de Vlamingen zijn op dat vlak net iets terughoudender. Ze blijven staan om te kijken naar wat ze achteraf enthousiast een goed initiatief noemen, maar tijdens de catwalk zelf is er van dat enthousiasme niet altijd evenveel te merken.

Wel goed om te zien dat deze journalisten extra aandacht besteden aan het feit dat er ook mannen deelnamen, want ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat het binnen de body positive beweging niet altijd even evident is om mannen te vinden die bereid zijn aan zulke projecten deel te nemen.

Modellen in alle maten palmen Meir in voor bodypositivity catwalk: “Leven is te kort om je zorgen te maken over uiterlijk”

Bron: Het Laatste Nieuws

De reportage bij dit artikel werd integraal overgenomen van ATV, het onderschrift is gewoon een schriftelijke samenvatting van die reportage. Door dit artikel niet te lezen, heb je dus niets wezenlijks gemist.

“Dik of dun, we mogen allemaal gezien worden”: de eerste ‘bodypositivity catwalk’ op de Meir

Bron: Het Laatste Nieuws

Het minste wat de schrijver van dit artikel had kunnen doen, is de naam van de organisatrice juist schrijven, als je het mij vraagt. Bovendien is zeggen dat dit “de allereerste body positivity catwalk” is, verre van waar. In de inleiding van het artikel werden al enkele Europese steden opgesomd, maar zelfs in België is het niet de eerste catwalk. Gebrek aan research, much?

Langs de andere kant ben ik wel blij te zien dat er hier niet alleen over “vollere vrouwen” gesproken wordt, maar dat alle deelnemers recht wordt aangedaan: “Op de catwalk[,] 35 mensen van allerlei pluimage: groot, klein, voller, mager, [van] verschillende afkomst en [met] een beperking. ” Oh, en pluspunten voor de maker van dit filmpje, omdat ik de eerste ben die in beeld komt. 😉

‘Vollere’ mensen paraderen op Meir tijdens Diversity Catwalk

Bron: Het Laatste Nieuws

De titel van dit artikel alleen al is een echte schande. Door te benadrukken dat er “vollere” (waarom staat zoiets zelfs tussen aanhalingstekens?) mensen aan de catwalk deelnamen, worden alle mensen die dat niet zijn (de modellen met een slank postuur, een andere huidskleur, een aandoening of een beperking, om er maar een paar te noemen) volledig buiten beschouwing gelaten. Trouwens, de catwalk heeft helemaal niet plaatsgevonden aan De Wapper, maar ter hoogte van het standbeeld van De Hand. Get your facts straight.

Wel is dit het enige nieuwsbericht dat ik heb zien verschijnen vóór de catwalk begon, en dat mag ook wel eens gezegd worden. Op die manier kwam het evenement op voorhand al even onder de aandacht, in de hoop dat er nog meer belangstellenden naar De Hand zouden afzakken. En zo te zien heeft dat wel geholpen!

DSC_3707
© Ben Pannekoucke

De titels linken meteen verder naar de artikels, zodat je vooral je eigen oordeel kan vellen over de reportages. Dit zijn de artikels die ik in de chaos heb kunnen verzamelen; mocht ik hierbij een artikel of een reportage over het hoofd gezien hebben, laat het me dan gerust weten!

En, wat vind jij ervan dat een hoop “schaars geklede gelegenheidsmodellen” de Meir inpalmt om aan iedereen die er passeert te laten zien dat diversiteit er zo mooi uit kan zien?

Liefs
Font

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

2 gedachten over “The Diversity Catwalk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: