Prachtig pretpark | Phantasialand, Brühl, Duitsland

Speciaal voor jou heb ik in één blogpost alles gegoten waarvan je zelfs niet wist dat je het wilde weten over Phantasialand: of het park nu echt zo de moeite is als iedereen beweert, welke handige trucjes wij zelf graag op voorhand hadden geweten, welke attracties het aanschuiven absoluut (niet) waard zijn, hoe je geraakt, waar je kan blijven slapen en – niet te vergeten – hoeveel dat uitstapje ons gekost heeft. 

Het park

Ik heb nog nooit, maar dan echt nog nooit, zo een prachtig park gezien. Het themapark is onderverdeeld in zes verschillende “werelddelen” (Mystery, Fantasy, China Town, Deep in Afrika, Mexico en Berlin) waarbinnen het concept tot in de kleinste details is uitgewerkt, van de kleur van de vuilnisbakken tot de kostuums van het personeel. Personeel dat je trouwens amper opmerkt: behalve aan de attracties zelf kom je amper iemand tegen, zelfs niet om rondslingerend afval op te ruimen. Toch slaagt men erin om het park er spic en span uit te laten zien: geen afval op de grond, geen graffiti op de muren. Er wordt duidelijk hard gewerkt om het park te onderhouden, en dat wordt sterk geapprecieerd!

Misschien ook interessant om te weten: in tegenstelling tot de pretparken die ik gewoon ben, heeft Phantasialand meerdere ingangen, waardoor de mensenmassa al vanaf het begin vrij goed verdeeld wordt over het gehele park. Bij elke ingang vind je gratis plannetjes (ook in het Nederlands) met een plattegrond, een overzicht van de attracties, restaurants, shows, en een hele hoop andere nuttige informatie. Een mooie aanvulling op die plattegrond is de Phantasliandapp, die je op elk moment kan vertellen hoe lang de wachtrijen bij elke attracties zijn. Een functie waarvan wij veelvuldig gebruik hebben gemaakt!

In de zomervakantie is het park geopend van negen uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. En dan zeg ik wel degelijk het park, en niet de attracties. Die gaan gewoonlijk pas om tien uur ’s ochtends open of al om zes uur ’s avonds dicht. In het park zelf staat dit bij elke attractie afzonderlijk aangegeven, maar een overzicht van de openingsuren van de attracties hebben wij niet meteen gevonden. Ook alleen in de zomervakantie (lees: de maanden juli en augustus) kan je met elk betaald ticket gratis een tweede toegangsticket ophalen op verschillende plekken in het park. Daardoor kan je twee dagen genieten voor de prijs van één.

De attracties

Als je Belgische pretparken gewoon bent, zul je hier in Phantasialand merken hoeveel vlotter alles geregeld is. Bij de wachtrijen staat vaak op voorhand aangegeven waar groepen van twee of meer mensen kunnen aanschuiven, medewerkers zeggen je aan welk hekje je moet gaan staan om de mensenmassa mooi te verdelen, en er zijn bijna altijd aparte wachtrijen voor de voorste plaatsen of voor mensen die alleen zijn.

Op twee dagen kan je de verschillende attracties al eens goed uittesten, natuurlijk. Wat hier volgt, is onze persoonlijke top tien, zodat je in één oogopslag weet welke attracties het waard zijn om een uur aan te schuiven, en welke absoluut niet. Graag gedaan!

10. River Quest

River Quest is waarschijnlijk de enige attractie waarvan we spijt hebben dat we er een uur lang voor hebben aangeschoven. Op de hele baan zijn er drie watervallen waar je af moet, maar daarmee is ook alles gezegd. Een “wildwaterbaan” zou ik dit nu niet meteen noemen.

9. Crazy Bats

De verwachtingen voor Crazy Bats – “de beste VR-achtbaan ter wereld” – waren hooggespannen, maar werden niet ingelost. De VR-bril was geen echte meerwaarde voor de rit, aangezien de visuals beter uitgewerkt hadden kunnen worden én omdat ik me de hele rit gestoord heb aan het feit dat mijn neus pijn deed van de zware bril.

8. Black Mamba

Deze achtbaan gaat zó snel en door zóveel bochten dat je de ervaring voorbij is voor je het in de gaten hebt: je bent nog niet van de eerste bocht bekomen of je scheurt al door de volgende. Goed voor iedereen die graag gedurende een minuut niet meer weet wat boven of onder is.

7. Maus au chocolat

Geen enkele attractie haalde zo mijn competitiedrift naar boven als Maus au chocolat. Je wordt in een karretje met daarop een slagroomspuit door een bakkerij geloodst, waarbij je op verschillende plaatsen halt houdt om met die slagroomspuit op muisjes te schieten. En dat allemaal in 3D!

6. Raik

Tijdens het aanschuiven hoorden we iemand die net uit de attractie stapte, zeggen: “Amai, was het dat?” en we kunnen hem geen ongelijk geven. Een rit die je eerst eens voorwaarts en dan eens achterwaarts aflegt, is nu niet meteen zo spectaculair, maar als je achteraan kan zitten bij de lancering, zijn de kriebels wel gegarandeerd.

5. Colorado Adventure

Wat deze attractie zo noemenswaardig maakt, zijn niet de wagentjes waarin je helemaal door elkaar geschud wordt, maar dat deel van de achtbaan dat zich volledig in het donker afspeelt. En wanneer ik “donker” zeg, bedoel ik echt pikzwart. Dat verrassingseffect viel bij ons wel in de smaak!

4. Mystery Castle

Probeer Mystery Castle te doen wanneer er weinig volk staat aan te schuiven; op drukke momenten doet de attractie namelijk een korter ritje. Volgens ons zit er nog meer potentieel in de vormgeving van de rit zelf, maar langs de andere kant heb ik het in geen enkele andere attractie zo hard voelen kriebelen als in Mystery Castle.

3. Winja’s Fear & Force

Vanaf het begin schuif je aan in één rij, maar vlak voordat je in de achtbaan stapt, moet je kiezen of je voor Fear of voor Force gaat. Natuurlijk hebben wij ze allebei meerdere keren uitgetest, en daaruit hebben we kunnen concluderen dat Fear het leukst is. Aangezien deze achtbaan binnen is, is het in het begin wel een beetje zoeken.

2. Chiapas

Zeg niet zomaar “boomstammetjes” tegen Chiapas! Ik denk dat we deze wildwaterbaan op die twee dagen tijd minstens vijf of zes keer hebben gedaan. Van de geweldige discotempel tot een afdaling van maar liefst 53° (!!!): deze attractie heeft het allemaal! Wees gewaarschuwd, het themalied gaat nog dagen in je hoofd zitten.

1. Taron

Als er nu één attractie het aanschuiven waard is, dan is het wel Taron – en daar denkt blijkbaar iedereen zo over. De eerste dag, toen we nog niet doorhadden dat de attracties een uur later opengingen dan het park zelf, hebben we van negen tot tien bij de Taron staan aanschuiven, en dat bleek achteraf een goede beslissing te zijn geweest.

Doorheen de hele dag zal hier altijd een wachtrij van minstens een uur staan, ongeacht van het moment van de dag. Maar als je dan eenmaal in deze recordbrekende rollercoaster zit, dan zal je begrijpen waarom dat zo is. Dubbele lancering, prachtig vormgegeven en een adembenemende adrenalinekick gegarandeerd!

Het vervoer

We besloten met de auto te gaan, omdat een treinrit veel langer, duurder en dus omslachtiger bleek te zijn. De rit over de internationale autostrades – je passeert door België, Nederland én Duitsland – is over het algemeen genomen vrij eenvoudig, maar ik raad toch aan om een gps mee te nemen om je vanaf de autostrades naar het pretpark te leiden. In tegenstelling tot wat wij hier in België gewoon zijn, blijken de bezienswaardigheden in Duitsland minder met wegwijzers aangegeven te zijn.

Het verblijf

Op een kwartiertje rijden van het park bevindt zich het Zum Dorfbrunnen, een ongelooflijk huiselijk hotelletje dat werkelijk alles had waar we nood aan hadden. Een van hun grootste troeven is de uitstekende ligging dicht bij het park, en dat weten ze zelf ook: toen we wilde uitchecken, vroeg de receptioniste ons meteen of we twee dagen in Phantasialand doorbrachten. Nog een voordeel was de gratis parking waar we onze auto kwijt konden, kwestie van ook op dat vlak een beetje onze centjes te kunnen sparen.

Het hotel zelf was zo gezellig en huiselijk ingericht dat je oprecht vergat dat je op hotel zat. Op de kamer heb je alles wat je van een hotel verwacht, plus een zonovergoten erker met twee gemakkelijke stoelen, waarin je even kan bekomen van een dagje uit. Ook het ontbijt voldeed aan de verwachtingen, al waren kleine koffiekoekjes welkom geweest – of zijn we nu verwende nesten? Gelukkig maakte het uiterst vriendelijk personeel dat ruimschoots goed.

69051730_375369173397072_8888172632793415680_n

Het kostenplaatje

Toegangstickets75 euro
Benzine60 euro
Parking10 euro
Hotelkamer met ontbijt80 euro
Eten en drinken40 euro
Totaal265 euro (132,50 euro per persoon)

En, wanneer vertrek jij?

Liefs
Font

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s