Boeken die elke vrouw zeker (niet) gelezen moet hebben

Hoe meer ik me in het feminisme en de body positivity verdiepte, hoe meer ik besefte hoe belachelijk weinig ik daar eigenlijk over wist. Niet alleen om mijn eigen standpunten te kunnen staven, maar ook om bij te leren over andere ervaringen dan de mijne, besloot ik me in de literatuur te storten. Ook de boeken die over die onderwerpen zijn verschenen, blijken een bodemloze put te vormen: elk boek verwijst door naar wel tien andere – maar welke daartussen zijn dan degene die je echt (niet) gelezen moet hebben? Wel, ik zocht het zelf even voor je uit.

●●●●● Body positive power – Megan Jayne Crabbe

Is het heel cliché om te zeggen dat dit boek mijn leven veranderd heeft? Wel, ik ga het toch doen: dit boek heeft werkelijk mijn leven veranderd. Het heeft een woede in mij aangewakkerd die mijn strijdlust naar een (nog) hoger niveau heeft getild. Deze vrouw doorprikt op een heerlijk eerlijke manier enkele van de grootste maatschappelijke mythes rond schoonheidsidealen die er bestaan, op zo’n evidente en ironische manier dat je op het einde van het boek niet begrijpt hoe je ooit iets anders dan haar standpunten hebt geloofd. Haast je nú naar de dichtstbijzijnde bibliotheek of boekhandel, want je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

●●●●● De naakte waarheid: body bullshit ont(k)leed – Jozefien Daelemans

Als een echte fan girl zat ik op de eerste rij toen Jozefien kwam spreken op OpenVRT, toen ze door Dalilla Hermans werd geïnterviewd op de Boekenbeurs, én – uiteraard – toen ze haar boek zat te signeren. Zodra ik van het bestaan van dat boek had gehoord, stond het op mijn leeslijst; nu staat het als gesigneerd exemplaar op mijn boekenrek. Clever gestructureerd, voldoende gestaafd en verfrissend geschreven: ik had spijt dat ik het boek (alweer na enkele dagen) al uitgelezen had. Ik haalde er niet alleen een hoop interessante wist-je-datjes uit, maar ook en vooral enkele verhelderende inzichten. Dit boek moet je écht gelezen hebben.

●●●●● De wereldwijde oorlog tegen vrouwen – Sue Lloyd-Roberts

Halleluja, wat een eye opener was dit. Dat vrouwen overal ter wereld heel wat leed te verduren krijgen, kwam natuurlijk niet als een verrassing. Maar dat dat op zoveel verschillende manieren, op zoveel verschillende momenten en op zoveel verschillende plaatsen – ja, ook belachelijk dicht bij huis – gebeurt, heeft mijn bewustzijn wel een enorm trap onder de kont gegeven. De verhalen die Lloyd-Roberts beschrijft zijn dikwijls al eerder als reportage uitgebracht; je bent dus nog wel even zoet met haar repertoire. De ene schokkende verrassing wordt aan de andere geregen met een ongelooflijke vlotte pen, waardoor ik het boek op enkele dagen verslonden had. En ik zou het zo opnieuw doen.

●○○○○ Dik. Lelijk. Wijf. – Anke Wauters

Kijk, ik ben geen opgever. Zelfs de boeken die me niet meteen meeslepen, lees ik gewoonlijk volledig uit. Het is dan ook erg ongewoon voor mij om na enkele hoofdstukken te besluiten om een boek tóch op te geven, maar deze keer kon ik gewoon niet meer. Tot drie keer toe zei ik tegen mezelf: “Toe, geef het nog één kans”, maar dit boek is zo deprimerend dat ik me er op den duur niet meer in kon vinden. Sterker nog, ik leek er depressief van te worden in plaats van geïnspireerd. Alleen de schrijfstijl is me toch nog één ster waard.

●●○○○ Heuvels van het paradijs – Mineke Schipper

Of je iets van dit boek kan leren? Jazeker. Maar ik doe dat dan liever in de vorm van een persoonlijke getuigenis of enkele praktische tips, dan in die van een geschiedenisles (ik scoorde vroeger voor geen vak slechter dan voor geschiedenis). Na honderd pagina’s heb ik het dan toch maar gelaten voor wat het was: er werden op zich wel interessante dingen verteld, maar die werden helaas op een nogal droge, haast saaie manier gebracht. Voor een ander publiek kan dit boek een absolute topper zijn, maar daar reken ik mezelf niet bij.

●●●○○ Lief voor mijn lijf – Sabine Peeters

Inhoudelijk interessant, ongelooflijk leuk vormgegeven, maar voor mij mist dit boek een beetje een focus. Informatieve stukken, persoonlijke getuigenissen en ellenlange citaten van experts wisselen elkaar in snel tempo af, wat de samenhang van het verhaal niet bepaald ten goede komt. Daarnaast is eenzelfde boek bedoeld voor heel verschillende doelgroepen die je niet op dezelfde manier kan toespreken. Maar als je deze vormelijke onhandigheden door de vingers kan zien, blijft er sterke en zinvolle inhoud over. Vooral de praktische tips vielen erg in de smaak: precies het duwtje in de rug voor mensen die hun zelfbeeld een positievere draai willen geven.

●●●○○ Lieve Ijeawele, of Een feministisch manifest in vijftien voorstellen – Chimamanda Ngozi Adichie

Dit is een boek dat je letterlijk in één ruk uitleest: het hele verhaal beslaat maar enkele tientallen pagina’s. Da’s op zich niet zo gek als je weet dat het “verhaal” eigenlijk een brief aan een vriendin is, die Adichie in boekvorm heeft gegoten. Daarin geeft ze haar vriendin en kersverse moeder enkele tips over hoe ze haar dochter als feministe moet grootbrengen. Fijn om te lezen, zeker wanneer je haar tips tegen hun culturele achtergrond houdt, maar verder is er me weinig van bijgebleven. Maar omdat het boek zo vlot leest, heb je toch niet het gevoel dat je je tijd eraan verspild hebt.

●●●●○ We moeten allemaal feminist zijn – Chimamanda Ngozi Adichie

Hoezeer ik het ook eens ben met deze titel, denk ik niet dat Adichie met dit boek mensen van haar standpunt zal kunnen overtuigen. Wat eerst een TED-talk was, werd nu ook als boek uitgegeven. Uitermate geschikt om enkele inspirerende quotes uit te halen – zo ben ik erachter gekomen waar Beyoncé de mosterd is gaan halen voor haar wereldberoemde levensles in Flawless – maar de tekst alleen heeft helaas niet zoveel overtuigingskracht als de TED-talk. Toch lijkt het me, als feministe, belangrijk dit werk gelezen (of beluisterd) te hebben, zodat je je standpunten niet alleen maar op Westerse stemmen baseert.

Ondertussen lees ik vlijtig verder, want mijn leeslijst wordt er niet korter op. Misschien volgt er wel een vervolg op deze post, waarin ik verslag uitbreng van de boeken die ik in de tussentijd gelezen heb, zodat jij zeker niet op je literaire honger moet blijven zitten. Laat me gerust weten of je niet alleen die boeken, maar ook die blogpost graag zou willen lezen! Oh ja, tips zijn natuurlijk altijd welkom. En, hoe zit jouw leeslijst er tegenwoordig uit?

Liefs

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

3 gedachten over “Boeken die elke vrouw zeker (niet) gelezen moet hebben

  1. Hi Kilien, de boeken die jij opnoemt ken ik nog niet. Dankje voor de tip, ik ga het zeker checken. Wat voor mij een boek is dat mijn leven heeft veranderd is ‘De ontembare vrouw’ van Clarissa Pinkola Estes. Een échte aanrader. Niet alleen ivm body positivity, maar ook om je eigen leiderschap weer op te nemen over je leven, om je vrouwelijker te voelen, om het vuur in jezelf terug of verder aan te wakkeren. I love it! Het is mijn bijbel 🙂 Liefs, Sandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s