BEST OF 2019

Deze laatste vrijdag van 2019 wilde ik graag aangrijpen om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. Dat doe ik uiteraard door eens te bladeren door mijn digitale dagboek, waarin ik je al meer dan anderhalf jaar op de hoogte houd van wat er zoal in mijn leven omgaat. Dat leverde ondertussen 96 berichten, 9.112 bezoekers en 25.634 weergaven op; tot nu toe, althans. Terwijl ik alweer een hele hoop nieuwe posts aan het voorbereiden ben voor 2020 – dit jaar maak ik maar één goed voornemen: meer bloggen – blik ik samen met jou nog even terug op de meest gelezen berichten van 2019.

10. Dikke, vette zever

Eén specifieke opmerking die ik heb gekregen op een foto die ik onlangs heb gemaakt, heeft mij serieus aan het denken gezet: dat het promoten van de schoonheid van zware mensen eigenlijk neerkomt op het promoten van obesitas.

Fat shaming is een concept dat blijkbaar al menig discussies heeft ontketend in de media, en dat ik hier enigszins zal proberen te ontkrachten. Een gewaarschuwd man is er twee waard: er zullen heel wat Engelse termen voorkomen in deze tekst, en dat valt op een simpele en logische manier te verklaren: body positivity in Vlaanderen, bijvoorbeeld, staat nog maar in de kinderschoenen.

9. “Ziek en ongelukkig: zo kon ik niet verder”

Tina Verleysen (33) uit Haaltert werkte als verzorgende in de thuiszorg, maar kan omwille van fibromyalgie haar job niet langer uitoefenen. “Ik vind body positivity en self love enorm belangrijk, en hoop dan ook via deze weg, samen met andere activisten, een verschil te kunnen maken op dat vlak. Samen Vlaanderen wat mooier maken, da’s mijn missie.”

8. The Diversity Catwalk

Daar stonden we dan: een hoop halfnaakte body positive activists die elkaar eindelijk voor de eerste keer ontmoetten – al voelde dat niet zo – om over dé Meir in Antwerpen te defileren. Tussen een hoop blanke paspoppen met maatje 34. Mannen en vrouwen, dik en dun, blank en zwart, met en zonder aandoening of beperking: diversity never looked so good!

Een ervaring als deze valt natuurlijk alleen maar in superlatieven te beschrijven, dus voor een keer laat ik het woord eens aan anderen over: de journalisten van maar liefst drie verschillende mediakanalen. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de verschillende persberichten die over The Diversity Catwalk verschenen zijn, en wat ikzelf over die artikels te zeggen heb. Want ik zou mezelf niet zijn als ik daar niet een beetje kritisch tegenover zou staan, natuurlijk. En vind je de artikels en reportages niet bepaald veelzeggend, bekijk de beelden die erbij horen dan maar eens, want die zeggen werkelijk meer dan duizend woorden.

7. Chair Chaude IV

Meedoen aan het project Chair Chaude was een belangrijke ervaring voor mij; zeker in zo’n super warme, ondersteunende omgeving, waar iedereen naar elkaar luistert en iedereen geaccepteerd wordt. Projecten rond body positivity zijn van onmisbaar belang: als het al maar één persoon helpt, is het al het werk al waard. Daarom ben trots dat ik hieraan kon meedoen.

Een aantal jaar geleden was ik chronisch vermoeid, waardoor ik zelfs maar halftijds naar school kon gaan. Doordat ik zoveel uren sliep en nergens energie voor had, was ik veel afgevallen. Ik zou mijn mager lichaam in een oogwenk omgeruild hebben met een gezond lichaam. Dan pas besef je hoe belangrijk gezondheid is, zowel mentaal als fysiek. En dat is waar de focus op hoort te liggen. Op hoe jij je voelt, niet op hoeveel je weegt, of welke andere ideaalbeelden de maatschappij ons als norm oplegt.

6. De rollen omgedraaid

Zou het geen ongelooflijke teleurstelling zijn als ik als oprichter van Chair Chaude niet aan mijn eigen project zou deelnemen? Als ik de berichten van sommigen mag geloven, wel. Misschien lijkt het wel raar dat een fotografe plots model gaat staan voor een project dat ze zelf op poten heeft gezet, maar het zou niet het eerste rare zijn wat ik doe. En daarbij, ik kan jou toch moeilijk teleurstellen? Met die gedachte(n) in mijn achterhoofd, trok ik mijn kleren uit en ging ik weer eens zelf voor de lens staan.

5. “Gelukkig is ze nog steeds de lieve, spontane, irritante krullenbol als een paar maanden geleden”

We horen het zo vaak: elk verhaal heeft twee kanten. En hoewel jullie mijn Erasmusverhaal elke week op de voet hebben kunnen volgen, is er ook een kant van dat verhaal dat nog niet in de openbaarheid werd gelanceerd. Tot nu. In de komende paar minuten schotel ik jullie een greep voor uit het verhaal van degene die mij door die vier maanden heeft gesleurd: mijn steun en toeverlaat, mijn lief, mijn Ben.

4. Lang leve appelsienbillen en hangborsten: deze 3 Belgische fotografen promoten body positivity [nina]

Het leven zoals het is. Dat zien we jammer genoeg nog niet vaak verschijnen op sociale media. Onrealistische schoonheidsidealen zijn wél schering en inslag. Deze drie fotografen proberen daar verandering in te brengen.

Daar zit je dan. ’s Avonds in de luie zetel nog wat doelloos te kijken op Instagram. Vaak zie je dan een heleboel foto’s van perfecte lijven: een influencer op reis of iemand met een modellenfiguur die op restaurant zit met een stuk taart voor de neus. Je zou je bijna afvragen: ‘eet ze daar ook echt een hapje van?’. Want ook al komt schoonheid in alle maten, kleuren en leeftijden, op sociale media valt daar niet veel van te merken. Waar zijn de appelsienbillen? Waar zijn de hangborsten? Of de vetrolletjes? Spijtig, maar die zijn nog steeds in de minderheid.

3. Chair Chaude II

Chair Chaude is voor mij een summum van self love en body positivity. Een fantastische ervaring gedeeld met stuk voor stuk prachtige zielen. Net zoals veel vrouwen (en mannen) heb ik heel lang geworsteld met mijn zelfbeeld en gewicht. Na 21 jaar piekeren over hoeveel beter het leven zou zijn als ik slanker was of grotere borsten had, ben ik eindelijk gestopt met zo hard te zijn voor mezelf.

Een jaar lang heb ik elke dag gewerkt om mezelf graag te zien, inclusief elk rolletje en bobbeltje. Wanneer ik dat punt bereikte, heb ik besloten om (onder goede begeleiding) mijn lichaam sterker te maken en te focussen op gezond leven in plaats van strikte diëten aan te houden. Als hierdoor het cijfer op de weegschaal zakt, is dat mooi meegenomen, maar het is niet het einddoel van mijn inspanningen.

Nu probeer ik elke dag trots te zijn op wat mijn lichaam kan en gelukkig te zijn met hoe ik eruit zie. Ik wil niet over 30 jaar terugkijken naar nu en beseffen dat ik er geweldig uitzag en er niet van genoot. Dat is waarom dit project ook zo belangrijk is voor mij. Ik wil mensen laten zien dat gezondheid en geluk niet gelijkstaan aan een platte buik. Ik wil dat mensen gelukkig kunnen zijn met hun uiterlijk, ongeacht hoe ze eruitzien. Happiness is a journey. Despite its ups and downs, the destination is worth the adventure.

2. Chair Chaude III

BOOM BABY, I’M BACK! Mijn tweede shoot voor Chair Chaude.  Had je niet verwacht, hé? Ik alleszins niet, maar ik ben zo blij de shoot gedaan te hebben met twee vriendinnen van mij: Romy en Ruby. Zoals jullie al weten ben ik één en al body positivity en toen ik zag dat Kilien weer ging beginnen shooten, vroeg ik meteen of ik weer mee kon doen. Tuurlijk was ik weer hartelijk welkom!

Ik ben sinds de vorige shoot van Chair Chaude een paar kilo’s bijgekomen. De kerstdagen, am I right? Ik dacht dat het niet hetzelfde ging zijn. Ik ben misschien een grote body lover én promotor, maar soms kan ik ook wat piekeren. Maar de foto’s waren – zoals altijd – prachtig en ik vergat meteen die slechte gedachten. Nee, ik dacht: “wauw, wat een bom!” I know, beetje narcistisch, hé?

Ik hou van dit project en ik heb nog zeer veel plannen samen met Kilien om Chair Chaude de hoogte in te schieten en body positivity in België te laten boomen! Van ons zal je zeker nog horen, wat een topteam!

1. “Waarom zou ik me schamen voor mijn eigen lichaam?”

Gaëlle’s Instagram schreeuwt body positivity. En da’s niet zonder reden. Als iemand die haar eigen lichaam begon te haten na een zware break up, weet ze waarover ze spreekt wanneer ze zegt dat niets zo belangrijk is als van jezelf te leren houden. Dat dat geen evident proces is, daar is ze zich dan ook meer dan bewust. Vandaar haar eigen manier om ook anderen door dat proces te loodsen: haar meer dan vijfduizend volgers elke dag inspireren.

P.S. Welk bericht heb jij het liefst gelezen, of welke verborgen parel heb je in deze lijst ontdekt? Laat het me gerust weten in de reacties! Of ben je ondertussen benieuwd geworden naar wat er allemaal op de planning staat voor 2020 (ik kan je al verklappen dat het alleen nóg beter gaat worden), abonneer je dan snel!

Voeg je bij 1.050 andere volgers

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: