The Blind Body Positive Protest

Vrouwen en mannen gaan uit de kleren in Leuvense winkelstraat

DOOR: Kristel Smout
VOOR: Radio 2

Midden in het centrum van Leuven staan 15 vrouwen en mannen in ondergoed, mensen met verschillende maten en vormen. Ze noemen zich de “Body positive activisten”. Ze willen tonen dat iedereen oké is zoals hij of zij eruit ziet.

In de drukste winkelwandelstraat van Leuven staan mannen en vrouwen in ondergoed, met een blinddoek om. Een actie van de ‘Body positive activisten’. Romy Schlimbach organiseert dit voor de eerste keer: “Wij willen af van het negatieve lichaamsbeeld dat veel mensen hebben van zichzelf. We willen de boodschap ‘voel je goed in je vel’ overbrengen. En we doen dat in ondergoed om ons lichaam zo goed mogelijk te laten zien. We dragen blinddoeken om duidelijk te maken dat er meer achter het lichaam zit dan we op het eerste gezicht zien.”

Boodschap op de buik

Voorbijgangers mogen ook iets tekenen of schrijven op een stuk papier en zelfs op de buiken, de benen of de rug van de mensen in ondergoed. “De ‘likes’ en commentaren die verspreid worden op sociale media, willen we hier met mekaar delen. Mensen kunnen een hartje tekenen, of een korte, positieve boodschap schrijven. We gebruiken wel stiften met afwasbare inkt”, vertelt Romy. 

Niet alleen in Leuven, maar ook op heel wat andere plaatsen hebben mensen al actie gevoerd om de boodschap van ‘Body positivity’ over te brengen. Het is belangrijk dat we iets doen aan het vertekend beeld van wat zogezegd een mooi lichaam is, vindt Romy. “Ik haal positieve energie uit deze actie. Er zullen altijd wel mensen zijn die daar negatief op reageren, maar heel veel mensen putten daar ook hoop uit.” 

ZIEN: body positivity-activisten nemen Leuvense Diestsestraat in met mooi protest

DOOR: Eline Debie
VOOR: Flair

‘We hadden niet durven dromen dat de mensen zo positief zouden reageren’, klinkt het bij de organisatoren van The Blind Body Positive Protest.

Wie woensdagnamiddag door de Diestsestraat in Leuven struinde, stootte op een opvallend tafereel. Elf vrouwen en een man in niet meer dan ondergoed en een blinddoek stonden hand in hand rond het standbeeld van Dorre, de bakker. Op hun lichamen zijn lieve boodschappen af te lezen, geschreven door passanten.

Met The Blind Body Positive Protest willen organisatrices Kilien, Romy, Gaëlle en Ruby meer bewustzijn creëren rond zelf- en lichaamsbeeld. Na het fotoproject Chair Chaud van fotografe Kilien, waarvoor de andere drie dames model stonden, ontstond het idee voor een body positivity-protest. ‘We hadden al een paar keer aan zo’n dingen deelgenomen in Nederland’, vertelt Romy, die net als Gaëlle en Ruby plussize model is. ‘Dus dachten we: waarom kan dit niet in Vlaanderen?’

Het verhaal achter het lichaam

Het idee ontstond om in onderkleding en met een blinddoek voor de ogen op straat te komen. Voor ieders voeten ligt een bord waarop zijn of haar verhaal te lezen staat. Met stiften kunnen voorbijgangers body positive boodschappen schrijven op de dappere deelnemers, die zij pas te zien krijgen wanneer ze hun blinddoeken afnemen. ‘Het idee achter de blinddoeken is dat er achter elk lichaam een verhaal zit dat je op het eerste gezicht niet ziet’, legt Kilien uit. ‘Het gaat over verder kijken dan de uiterlijkheden.’

Zo vertelt een van de deelneemsters op haar bord dat ze vroeger misbruikt en mishandeld werd, en zichzelf het leven probeerde te ontnemen. De body positivity movement heeft haar er mee door gesleurd, schrijft ze. De woorden ‘beautiful‘, ‘prachtig’ en ‘respect’ sieren haar lichaam.

‘We hebben een groep bij elkaar gezocht via Instagram. Het was niet makkelijk om mensen te vinden die het aandurfden, want we staan hier natuurlijk héél kwetsbaar. Vooral met die blinddoek. Je ziet echt niet wat er gebeurt, hè. We zijn enorm fier en dankbaar dat we hier met z’n twaalven staan. Het is heel mooi geworden’, vertellen de dames. Eén man staat te pronken tussen de elf knappe dames. ‘Mannen zullen niet zo snel toegeven dat ze zich breekbaar en kwetsbaar voelen. Er is toch nog altijd die machocultuur, hè. Terwijl zij natuurlijk ook onzekerheden hebben over hun lichaam. We zijn heel blij dat we toch een man bereid hebben gevonden, want body positivity is er net zo goed voor hen.’

Het resultaat van het project is mooi om te zien. De ene passant na de andere, van een klein jongetje tot een oudere vrouw, neemt een stift vast om een mooi woord neer te pennen op een schouder, een bil of een buik. ‘We hadden nooit durven dromen dat mensen zo positief zouden reageren. We waren echt doodsbenauwd voor de reacties. Het is toch een grote drempel om iets te schrijven, en Vlamingen zijn van nature eerder terughoudend. Maar ik heb echt al een paar keer moeten slikken wanneer ik mijn blinddoek stiekem even afdeed en de mooie woorden las’, aldus Gaëlle. ‘De mensen komen zelfs echt zeggen: chapeau dat jullie dit doen. Heel ontroerend’, voegt Ruby toe.

[…]

Je kan The Blind Body Positive Protest volgen op Instagram @blindbodypositiveprotest.

Activisten uit de kleren voor ‘body positivity’

DOOR: Bart Mertens
VOOR: Het Laatste Nieuws

Met de actie in de Diestsestraat in Leuven stellen de deelnemers het heersende schoonheidsideaal aan de kaak.
Met de actie in de Diestsestraat in Leuven stellen de deelnemers het heersende schoonheidsideaal aan de kaak. (Gieke Merckx)

Een groep ‘body positive’-activisten – vrouwen én mannen met verschillende vormen en maten– ging in de Diestestraat in Leuven uit de kleren voor een stil protest en een catwalk. “We willen meer bewustzijn creëren rond zelf- en lichaamsbeeld”, klinkt het.

Een stil protest hoeft niet onopgemerkt voorbij te gaan en dat werd eens te meer bewezen door een groep ‘body positive’-activisten in Leuven. Body positivity is een opkomend fenomeen in Vlaanderen dat ook in de rest van de wereld veel aanhangers kent. “Dat is nodig, want in een maatschappij waarin jongeren zich meer dan ooit blootstellen aan het oordeel van de wereld kan ons zelfvertrouwen wel een duwtje in de rug gebruiken. We willen de aandacht vestigen op het vertekende beeld van schoonheid dat leeft in de moderne maatschappij”, aldus de activisten. 

Hartje

Ze hielden ook een catwalk tussen de winkelende mensen, die aangemoedigd werden om de interactie aan te gaan met de activisten. Passanten en supporters konden de deelnemers met stiften letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem steken door een hartje te tekenen of een bemoedigende boodschap te schrijven op de lichamen van de actievoerders. Kilien Natens maakt ondertussen werk van het fotoproject Chair Chaud waarin ze het lichaam puur in beeld brengt. Dat project vormde meteen de basis voor The Blind Body Positive Project.

Jonge activisten gaan in Leuven uit de kleren voor body positivity

DOOR: Lode Nuyts
VOOR: ROBtv

Wie vanmiddag rustig door de Diestsestraat in Leuven wandelde, moest ongetwijfeld even met de ogen knipperen: Dorre de Bakker kreeg het gezelschap van enkele opvallende kompanen. 13 activisten gingen uit de kleren voor een zogenaamd Blind Body Positive Protest. Da’s een protest waarbij mannen en vrouwen met verschillende vormen en maten een stille actie voeren om komaf te maken met een negatief zelfbeeld. Ze willen tonen dat er nog veel meer lichamen perfect zijn dan alleen degene die op sociale media worden getoond.

Blind Body Positivity Protest

DOOR & VOOR: leuvencity

body positivity protest leuven

On Wednesday, September 25, a group of young activists will be demonstrating in a silent protest to support body positivity in Leuven and its environs. This event going to happen between 2 p.m and 5 p.m. on the Diestsestraat (near the statue “Dorre Den Bakker”), Leuven. Everyone is welcomed to support the cause.

The purpose of the body positivity protest is to create more awareness about body and self-image, most especially among youths.

Participants will be wearing nothing but their underwear and a blindfold. In addition to this, there will be an opportunity for the audience and supporters to know the personal experiences of the participants. The supporters can also show their support by either drawing or writing encouraging messages on the bodies of the participants.

The protest also includes a catwalk at 4 p.m.

Jonge activisten gaan uit de kleren voor body positivity

DOOR: Kirsten Bosmans
VOOR: Leuven Actueel

Woensdag 25 september om 14 uur trekt een groep body positive activisten – allemaal vrouwen en mannen met verschillende vormen en maten – naar het centrum van Leuven voor een stil protest en een catwalk. Het doel? Meer bewustzijn creëren rond zelf- en lichaamsbeeld.

Tijdens het protest dragen de deelnemers niets anders dan onderkleding en een blinddoek; die staat symbool voor het verhaal dat elke deelnemer met zich meedraagt, maar dat niet op het eerste gezicht te zien is. Dat verhaal krijgt eveneens een plaats binnen het protest: ook borden waarop de deelnemers hun persoonlijke ervaring kunnen schrijven worden er tentoongesteld. Het geheel leent zich dan ook goed voor sprekende reportages of filmbeelden.

Passanten en supporters worden aangemoedigd de interactie met de deelnemers aan te gaan: met stiften kunnen zij de deelnemers letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem steken door een hartje te tekenen of een bemoedigende boodschap te schrijven op de lichamen van de deelnemers. Het gaat dus om een evenement waarvan de interactie met passanten een onontbeerlijk onderdeel is.

Een tiental activisten neemt deel aan het protest, dat om 14 uur van start gaat aan het standbeeld van Dorre Den Bakker (kruising van Diestsestraat en Vaartstraat). Dat protest wordt om 16 uur gevolgd door een catwalk.

Body positivity is een opkomend fenomeen in Vlaanderen, dat ook in de rest van de wereld veel aanhangers kent. En da’s maar goed ook, want in een maatschappij waarin jongeren zich meer dan ooit blootstellen aan het oordeel van de wereld, en waarin er vaak een vertekend beeld van een “mooi” lichaam heerst, kan ons zelfvertrouwen wel een duwtje in de rug gebruiken.

Om komaf te maken met dat negatieve zelfbeeld, besliste Kilien Natens om werk te maken van een fotoproject waarbij ze het lichaam puur in beeld brengt. Dat project, Chair Chaude, vormde meteen de basis voor The Blind Body Positive Protest. Ruby Glazenmakers, Romy Schlimbach en Gaëlle Wauthier, die eerder al deelnamen aan Chair Chaude, ontfermen zich nu mee over de organisatie van The Blind Body Positive Project.

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: