Goed begonnen is half gewonnen: ontbijtrecepten met havermout

Sinds ik een boek las over de impact van onze eetgewoonten op het milieu (recensie coming soon!) heb ik toch wel wat veranderingen in mijn eetpatroon doorgevoerd: vanaf nu probeer ik elke dag plantaardig te ontbijten. Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola – zoals die van Louise – en vers fruit zat er niet langer in, dus moest ik op zoek naar een alternatief. Al snel vond ik mijn heil in overnight oats en verse havermoutpap

Basisrecept: overnight oats

Overnight oats zijn het ideale ontbijt voor mensen die ’s ochtends niet veel tijd te verliezen hebben (omdat ze toch nét een keer te veel hebben gesnoozed – I plead guilty) of voor zij die hun ontbijt graag meenemen om het later op te eten (wees dan wel zo slim om geen glazen potje te gebruiken, want dat zou de rit misschien niet overleven). Daarnaast kan je overnights oats gemakkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren!

60 gram havervlokken naar keuze (ongeveer vier grote eetlepels)
150 ml plantaardige melk naar keuze, vruchtensap en/of water
1 theelepel chiazaad
Een handvol fruit – vers of uit de diepvries
Een snuifje zoete specerijen

Begin met een glazen pot die je goed kan afsluiten met een dekseltje. Oude confituurpotten zijn misschien niet zo Pinterestwaardig als echte mason jars, maar ze werken minstens even goed. Heb je wel glazen potjes, maar past er geen dekseltje op? Ik sluit de mijne af met Food Huggers!

Vul je potje met alle droge ingrediënten – de havervlokken, de chiazaadjes en de zoete specerijen – en meng die door elkaar. Voeg daarna de melk toe en roer opnieuw alles door elkaar. Ik heb er bewust voor gekozen om al deze recepten te maken met plantaardige melk en alles op die manier vegan te houden, maar koemelk kan natuurlijk ook.

Wanneer je alles goed door elkaar gehaald hebt, sluit de glazen pot dan af en zet hem een paar uur – of een paar dagen – in de koelkast. ’s Ochtends hoef je er alleen nog vers fruit of ander lekkers zoals zaden over te strooien. Als je zelfs daar te weinig tijd voor hebt, voeg dan diepvriesfruit toe nog voor je de overnight oats in de koelkast zet.

Basisrecept: verse havermoutpap

Het lijkt wel alsof veel mensen verse havermoutpap als ontbijt mijden omdat ze het moeilijk vinden om de juiste consistentie te vinden. En om je dag nu te starten met een vieze brij in je mond… Gelukkig heb ik ondertussen, na redelijk wat trial and error, de juiste balans tussen havervlokken en (plantaardige) melk gevonden. En ja, dat groot geheim wil ik met veel plezier met je delen!

60 gram havervlokken naar keuze (ongeveer vier grote eetlepels)
250 ml plantaardige melk
Een handvol fruit – vers of uit de diepvries
Een snuifje zoete specerijen

Zet een klein steelpannetje op het vuur en giet er 250 ml melk in. Wat je ook kan doen, is meteen de hele fles melk in de pan gooien en vier porties tegelijk maken – die kan je nog wel enkele dagen in de koelkast bewaren. Schep er vier grote eetlepels havervlokken bij en roer alles regelmatig door elkaar, zodat de melk niet aanbrandt. Zo’n pan afwassen is geen lachertje…

Zodra de melk begint te pruttelen, laat je de havermoutpap nog heel eventjes op het vuur staan. Giet daarna de pap over in een kommetje, strooi er de specerijen en het vers fruit bovenop, en laat het smaken! Van “goed begonnen is half gewonnen” gesproken…

En wil je die basisrecepten wat pimpen, maar weet je niet welke combinaties je kan uitproberen? No worries, I’ve got you coverred!

Appel-kaneel overnight oats

60 gram havervlokken
150 ml amandelmelk
1 theelepel chiazaad
Gekarameliseerde appel
1 theelepel pindakaas
Een snuifje kaneel

Doe alle droge ingrediënten (havervlokken, chiazaad en kaneel) in een glazen pot en roer ze door elkaar. Giet er de amandelmelk bij, en roer nogmaals door. Lepel de pindakaas door de mengeling. Zet de glazen pot in de koelkast tot de melk volledig is opgenomen.

Snij een appel in kleine blokjes en bak die in de pan. Strooi er kristalsuiker en kaneel overheen. Serveer de appel bij de overnight oats.

Mango-kokos overnight oats

Doe alle droge ingrediënten (havervlokken, chiazaad en geschaafde kokos) in een glazen pot en roer ze door elkaar. Giet er de kokosmelk bij, en roer nogmaals door. Zet de glazen pot in de koelkast tot de melk volledig is opgenomen.

Mango uit de diepvries strooi je op de havermout voor je die in de koelkast zet; verse mango voor je de overnight oats serveert.

60 gram havervlokken
150 ml kokosmelk
1 theelepel chiazaad
Een handvol mango
1 eetlepel geschaafde kokos

Banaan-cacao overnight oats

60 gram havervlokken
150 ml amandelmelk
1 theelepel chiazaad
1 banaan
1 theelepel cacaopoeder of een stuk pure chocolade

Doe alle droge ingrediënten (havervlokken, chiazaad en cacaopoeder) in een glazen pot en roer ze door elkaar. Giet er de amandelmelk bij, en roer nogmaals door. Lepel een geprakte banaan door de mengeling. Zet de glazen pot in de koelkast tot de melk volledig is opgenomen.

Maak je verse havermoutpap, steek dan een stukje pure chocolade in de pap wanneer die pas van het vuur komt en nog warm is, zodat de chocolade mooi door de havermoutpap kan smelten.

Rode vruchten-vanille overnight oats

Doe alle droge ingrediënten (havervlokken en chiazaad) in een glazen pot en roer ze door elkaar. Giet er de rijstmelk bij, en roer nogmaals door. Voeg enkele druppels vanille-extract toe. Zet de glazen pot in de koelkast tot de melk volledig is opgenomen.

Rode vruchten uit de diepvries strooi je op de havermout voor je die in de koelkast zet; verse rode vruchten voor je de overnight oats serveert.

60 gram havervlokken
150 ml rijstmelk
1 theelepel chiazaad
Een handvol rode vruchten
Een paar druppels vanille-extract

Fruitsap-kokos overnight oats

60 gram havervlokken
150 ml (versgeperst) fruitsap
1 theelepel chiazaad
1 eetlepel geschaafde kokos

Doe alle droge ingrediënten (havervlokken, chiazaad en geschaafde kokos) in een glazen pot en roer ze door elkaar. Giet er het (versgeperst) fruitsap bij, en roer nogmaals door. Zet de glazen pot in de koelkast tot het fruitsap volledig is opgenomen. Strooi, voor je de overnight oats serveert, er nog wat geschaafde kokos overheen.

Zeg eens: is havermout bij het ontbijt iets voor jou, of zijn bokes met choco jouw go to? Welke van deze recepten zou je zelf weleens willen uitproberen, of welke zijn jouw persoonlijke aanraders? De comments hieronder staan steeds open voor suggesties!

Cover: Andrea Tummons on Unsplash

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

7 gedachten over “Goed begonnen is half gewonnen: ontbijtrecepten met havermout

  1. Ik gebruik havermout eigenlijk alleen maar als ik bak. Ik vind havermoutpap echt niet zo lekker, ook door de textuur. Maar ik moet zeggen dat het er wel lekker uit ziet dus misschien waag ik mij er binnenkort toch nog eens aan. Ik ga je receptjes pinnen!

  2. Ontbijten met havermout is heilig voor mij. Is het geen pap (warm of overnight), dan zit er wel haver in een appelcrumble of in pannenkoekjes. 😀 Goed artikel, Kilien, veel inspiratie! 👌🏻

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s