Reality check: wat blijft er na maanden nog overeind van die goede voornemens?

Leestijd: 4 minuten

Op een dag als vandaag horen wij eigenlijk bijna niets meer over de goede voornemens die we alweer vier maanden geleden hebben gemaakt. Hoog tijd dus om er eens bij stil te staan hoe we het er de afgelopen tijd vanaf hebben gebracht, en of er van al die goede voornemens eigenlijk nog veel overeind blijft. Nee, ik had mezelf niet voorgenomen om gezonder te eten, meer te gaan sporten of wat kilo’s te verliezen: mijn goede voornemens stonden in het teken van mijn mentale – in plaats van mijn fysieke – gezondheid.

Een halfuur per dag bewegen

Oké, dit klinkt belachelijk gemakkelijk, nietwaar? Wel, dat is het niet gebleken. Op dagen dat ik het huis uit moet, probeer ik waar mogelijk te bewegen: door de fiets te nemen in plaats van de auto, of de trap in plaats van de roltrap bijvoorbeeld. Maar wanneer ik een hele dag thuis zit en al eens in mijn pyjama durf te blijven zitten, is de stap om de deur uit te gaan om wat te gaan wandelen of fietsen toch iets groter. Veel verder dan de trap een paar keer op en af lopen kom ik dan niet. Door van beweging een goed voornemen te maken dat ik ook eveneens opvolg in de habit tracker van mijn bullet journal, word ik ’s avonds toch weer met mezelf geconfronteerd wanneer het me niet is gelukt om op z’n minst een halfuurtje te bewegen. Bewustwording is het begin van alle verandering, zeker?

Vaker in mijn dagboek schrijven – niet alleen wanneer het slecht gaat

In november 2017 ben ik naar een nieuwe psychotherapeut beginnen te gaan, en diezelfde dag nog heb ik mezelf een nieuw dagboek gekocht, aangezien dagboeken en therapie voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ondertussen gaat dat ding dus al een paar jaar meer, en in die tijd haalde ik het eigenlijk alleen maar boven wanneer het niet zo goed met me ging en ik negatieve gevoelens van me af wilde schrijven. En hoewel dat nog steeds heel erg goed werkt voor mij, probeer ik nu ook quasi dagelijks stil te staan bij hoe ik me voel, en besteed ik meer aandacht aan de positieve dingen die er op een dag gebeuren. Ik moet zeggen dat dat me steeds ongelooflijk veel deugd doet, om die tijd te nemen voor mezelf en even stil te staan bij de gevoelens die er door me heen gaan. Het stilt de storm, zeg maar, waardoor ik daarna veel rustiger kan gaan slapen.

Vijftig boeken gelezen hebben tegen het einde van het jaar

Aan het begin van het jaar ontdekte ik Goodreads, en na er een beetje rondgesnuffeld te hebben, kwam ik de “2020 reading challenge” tegen. Als dat niets voor mij was! Ik stelde mijn doel eerst op twintig boeken per jaar, maar dat was net niet ambitieus genoeg voor mij. Dus stelde ik mijn doelen bij, en wil ik tegen het einde van het jaar geen twintig, maar vijftig boeken gelezen hebben. Ongeveer een boek per week leek me niet alleen een nobel, maar ook en vooral een haalbaar streven. Op het moment van schrijven ben ik bezig aan mijn dertiende boek, en ben ik dus precies on track! Mocht je trouwens willen weten welke boeken ik ondertussen achter de kiezen heb en meer nog, wat ik daarvan vond, dan moet je zeker deze blogpost eens checken. Trouwens, voel je vrij om je suggesties met mij te delen in de comments van deze post of neem contact met me op als je nog wat meer over boeken wilt babbelen!

Iedere dag minstens twee liter water drinken

De keren dat de huisarts tegen mij als klein meisje heeft gezegd dat ik meer moest drinken, vallen niet op twee handen te tellen. En aangezien ik echt gewoon geen water lustte, heeft het me vroeger wel wat moeite gekost om mezelf deze gewoonte aan te leren. Nu ik aan de lijve heb kunnen ondervinden wat water (of te weinig) daarvan met me doet, ben ik vastbesloten om iedere dag twee liter (kraantjes)water te drinken. Of dat te maken heeft met mijn bijgeloof dat als ik voor de middag geen liter heb gedronken, ik migraine-aanvallen krijg? Misschien… Toch blijft dit een doel dat ik zonder problemen quasi iedere dag haal. En als dat dan een dagje niet het geval is, dan merk ik ook wel dat ik mij flauwer en minder alert voel. Waarom ik trouwens altijd kraantjeswater drink? Ik ben het ondertussen zo gewoon dat ik de smaak ook lekkerder vind (ben jij Team Ik-drink-altijd-Spa of Team Ik-drink-allesbehalve-Spa-eikes-dat-smaakt-naar-ijzer?) en het is beter voor het milieu én voor mijn rug dan met flessenwater te moeten sleuren.

(Zo goed als) iedere dag mediteren

Toegegeven, dit is een moeilijke. Toen ik pas ben gaan studeren, heb ik een wekenlange mindfullnesscursus gevolgd, die toen veel voor mij betekend heeft. Mediteren is echt iets dat werkt voor mij, zij het wel op de juiste manier: een halfuur rechtop zitten en aan niets proberen te denken, werkt alleen maar frustrerend voor mij. Ik kan nog geen halve minuut aan niets denken, en dan ben ik me een halfuur kwaad aan het maken omdat ik het niet goed doe. Ik heb ook al een hele resem meditatieapps uitgeprobeerd, maar die zijn vaak ofwel te beperkt ofwel te duur. Tot ik onlangs Stop, Breathe & Think ontdekte: een app met redelijk wat gratis begeleide meditaties die me zo helpen, dat ik overweeg om er een abonnement op te nemen. En dat wil al heel wat zeggen!

Al bij al denk ik dat ik het er nog niet zo slecht van afbreng, omdat ik mijn goede voornemens aan het begin van het jaar duidelijk goed had uitgekozen. Welke waren eigenlijk die van jou? Hou je ze nog steeds goed vol, of ben je onderweg de draad een beetje kwijtgeraakt? Geen probleem, kan gebeuren! Maar als je een teken zocht om die draad weer op te pikken, laat deze blogpost het dan zijn…

Liefs

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

3 gedachten over “Reality check: wat blijft er na maanden nog overeind van die goede voornemens?

  1. Corona heeft ervoor gezorgd dat ik mijn goede voornemens weer heb opgenomen! Volhouden lukt goed, benieuwd of me dat ook lukt als die ‘thuisblijf-routine’ weer wegvalt binnen een aantal weken (hopelijk) 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s