“We waren al eerder op de hoogte, maar mochten er niet over communiceren”

Een plaatsvervangend burgemeester die ‘zijn mond voorbijpraat’, kranten die ‘maar een deel van het verhaal brengen’ en een organisatie die ‘zich in zwijgen hult’? Verschillende partijen zijn het erover eens: de communicatie rond de festivalzomer in Werchter is wat in de soep gelopen. “We hadden onze communicatie beter op elkaar moeten afstemmen”, klinkt het. Deze reconstructie probeert aan het licht te brengen waarom dat niet is gelukt.

Leestijd: 7 minuten

 • 19 juli – Het nieuws raakt bekend dat Billie Eilish naar Werchter komt

  In de Belgische festivalscène is het goed vertoeven, en dat weet ook Billie Eilish, de achttienjarige wereldster. Amper een maand nadat ze de wei van Pukkelpop plat speelde, kondigt de Amerikaanse zangeres aan dat ze met haar Where Do We Go-wereldtournee ook België zal aandoen. En inderdaad, een kort bezoek aan haar officiële website – zoals elke zichzelf respecterende wereldster er eentje heeft – leert ons dat ze tussen Parijs en Manchester ook even voet zal zetten op Belgische bodem.

  Herman Schueremans, grote man achter de festivals van Werchter, ziet zijn kans schoon en baart speciaal voor de gelegenheid een zusje voor Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique: Werchter Boutique Pop-Up is geboren en zal plaatsvinden op 19 juli 2020. “Dat haar toerperiode niet matcht met onze andere festivals, mocht een passage niet in de weg staan”, vertelt hij Studio Brussel. In tegenstelling tot de passage van Ed Sheeran op de Werchterwei in 2018, moet Werchter Boutique Pop-Up een volwaardig dagfestival worden. “De verdere line-up is in de maak”, vertrouwt hij nog toe.

 • 24 oktober – De pers begint zich af te vragen of er dit jaar een editie van TW Classic georganiseerd zal worden

  De die hard fans beginnen zich ondertussen af te vragen hoe het zit met de 2020-editie van TW Classic. Zo ook Kim Aerts, die in Het Laatste Nieuws kopt met: “Komt er (g)een editie van TW Classic in 2020?” Een simpele vraag, maar een simpel antwoord van Live Nation komt er niet. Ook de gemeenten bieden geen soelaas, omdat er op dat moment nog steeds geen aanvraag is ingediend om TW Classic te mogen organiseren. Die zal een dag later via mail ingediend worden. Toeval?

  Maar mag dat zomaar? Verschillende partijen – met name de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten Rotselaar en Haacht, Live Nation, vzw Altsien en Stage Invest – kwamen in 2012 tot een formele samenwerkingsovereenkomst die een beperking in duur en aantal van de “toegestane hoogdynamische occasionele recreatieve activiteiten” vastlegt:

  Het aantal toegestane hoogdynamische occasionele recreatieve activiteiten in de in het ruimtelijk uitvoeringsplan voorziene periode wordt beperkt tot 1 meerdaagse activiteit en maximaal 3 – met een gemiddelde van 2 – eendagsactiviteiten per jaar. Een meerdaagse hoogdynamische occasionele recreatieve activiteit is beperkt tot maximaal 4 dagen. Het gemiddelde van de eendagsactiviteiten wordt berekend op basis van 3 opeenvolgende jaren.

  Concreet betekent dit dat er elk jaar één meerdagsfestival van maximaal vier dagen georganiseerd mag worden: Rock Werchter. Daarnaast mogen er elk jaar twee eendagsfestivals gehouden worden – naar goede gewoonte zijn dat TW Classic en Werchter Boutique – met om de drie jaar een derde eendagsfestival. Aangezien Ed Sheeran in 2018 de wei in Werchter betrad, zou een derde eendagsfestival, zoals Werchter Boutique Pop-Up, dus pas in 2021 kunnen. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen op die regel: geven de gemeentebesturen van Rotselaar en Haacht hun expliciete toestemming, dan krijgt Live Nation wel groen licht.

 • 20 november – TW Classic wordt bekendgemaakt; er komt dus toch een zevende festivaldag

  TW Classic vindt dit jaar plaats op zondag 21 juni, lezen we op de website van ROBtv, de regionale televisiezender. Maar dat is buiten de gemeentebesturen gerekend, die op dit moment nog geen expliciete toestemming hebben gegeven voor een zevende festivaldag op de wei van Werchter. Tom Van der Auwera (Open VLD), schepen en plaatsvervangend burgemeester van Haacht – de burgemeester is op dit moment op vakantie – spreekt zich uit tegen zo’n zevende festivaldag dit jaar: “Voor ons is zes festivaldagen een absoluut maximum om de draagkracht bij de bewoners te behouden.”

  De uitspraken van Tom Van der Auwera vallen wel te begrijpen, legt Steven Swiggers (Open VLD), burgemeester van Haacht, achteraf uit: “Haacht ondervindt de meeste mobiliteitshinder, omdat de grootste parkings en campings op Haachts grondgebied liggen.” Maar Dirk Claes (CD&V), eerste schepen en voormalig burgemeester van Rotselaar, is niet te spreken over de situatie: “Waarom Haacht met die uitspraken naar buiten is gekomen? Ik weet het niet. Om de populaire uit te hangen, zeker? We vielen hier in Rotselaar volledig van onze stoel door de misplaatste reactie uit Haacht: de gemeente Rotselaar was er op dat moment al van op de hoogte dat het concert van Billie Eilish niet zou doorgaan, dan moet de gemeente Haacht dat toch ook geweten hebben?” Wil dat zeggen dat Tom Van der Auwera zijn mond voorbij heeft gepraat toen hij zei: “Er is één festivaldag te veel dit jaar. Dan moet er één festivaldag wegvallen of op een andere locatie doorgaan”?

 • 21 november – Media pikken de uitspraken van Tom Van der Auwera op

  De uitspraak van Van der Auwera wordt door verschillende media opgepikt. De koppen bij VRT, De Standaard en Het Nieuwsblad gaan van “Zevende festivaldag in Werchter nog voer voor discussie” tot “Haacht wil niet weten van vraag Live Nation voor 7 festivaldagen in 2020 in Werchter”. Alleen blijken die artikels niet foutloos te zijn. VRT citeert Tom Van der Auwera: “In het verleden was het maximum altijd zes festivaldagen.” Maar dat is dus, zoals in de samenwerkingsovereenkomst te lezen valt, niet waar. Daarnaast bewijzen talloze voorbeelden, zoals het optreden van Ed Sheeran in 2018, het tegendeel.

  In een ander artikel van De Standaard duikt het eerst de term “princiepsakkoord” op. Een term waar burgemeester van Rotselaar, Jelle Wouters (CD&V), zich uitdrukkelijk tegen verzet: “Het gaat hier helemaal niet over een principeakkoord, maar over een formele samenwerkingsovereenkomst die door de verschillende raden werd goedgekeurd.” Wim Lecluyse, de auteur van het artikel in De Standaard, reageert: “Die term komt van Belga. Dat verklaart wellicht ook waarom die ook in andere media opdook. Een quote van Live Nation geeft weer dat zij de toestemming op dat moment eigenlijk maar als een formaliteit zagen, maar het stuk kadert wel dat dit niet het geval is, wat achteraf ook zo bleek.” En inderdaad, de komende dagen zal deze term ook nog in andere artikels voorkomen: niet alleen bij Radio 2, maar bijvoorbeeld ook in Het Laatste Nieuws.

  Waar die verwarring vandaan komt? Bevestigd wordt dat er op dit moment tussen de verschillende partijen inderdaad een principeakkoord gesloten is over de organisatie van TW Classic. Pas later zal duidelijk worden waarom dat akkoord op dit moment nog niet formeel is. De samenwerkingsovereenkomst daarentegen beschrijft de voorwaarden waaronder alle festivals, zoals TW Classic, georganiseerd kunnen worden.

 • 26 november – Paul McCartney wordt de headliner van TW Classic

  Ook Paul McCartney begon blijkbaar heimwee te krijgen naar de wei: vier jaar na zijn vorige optreden komt de voormalig Beatle weer naar Werchter. Daarmee wordt dus bevestigd dat er een zevende festivaldag zal komen, al hebben de gemeentebesturen daar op dit moment nog geen expliciete toestemming voor gegeven. Jelle Wouters begrijpt het wel: “Internationale organisaties zoals Live Nation moeten hun agenda natuurlijk afstemmen op die van de internationale showbizz. Uiteraard zou het raadzamer geweest zijn om de ticketverkoop (op 29 november, kn) pas te starten nadat er een vergunning, gebaseerd op positieve adviezen, werd verleend.” Gemeenteraadslid Herwig Pierre (Groen) treedt hem daarin bij: “De organisatie speelt in op de opportuniteiten. Dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor de festivalgangers.” Toch is Pierre niet razend enthousiast: “We zijn bij Groen niet gelukkig met een zevende festivaldag, omdat die beslissing werd genomen zonder de omwonenden daarin te horen. De organisatie zou eerst moeten nagaan of er wel een draagvlak is.”

  Daarover getuigt onder meer Marc Verbelen, buurtbewoner en al 15 jaar vrijwilliger op Rock Werchter: “Er wordt gewoon te weinig rekening gehouden met de regio. Ter compensatie krijgen we wel korting op een combiticket, maar niet op dagtickets voor Rock Werchter. Van die korting wordt dan maar weinig gebruikgemaakt, omdat we meteen een ticket voor vier dagen moeten nemen. Meer een commerciële truc dan een echte compensatie. Ik ben er absoluut van overtuigd dat bij Live Nation de commerciële doelen vooropstaan.”

 • 29 november – Werchter Boutique Pop-Up wordt geannuleerd omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden

  Op precies dezelfde dag dat de voorverkoop van TW Classic met Paul McCartney als headliner van start gaat, wordt Werchter Boutique Pop-Up geannuleerd en wordt het concert van Billie Eilish overgeheveld naar het Sportpaleis. “De gemeenten hebben niet via een officiële brief vernomen dat het concert van Billie Eilish naar het Sportpaleis verplaatst zou worden, maar via een persbericht”, bevestigt Luc Van Rillaer, algemeen directeur van Haacht. Tot vandaag heerste echter het idee dat TW Classic een zevende festivaldag zou worden, waarvoor de gemeenten nooit expliciete toestemming hadden gegeven. “Toestemming voor een zevende festivaldag hebben we zelfs nooit moeten geven, omdat we op het moment dat TW Classic werd aangekondigd al wisten dat Werchter Boutique Pop-Up niet zou doorgaan”, licht Steven Swiggers toe. “De organisatie had ons echter gevraagd om nog niets te communiceren over de annulering van Pop-Up, omdat de hele regeling in verband met de tickets nog niet op punt stond. Ook moest het management van Billie Eilish formeel toestemming geven om het concert in het Sportpaleis te laten doorgaan, en die toestemming heeft enkele dagen op zich laten wachten.”

  De federale politie, die op 19 juli ook actief zal zijn op Tomorrowland en Dour Festival gaf Pop-Up een negatief advies, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Nele Bigaré van de festivalorganisatie bevestigde nog aan De Standaard: “De veiligheid van onze fans is onze allerhoogste prioriteit.”

  “We waren daar al eerder van op de hoogte, ja”, vertelt ook Jelle Wouters. De verschillende partijen zijn het erover eens: “Als we er nu op terugkijken, had de communicatie absoluut een pak beter kunnen verlopen. We moeten er nog eens over nadenken hoe we het in de toekomst kunnen aanpakken om zulke situaties te voorkomen.” Steven Swiggers: “Daar worden al concrete gesprekken over gevoerd. Met de federale politie, bijvoorbeeld, om af te spreken welke data zeker niet kunnen.”

  Waarom is Live Nation dan zelf niet eerder met informatie naar buiten gekomen, zodat het niet zou lijken alsof ze hun partners voor voldongen feiten hadden gesteld door een ticketverkoop te starten voor een festival waar ze op dat moment nog geen expliciete toestemming voor hadden gekregen? “Of er communicatie-embargo’s heersen? Ja en nee.” Nele Bigaré van Live Nation legt uit: “Uiteraard kan er niet gecommuniceerd worden over iets wat nog niet bevestigd of in orde is, en dat geldt eveneens voor ons. Ook hier hebben de artiesten mee bepaald wanneer de communicatie opgestart kon worden.”

Cover: VISITFLANDERS

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: