Body positivity en self-love, daar draait het om [MIJNLEUVEN]

Chair Chaude maakt komaf met ons onrealistisch ideaalbeeld

VOOR: MIJNLEUVEN

Leestijd: 6 minuten

Sociale media zijn niet langer weg te denken uit onze hedendaagse maatschappij. En jongeren die niet op Facebook of Instagram zitten, zijn meer de uitzondering dan de regel geworden. Makkelijker dan ooit staan we in verbinding met de hele wereld. Maar is het allemaal wel zo onschuldig als het lijkt, dagdagelijks overspoeld worden door onrealistische (ideaal)beelden?

Het valt ons eigenlijk niet te verwijten dat we aan onszelf beginnen te twijfelen. Want in tegenstelling tot wat we op het internet zien, hebben wij wél puistjes, littekens, vetrolletjes en cellulitis. Om komaf te maken met die onzekerheid besliste ik een jaar geleden op Chair Chaude in het leven te roepen. Een fotografisch project waarbij ik net die imperfecties, hetgeen ons ons maakt, in beeld wil brengen. Op de Instagrampagina @chair.chaude worden prachtige plaatjes gedeeld waar geen Photoshop aan te pas kwam. Alleen zo kunnen sociale media ingezet worden om ook een ideaalbeeld te verspreiden waar jongeren met weinig zelfvertrouwen zich wél aan kunnen spiegelen. Body positivity en self-love, daar draait het om.

Om je een idee te geven wie de straffe mannen en madammen zijn die zich ongegeneerd op de voorgrond (durven) zetten, hieronder zes van hen aan het woord!

Lincy (20)

Wat een ervaring is Chair Chaude! Ik had nooit gedacht dat ik zelf ooit uit de kleren zou durven gaan om te poseren in ondergoed. Maar omdat ik voor tweehonderd procent achter het project sta, durfde ik uiteindelijk toch een stap uit mijn comfortzone zetten.

Heel veel mensen zitten slecht in hun vel omdat ze zich spiegelen aan onrealistische ideaalbeelden. Jammer genoeg ben ik zelf getuige geweest van de problemen die zo’n foutief zelfbeeld met zich meebrengt. Iemand die me heel nauw aan het hart ligt, is hierdoor beginnen worstelen met haar gezondheid. Ze vond zichzelf niet mooi genoeg, niet mager genoeg. Terwijl het een pracht van een meisje is.

Niemand is perfect, maar waarom zouden we perfect willen zijn? De imperfecties die we meedragen maken ons net menselijk en uniek. Dus er is geen enkele reden waarom we ze zouden moeten wegwerken. Vanuit die gedachte nam ik deel aan het project. Om samen met Kilien en de andere meisjes en jongens die boodschap over te brengen. Ik ben dan ook heel fier en blij dat ik hier deel van mag uitmaken. Een prachtig initiatief over body positivity en self-love. Hopelijk kunnen we samen zo het verschil maken. Maakt niet uit hoe groot of klein.

Waarom zouden we allemaal perfect willen zijn? Onze imperfecties die we meedragen maken ons net menselijk en uniek.

Halima (23)

Net zoals veel vrouwen (en mannen) heb ik heel lang geworsteld met mijn zelfbeeld en gewicht. Na 21 jaar piekeren over hoeveel beter het leven zou zijn, mocht ik slanker zijn of grotere borsten hebben, besliste ik om eindelijk te stoppen met zo hard te zijn voor mezelf.

Een jaar lang werkte ik elke dag om mezelf graag te zien, inclusief elk rolletje en bobbeltje. Toen ik dat punt eindelijk bereikte, besliste ik om – onder goede begeleiding – mijn lichaam sterk te maken en te focussen op gezond leven in plaats van strikte diëten aan te houden. Als daardoor het cijfer op mijn weegschaal zakt, is dat mooi meegenomen. Maar het is zeker niet het einddoel van mijn inspanningen.

Ik probeer elke dag trots te zijn op de dingen waartoe mijn lichaam in staat is en gelukkig te zijn met hoe ik eruitzie. Ik wil niet over dertig jaar terugkijken op mijn leven en beseffen dat ik er geweldig uitzag en er niet van genoot. Dat is waarom Chair Chaude zo belangrijk is voor mij. Ik wil mensen laten zien dat gezondheid en geluk niet gelijkstaan aan een platte buik. Ik wil dat mensen gelukkig kunnen zijn met hun uiterlijk, ongeacht hoe ze eruitzien.

Er bestaat niet zoiets als een perfect lichaam, een lichaam is veranderlijk.

Romy (24)

Chair Chaude heeft me doen inzien dat body positivity iets is voor iedereen: mensen met verschillende lichamen kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen, en dat heeft niks te maken met gewicht. Ik heb dankzij Chair Chaude de meest warme, open-minded mensen leren kennen die zelf te maken hebben gehad met kritieken en commentaren op hun lichaam. Door onze samenleving, door andere mensen of zelfs door familie of vrienden… Nu vechten we samen, met hetzelfde doel voor ogen. Ook al komen we vanuit verschillende achtergronden. We willen allemaal geaccepteerd worden zoals we zijn. Laten we alsjeblieft stoppen met te focussen op de negativiteit, en beginnen ons te focussen op de positiviteit.

Mijn ultieme droom is dat iedereen inziet dat hij of zij er mag zijn zoals hij of zij is. Er bestaat niet zoiets als een perfect lichaam. Een lichaam is een veranderlijk iets: dat van een tiener is niet hetzelfde dat van een volwassen. Het beeld dat we hebben over ons lichaam is trouwens ook iets veranderlijks. Het is niet omdat je je de ene dag slecht voelt over jezelf, of dat je zelfs walgt van jezelf, dat je de volgende dag niet van jezelf kan en mag houden. Aan alle mensen die er elke dag aan werken van zichzelf te houden: ook al heb je het gevoel dat de maatschappij je vertelt dat je niet goed genoeg bent, besef dat je dat wel bent!”

Zana (23)

Ik heb altijd al wat de kriebels gehad om eens deel te nemen aan een fotoshoot, maar het was er nog nooit echt van gekomen. Toen ik Chair Chaude zag passeren en zag dat iedereen welkom was, was ik meteen verkocht. Dat het in ondergoed te doen was, kon me zelfs niet echt iets schelen.

Toen de shoot er effectief zat aan te komen, was ik wel iets minder zeker van mezelf. Maar dat gevoel was al snel weer weg. De meisjes die ik daar ontmoette, waren superlief en de band die we hadden vanaf het begin, zorgde ervoor dat ik me meteen op mijn gemak voelde. Kilien kon iedereen ook op een geweldige manier op z’n gemak stellen. Ik voelde me misschien niet helemaal thuis voor de camera, maar dat maakte mij eigenlijk niet uit. De foto’s die er uit gekomen zijn, vind ik super tof. En ik ben heel blij dat ik weer een ervaring rijker ben op dat vlak.

De boodschap achter het project is dan ook iets waar ik achter sta. Ik heb mij lang en vaak onzeker gevoeld over mijn lichaam, maar voelde aan dat je je bij Chair Chaude juist voor niets hoefde te schamen. Ieder lichaam is uniek, en da’s oké. Laat ons er allemaal uitzien hoe we willen en laat ons zo gelukkig zijn.

Lisa (21)

Mensen kijken naar mij en het enige wat ze zien, is een mager meisje. Mager staat bij veel mensen gelijk aan gelukkig en zelfzeker, het is een associatie die veel te vaak gemaakt wordt. Ik krijg regelmatig de opmerking dat ik niet hoef te sporten of dat ik die muffin maar beter kan opeten omdat ik er toch niet dik van word. Mensen beseffen vaak niet dat dit soort opmerkingen ook kwetsend zijn. Vooral als je met je zelfbeeld worstelt en als je jezelf helemaal niet zo ziet.

Door die opmerkingen en het effect dat ze hadden op mij, kwam het besef dat we moeten leren om verder te kijken dan het uiterlijk. Want een platte buik, een strakke poep of een zuivere huid zeggen niets over wie iemand als persoon is en welke de waarden voor hem of haar belangrijk zijn. Die gedachte heeft me aangezet om deel te nemen aan dit Chair Chaude: ik wil duidelijk maken dat hoe iemand eruitziet niets zegt over een persoon.

Ikzelf worstel nog bijna elke dag met hoe ik eruitzie, met wie ik ben en met wie ik wil zijn. Deelnemen was dus best wel een uitdaging voor mij, maar ik wist dat ik bij Kilien in goede handen was en dat ze zeker rekening zou houden met hoe ik mij voel en waar ik me wel en niet comfortabel bij voel. De foto’s zijn meer dan prachtig, maar de ervaring is nog veel mooier. Ik had nooit gedacht dat ik in mijn ondergoed voor een lens zou kunnen staan en mij voor de volle honderd procent comfortabel zou kunnen voelen.

Ruby (25)

“Je bent mooi en waardevol. Je bent een prachtig persoon. Geloof in jezelf.” Die woorden las ik elke dag af van een papiertje dat op de spiegel hing. Woorden die ik na een tijd niet meer moest aflezen omdat ik ze ook echt begon te geloven. Het heeft een hele tijd geduurd, maar ik geloof eindelijk in mezelf. Ik kan tegenwoordig in de spiegel kijken en lachen naar mijn spiegelbeeld. En als je dat kan, dan kan je jezelf gelukkig noemen. Want hoeveel meisjes moeten elke dag die strijd voeren met hun spiegelbeeld, en met wat anderen over hen zeggen?

Ben ik dan elke dag even positief? Natuurijk niet. Sommige dagen zijn heel zwaar en kosten me tranen. Maar ook uit die dagen leer ik telkens iets: dat ik van mezelf mag houden om wie ik ben. Dit project heeft me een enorm vooruitgeholpen. Het heeft me zelfvertrouwen gegeven. Ik ben dan ook heel blij dat ik deelgenomen heb, want voor mij was het een prachtige ervaring. Samen met Kilien en de andere power girls strijden we samen om body positivity meer en meer onder de aandacht te brengen. Ik hoop dan ook dat ons team alleen maar groter wordt.

CHAIR CHAUDE

Chair Chaude is altijd een project zonder einde geweest. Ook de komende maanden worden daarom nieuwe fotoshoots georganiseerd waar iedereen van harte welkom is. Jij ook! Maakt niet uit wat je geslacht, leeftijd of achtergrond is. Samen kunnen we aantonen dat body positivity ook jongens, ouderen, mensen met een andere huidskleur of met een beperking representeert.

Geïnteresseerd? Alle foto’s, verhalen en aankomende evenementen volg je heel gemakkelijk via sociale media. De foto’s die op Instagram (@chair.chaude) verspreid worden, worden op de website (keepingupwithkilien.com) aangevuld met getuigenissen of exclusieve informatie over hoe ik het project opstartte, waar die gekke naam nu eigenlijk vandaan komt en wat er achter de schermen gebeurt. Tot binnenkort, in de studio?

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: