Bloggen voor beginners

Leestijd: 4 minuten

Bloggen, hoe begin je daaraan? In drie weken leert ervaringsdeskundige Kilien van @keepingupwithkilien je de kneepjes van het vak. In het eerste deel, Bloggen voor beginners, kom je te weten welk platform je het best kan gebruiken, of je per se moet betalen voor een blog en verklapt ze meteen welk onderdeel van je website het vaakst gelezen zal worden.

Deze tekst verscheen eerder op de website van MIJNLEUVEN.

Bepaal waarover je wilt bloggen

Het feit dat je op dit moment dit artikel aan het lezen bent, is een teken dat je ergens – al is het in de kleinste achterkamers van je gedachten – overweegt om een blog te beginnen. Maar betekent dat dan ook meteen dat je al met zekerheid kan zeggen waar die blog over zal gaan? Nee, hoor. En hoeft dat dan een probleem te zijn? Absoluut niet! Als je al bepaald hebt waarover je wilt gaan bloggen, sla dan gerust deze stap over en spring meteen naar de volgende; maar als dat nog niet het geval is, blijf dan nog héél eventjes hangen. Vraag je eens af waar je niet per se goed in bent – al is dat natuurlijk mooi meegenomen – maar vooral waar je graag mee bezig bent. Trek je graag de straat op met je camera en wil je de kiekjes met anderen kunnen delen? Ben je heel bedreven in het bedenken en uitproberen van de nieuwste vegan gerechtjes en wil je daarmee anderen inspireren? Of heb je een hoofd dat nooit stilstaat en kan je je herkenbare hersenspinsels onmogelijk voor jezelf houden? Prima, dan heb je je thema gevonden!

Vind het juiste platform

Je hoeft maar één blik op Google te werpen om te weten dat er heel wat verschillende blogplatformen bestaan. Ikzelf gebruik WordPress, maar ook Wix, SquareSpace, TypePad of Blogger zijn maar enkele van de platformen die regelmatig worden genoemd. Er is wel iets dat je over WordPress moet weten – iets waar ik zelf pas na twee jaar bloggen achter ben gekomen: WordPress.org is de software die via verschillende websites gehost kan worden. WordPress.com is zo’n host voor die software, maar er zijn er ook andere. Sommige platformen kan je gratis gebruiken, andere niet, maar die prijzen hangen dus af van de host die je gebruikt. Ikzelf betaal acht euro per maand voor mijn blog en achttien euro per jaar voor mijn domeinnaam, maar er zijn ook goedkopere of duurdere abonnementen. Of je per se moet betalen voor een blog? Zeker niet! Begin met een abonnement dat je geen rode cent kost, en bekijk gaandeweg waar je nood aan hebt.

Geef je blog een naam

Goed, ondertussen heb je je blogplatform open staan, en word je gelijk in het diepe gegooid. Eén van de eerste keuzes die je moet maken, is de naam die je blog met trots zal gaan dragen. Allerminst een onbelangrijke beslissing, want uiteindelijk is het wel de bedoeling dat mensen de weg naar je blog weten te vinden. Natuurlijk kan je de naam van je blog later nog aanpassen, maar al te vaak moet je dat zeker niet doen. Denk dus aan het begin zeker goed na over hoe je je blog wilt dopen. Weet je écht niet waar je moet beginnen? Proberen dan in de titel iets te vermelden zoals je eigen naam of een sleutelwoord waardoor het meteen duidelijk is waarover je blogt. Bonuspunten als je daarmee een grappige woordspeling kunt verzinnen! Probeer ervoor te zorgen dat de naam wel origineel, uniek of grappig is, zo blijft hij beter in de hoofden van je lezers hangen. En spreek hem ook een paar keer uit: als je tegen anderen over je blogt wilt vertellen, moet je er wel voor zorgen dat de naam ervan een beetje goed bekt.

Schrijf een “over mij”

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat dit waarschijnlijk de meestgelezen post van je hele blog zal worden. Je kan er dus maar beter een beetje aandacht aan besteden. In een “Over mij” vertel je iets over jezelf – no shit, sherlock – en/of over je blog: waarover het gaat, waarom je ermee begonnen bent, dat soort dingen. Sommige bloggers omschrijven zichzelf in enkele kernwoorden, andere maken van de gelegenheid gebruik om hun hele levensloop te beschrijven. De keuze is aan jou: wat wil je dat mensen over je te weten komen wanneer je ze blog bezoeken? Laat je daarbij rustig inspireren door hoe andere bloggers het aanpakken. Insider tip: de “Over mij” is de allereerste pagina waar ik naartoe surf wanneer ik voor de eerste keer op een blog terechtkom, en op basis daarvan beslis ik of die blog de moeite waard is. Het is dus een beetje zoals de eerste indruk die je maakt bij een sollicitatie: het moet meteen raak zijn!

Publiceer je eerste blogpost

En dan komt eindelijk het moment dat ons allen aan ons scherm gekluisterd heeft gehouden: de publicatie van je eerste blogpost! En waarover die dan moet gaan? Wel, dat kies je gewoon lekker zelf! Mocht je in je “Over mij” nog niet uitgelegd hebben wat de bedoeling van je blog is, dan kan je dat in je eerste blogpost doen. Maar val je liever met de deur in huis en kan je niet wachten om die eerste foto’s, recepten of hersenspinsels te delen, ga dan vooral je gang! Bedenk een prikkelende titel, schrijf een aantrekkelijke – en liefst ook foutloze – blogpost, en werk af met een opvallende omslagfoto (hoe je dat doet, kom je volgende week te weten!) en aanschouw je meesterwerk. Laat even doordringen dat je op het punt staat om je eerste blogpost de wereld in te sturen, en maak die gebeurtenis wereldkundig door je sociale media ermee vol te spammen. Laat die lezers nu maar komen!

Liefs

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s