Getest en goedgekeurd (?): oil pulling

Leestijd: 7 minuten

Al een hele tijd stond hij op mijn wish list, en voor mijn verjaardag kreeg ik ‘m van mijn lief: de “Take care of your mouth” kit van Ecossentials. Rustig nam ik door wat er allemaal in het doosje zat, en daarbij stuitte ik plots op een klein, aluminium flesje. Wat ik dacht dat gewoon mondwater was, bleek uiteindelijk een oil pulling te zijn. En aangezien ik net zo min als jij wist wat dat was, sloeg ik het internet er op na en testte ik het ding zelf uit. Mijn eindoordeel? Dat vind je in deze blogpost!

Waar komt het vandaan?

Oil pulling is een eeuwenoude techniek die haar wortels in de Ayurvedische geneeskunde heeft. Daarin wordt onder meer beschreven hoe poreus de huid in onze mond is, en hoe dicht die daardoor in contact staat met onze bloedstroom. Als er dus één plaats is om afvalstoffen uit ons lichaam te halen, dan is het wel onze mond. Er gaan trouwens twee verschillende theorieën op rond oil pulling: de ene stelt dat de toxines uit ons lichaam onttrokken worden, de andere stelt dat het juist moet voorkomen dat ze in ons lichaam terechtkomen. En dat zou wel eens kunnen kloppen, aangezien vele oliën van nature een antibacteriële werking hebben.

Hoe werkt het?

Oil pulling wordt niet alleen gebruikt voor een betere mondhygiëne, maar ook als detox voor het hele lichaam. Koudgeperste oliën trekken van nature als een magneet bacteriën en toxines aan tussen onze tanden, omdat het de enzymen in onze mond activeert. Wanneer je de olie uitspuwt, spuw je dus ook die afvalstoffen uit. Oil pulling werkt het best ’s ochtends, op een lege maag. Valt dat tijdstip jou niet mee, kan je het ook altijd op een ander moment doen, maar zorg er dan wel voor dat je er pas drie uur na je laatste maaltijd aan begint. Eten kan een halfuurtje na de spoeling alweer.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Hoewel het geen vervanging van ons dagelijks flossen-poetsen-spoelenritueel mag zijn, kan het er wel een mooie aanvulling op vormen. Wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat oil pulling zorgt voor onder andere minder tandplak en een frissere adem. Er wordt eveneens beweerd dat het je tanden witter zou maken, maar daar is dan weer geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook als remedie tegen kwaaltjes die niet met de mond te maken hebben, is oil pulling nog niet onderbouwd.

Als je het internet even afstruint, zou een oil pulling goed zijn tegen quasi elke kwaal. Momenteel heb ik nergens echt last van, maar als ik er na twee weken een gezondere mond, meer energie en een zuivere huid op nahoud, dan is dat mooi meegenomen. Baadt het niet, dan schaadt het niet, toch?

Zoals gezegd wordt een oil pulling ook gebruikt om de rest van het lichaam te detoxen, en bij elke detox kunnen er ook bijwerkingen optreden: dat je klachten verergeren voor ze verbeteren, bijvoorbeeld. Wel zou dat een teken zijn dat je lichaam in beweging aan het komen is.

Hoe begin je eraan?

1. Neem om te beginnen een theelepel olie in je mond. Gaandeweg kan je dit opvoeren tot een halve eetlepel. Ik gebruik hiervoor eentje van Georganics, maar onbewerkte oliën zoals kokos (omwille van de aangename smaak) werken eveneens. Zorg er dan wel voor dat het om koudgeperste, ongeraffineerde plantaardige olie gaat.

2. Spoel de olie 15 tot 20 minuten, zoals je dat zou doen met gewoon mondwater. Lukt dat niet vanaf het begin, bouw dan langzaam op. Zorg ervoor dat de olie goed tussen de tanden en de kiezen, over de tong en tot achter in de mondholte geraakt. Maar zet ook niet te veel kracht op je spieren, dat houd je geen hele tijd vol zonder dat je gezicht in een kramp schiet!

3. De olie zal zich ondertussen vermengen met je speeksel. Daardoor wordt het goedje dunner, maar ook omvangrijker in je mond. Vooral in het begin kan dat enorm wennen zijn.

4. Spuw de olie niet in de gootsteen! De olie kan gaan stollen en op den duur je leidingen verstoppen. Een beter idee is het om de olie in een zakdoekje of een zakje te spuwen, en dat in de vuilnisbak te gooien. Wanneer je de olie na de spoeling weer uitspuwt, zou die een (room)witte kleur moeten hebben door alle bacteriën die je net uit je mondholte gezogen hebt.

5. Spoel je mond met lauwwarm (zout)water en poets je tanden zoals gewoonlijk.

Hoe heb ik het ervaren?

Dag 0

Eerlijk gezegd ben ik toch wel een beetje nerveus om eraan te beginnen. Tijdens mijn zoektocht op het wereldwijde web – en die was wel nodig, want aan de instructies op het flesje zelf had ik niet veel – kwam ik ook getuigenissen tegen van mensen die de eerste dagen erg last hadden van bijwerkingen zoals hoofdpijn, of die braakneigingen kregen bij het idee dat ze zoveel bacteriën door hun mond aan het sturen waren. Ook las ik dat er maar weinig wetenschappelijk bewijs is dat een oil pulling effectief zou werken tegen allerlei kwaaltjes, maar dat kan ik best relativeren. Zoals ik al zei: baadt het niet, dan schaadt het niet!

Dag 1

Eerste indruk? Dat valt echt goed mee! Misschien heeft dat er ook mee te maken dat ik geen pure olie heb gebruikt. In het begin vond ik de hoeveelheid van een theelepel ongemakkelijk weinig om mee te spoelen, maar naarmate ik meer speeksel aanmaakte, ging dat vlotter. Ik heb het ook meteen twintig minuten volgehouden. Om mezelf eraan te herinneren dat ik niet in de gootsteen mocht spuwen, had ik er een stukje toiletpapier ingelegd, maar in een servetje spuwen is nu ook niet het handigst, dus daar zal ik nog iets op moeten vinden. Ik had de indruk dat mijn tanden ook wat witter waren (misschien door de houtskool die erin zit), maar da’s waarschijnlijk gewoon een tijdelijk placebo-effect.

Dag 2

Vanochtend heb ik geen timer gezet, maar ik gok dat ik het vandaag ongeveer even lang heb volgehouden als gisteren. Eigenlijk vliegen die twintig minuten vrij snel voorbij als je je ondertussen ergens anders mee kan bezighouden. Ik had gedacht dat die oil pulling mijn ochtendroutine helemaal in de war zou gooien, maar dat valt allemaal reuze mee. Alleen krijg ik er wel razende honger van! Zou dat er alleen maar aan liggen dat ik na het spoelen een halfuur moet wachten voor ik weer iets mag eten? Oh, en vanochtend heb ik niet in een servetje, maar in een bekertje gespuwd, om de inhoud ervan daarna in de vuilbak te gooien. Dat kan ik iedereen die niet vol wil hangen met z’n eigen kwijl van harte aanbevelen…

Dag 3

Vandaag heb ik mijn oil pulling onder de douche gedaan, kwestie van een beetje te multitasken. Ik moest mezelf er wel aan herinneren dat ik de olie niet in de douche mocht uitspuwen, dus had ik een potje klaargezet op de badrand. En echt, een potje werkt duizend keer beter dan een stapel servetjes, dat kan ik je wel vertellen! Na drie dagen begin ik wel aan het spoelen te wennen, en het is helemaal geen probleem om dat een kwartier vol te houden. Alleen de eerste paar seconden, wanneer de olie nog niet vermengd is met speeksel, geven een beetje een rare smaak in je mond. Maar dat los ik dan weer op door in het begin zo snel mogelijk te beginnen spoelen, en er daarna niet meer aan te denken. Appeltje eitje!

DAG 4

Vanochtend besloot ik om een dagje uit te slapen, omdat ik de voorbije dagen altijd vroeg was opgestaan. Omdat ik pas rond tien uur uit mijn bed was gekomen, zag ik het niet zitten om dan nog aan een oil pulling te beginnen, omdat ik dan veel te laat zou ontbijten. Ik hou ervan om stevig te ontbijten met havermoutpap (mijn favoriete receptjes vind je hier), en als ik dat pas tegen halfelf, elf uur zou doen, zou ik op de middag geen honger meer hebben. Vanochtend heb ik dus wel gewoon mijn tanden geflost, gepoetst en gespoeld zoals ik dat anders zou doen, en ik heb niet meteen de indruk dat er al iets aan mijn mondhygiëne veranderd is. We zullen zien of dat na twee weken oil pulling wel zo is!

DAG 5

Maar wat ik dan doe om de tijd te doden tussen het tandenpoetsen en het ontbijten? De eerste paar dagen gebruikte ik dat moment om te werken aan deadlines, maar als een echte workaholic verloor ik dan de tijd uit het oog, waardoor het plots bijna middag was en ik gewoon was vergeten te ontbijten. Tegenwoordig vind ik het fijn om een halfuurtje te doen waarvoor ik doorheen de dag geen tijd heb, en dat is in mijn geval vaak lezen. Je weet nog dat ik mezelf een reading challenge van ongeveer een boek per week had gesteld, en aangezien ik een beetje achtersta op schema, probeer ik die schade een beetje in te halen. En eigenlijk doet het me meer deugd dan gedacht om eens een halfuurtje voor mezelf te nemen. Een aanrader!

DAG 10

Oké, ik ging er dus van uit dat de olie de bacteriën wel van tussen mijn tanden zou spoelen, en dat het dus niet nodig zou zijn om te flossen, right? Vandaag besloot ik dat toch nog maar eens te doen – maar dan met zo’n stokje in plaats van met zo’n draadje, want ik heb twee ijzerdraden overgehouden aan de periode waarin ik blokjes droeg – en mijn tandvlees begon meteen te bloeden, wat er volgens de tandarts op wijst dat het ontstoken is. Vanaf nu begin ik dus gewoon weer te flossen, met de gedachte in het achterhoofd dat een oil pulling een aanvulling op en geen vervanging van je normale mondverzorgingsroutine is!

Dag 15: Het eindoordeel

Of een oil pulling nu een steevast onderdeel van mijn ochtendroutine is geworden? Dat betwijfel ik. Ik ga nog wel eventjes door tot ik dit flesje leeg heb, maar of ik dan meteen een nieuw zou kopen om door te kunnen gaan, denk ik niet. Ik sluit niet uit dat het op lange termijn een positieve invloed zou kunnen hebben op je mondhygiëne, maar daar heb ik op twee weken (nog) niets van gemerkt. Het was lang niet zo verschrikkelijk als ik had gedacht en ik ben blij dat ik het eens heb uitgeprobeerd, want toen ik het flesje voor het eerst in handen kreeg, had ik geen flauw idee wat een oil pulling was. Wel vond ik het heel aangenaam om ’s ochtends dat halfuurtje extra tijd voor mezelf te hebben, en die goede gewoonte wil ik wél gewoon volhouden. Samengevat:

Pluspunten

  • Je wordt je veel bewuster van je mondhygiëne enerzijds en van je ochtendritueel anderzijds
  • Je hebt ’s ochtends een halfuurtje de tijd voor jezelf
  • Je bent weer een ervaring rijker

Minpunten

  • Ik weet niet zeker of mijn mondhygiëne er op twee weken echt hard op vooruit is gegaan
  • Ik krijg er echt honger van omdat ik moet wachten met ontbijten
  • De kans dat je op jezelf spuwt, is vrij groot

Dat hebben we ook weer eens uitgeprobeerd! Zou het iets voor jou zijn, of heb je daar toch het geduld niet voor? Wat zou jij doen tussen het tandenpoetsen en het ontbijten om de tijd te doden? Laat het me gerust weten in de comments, misschien doe ik nog wat inspiratie op…

Liefs

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

3 gedachten over “Getest en goedgekeurd (?): oil pulling

  1. Tof dat je het geprobeerd hebt! Ik krijg een beetje rillingen van het idee dat ik pure olie in mijn mond moet nemen voor minstens een kwartier, dat lijkt me ook echt lang (maar schijnt dan precies wel mee te vallen). Ik denk dat ik het zelf alleszins niet ga testen :p Ik hou mij wel gewoon bij poetsen – flossen – mondwater.
    Tussen tanden poetsen en ontbijt gaan wij hier thuis altijd wandelen met de honden en daar krijg ik ook honger van, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s