Waar moet je op letten als je voor de eerste keer iets huurt?

Leestijd: 2 minuten

Dan is het eindelijk tijd om hotel mama gedag te zwaaien, moet je je eigen stulpje gaan zoeken, en da’s toch nog net iets anders dan een nieuw kot. Het is niet omdat je misschien niet voor altijd op dezelfde plek gaat blijven plakken, dat die plek niet in orde hoeft te zijn. Dus schuif dat huurcontract nog heel even aan de kant, en check eens of je hiermee rekening hebt gehouden.

Laat ons met de deur in huis vallen: geld. Onderschat het totale kostenplaatje van een huurhuisje niet. We hebben het hier niet alleen over de maandelijkse huur, maar ook over de kosten van nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit. Ook meubels, een uitzet of – zeg maar – een wasmachine ga je ooit eens moeten kopen. Tel daarbij dat je nog eens een waarborg van een aantal maanden moet kunnen neerleggen, en de prijs tikt al snel aan. Bekijk dus voor jezelf hoeveel geld je maandelijks zou kunnen uitgeven zonder de rest van de maand droge boterhammen te moeten eten.

Wees ook bij de bezichtiging van een huurpand kritisch genoeg. Ga na hoe het zit met de aansluitingen voor bijvoorbeeld internet of energieleveranciers. Zijn dit zaken die je allemaal zelf moet voorzien? Controleer of alles genoeg beveiligd is. Zijn er dingen die (nog meer) beveiligd zouden moeten worden, en wiens verantwoordelijkheid is dat dan? Vraag het energieprestatiecertificaat (EPC) op om te zien hoe energiezuinig het pand eigenlijk is. Wanneer je dan het huurcontract in handen krijgt, lees het eerst eens grondig door om ervoor te zorgen dat je alle clausules goed begrepen hebt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opzegtermijn, of wat gebeurt er als je je huur eens vergeet te betalen? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan je je huurcontract nog altijd vergelijken met de modelcontracten die je op internet vindt. Eens je dan de sleutels in handen hebt, kan het je later nog van pas komen als je voor de grote verhuis nog even foto’s en/of een plaatsbeschrijving van het pand maakt. Op die manier kan de huurbaas je later niet verwijten dat je iets stuk hebt gemaakt, als dat eigenlijk vanaf het begin al zo was.

Secondje…
Joepie!

Cover: Tierra Mallorca on Unsplash

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: