Waar moet je op letten als je voor de eerste keer iets koopt?

Leestijd: 2 minuten

Een appartement, studio of huisje huren, allemaal goed en wel, maar jij bent klaar voor het grote engagement: de aankoop van je eerste stekje! Aangezien het een beslissing is die je heel wat centen zal kosten, wil je toch niet over één nacht ijs gaan. Daarom zijn er heel wat factoren die je in je achterhoofd moet houden.

Een eerste afspraak maak je bij de bank. Of ja, banken. Het is namelijk geen slecht idee om bij het afsluiten van een hypothecaire lening verschillende banken tegen elkaar uit te spelen, zodat je er zeker van kan zijn dat je aan het voordeligste tarief kunt lenen. Wanneer je alle kosten aan het bereken bent om te weten hoeveel geld je zal moeten lenen, vergeet dan registratierechten, notariskosten, kosten na het verlijden van de akte, erelonen en dat soort zaken niet mee te tellen. Gelukkig hoeft het je niet alleen maar geld te kosten, maar kan je ook aanspraak maken op bepaalde premies; check daarvoor https://www.premiezoeker.be/ van de Vlaamse Overheid.

Wanneer je een interessant pand op het spoor bent gekomen en een afspraak hebt gemaakt om het te gaan bezichtigen, moet je verder durven kijken dan je eerste indruk. Gelukkig vind je op het internet een hele resem aan checklists die je kan downloaden en meenemen naar de bezichtiging. Wees ook niet bang om kritische vragen te stellen, zoals waarom of hoe lang het pand te koop staat. Overtuigd? Goed! Bezoek het pand dan nóg een keer, maar dan op een ander moment in de week. Op die manier kan je veel beter inschatten hoe druk de buurt nu werkelijk is. Voor je de aankoopakte ondertekent, zijn er nog wat documenten die je best even opvraagt: het bouwkundig keuringsrapport, zodat je de kosten van eventuele herstellingswerken kunt berekenen, en het gemeenteplan, zodat je ervan op de hoogte bent mocht de gemeente van plan zijn een appartementsgebouw neer te poten of een weg open te breken bij jou in de buurt. Het kan ook handig zijn om te weten of je pand in overstromingsgebied ligt, zodat je indien nodig de juiste verzekeringen kan afsluiten. Als je dan helemaal klaar bent om je krabbel onder het contract te zetten, vraag je dan eens af of het een mogelijkheid is om het contract onder opschortende voorwaarden te tekenen. Dat betekent dat het contract alleen geldig is wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, bijvoorbeeld dat je je hypothecaire lening tegen een bepaalde datum hebt kunnen afsluiten. Zie je het ten slotte echt niet zitten om deze klus in je eentje te klaren? Dan kan je nog altijd een aankoopbegeleider onder de arm nemen.

Secondje…
Joepie!

Cover: Tierra Mallorca on Unsplash

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: