Leestijd: 2 minuten
Toen je begon te studeren, werd je de eerste keer voor de vraag gesteld: zal ik thuis blijven wonen, of een nieuwe thuis gaan zoeken op kot? En nu je eindelijk dat zuurverdiende diploma in handen hebt, stelt die vraag zich opnieuw. Om de keuze wat makkelijker te maken, zet GATE15 de voor- en nadelen van thuis blijven wonen nog eens op een rijtje.
Dit artikel verscheen eerder op de website van GATE15.
Voordeel: je moet het huishouden niet zelf doen
Wanneer je na een dag hard werken weer thuiskomt, kan het een hele opluchting zijn om de geur van mama’s spaghetti al door de gang te ruiken zweven. Niet meer koken, niet meer poetsen: gewoon je voetjes onder de tafel schuiven!
Nadeel: je bent minder zelfstandig
Maar weet je eigenlijk wel hoe een wasmachine werkt? Tenzij je er zelf om vraagt – of la mama je achter de veren zit – ga je minder snel leren hoe je op je eigen benen moet staan of een huishouden moet runnen. Jong geleerd is oud gedaan, nietwaar?
Voordeel: je hebt minder geldzorgen en kan wat sparen
De voornaamste reden waarom pas afgestudeerden nog even onder moeders vleugels blijven hangen, is om wat centen aan de kant te kunnen zetten. Zeker wanneer je niet meteen van een opleiding in een vaste job kan rollen, is alle financiële zekerheid meer dan welkom.
Nadeel: je kan niet zomaar doen wat je wilt
In het midden van de nacht thuiskomen met een glas te veel op én pas opgepikte scharrel? Vergeet het maar. Zelfs wanneer je ouders grootmoedig beweren dat je nu toch wel echt kan doen wat je wilt, ga je dat niet zomaar kunnen doen – of toch niet zonder ongemakkelijk schuldgevoel…
Voordeel: je blijft nog even in de geborgenheid van je vertrouwde omgeving
We snappen het: er verandert op korte tijd al meer dan genoeg, en als je dan ook nog eens wordt weggerukt uit het nest waarin je bent grootgebracht, kan dat soms weleens de druppel zijn die de emmer doet overlopen. En soms wil je gewoon dat je ouders je een beetje kunnen helpen om al je paperassen op orde te krijgen, want het grotemensenleven ís nu eenmaal eng.