Zero waste essentials: de badkamereditie

Leestijd: 4 minuten

Mijn ultieme grotemensendroom? Een zero waste badkamer, en ik denk eerlijk gezegd dat ik zeer goed op weg ben om die droom te realiseren. Volgens mij is je badkamer dé plaats bij uitstek om zero waste swaps te introduceren. Ook ik heb zo een aantal items die ik nooit meer wil inruilen, die al jaren meegaan of die ik al veel eerder had moeten aanschaffen. Laat je vooral inspireren om hetzelfde te doen!

Safety razor

Deze staat niet voor niets helemaal bovenaan de lijst met essentials. Ik wilde al langer een safety razor kopen, en toen ik dat eindelijk had gedaan, had ik maar van één ding spijt: dat ik het niet eerder had gedaan. Als je je safety razor in ere houdt, gaat die decennialang mee en hoef je alleen maar de scheermesjes te vervangen. Toegegeven, in het begin is het een beetje eng, dus kan je best beginnen te oefenen op je benen, bijvoorbeeld. Zelfs wanneer je met de haarrichting mee scheert, krijg je een glad resultaat zonder irritaties. Doordat de kop verzwaard is, glijdt hij als het ware over je huid, waardoor je aan één keer scheren genoeg hebt.

Waardering: 5 uit 5.

Van Bambaw
Bij Ecossentials

€ 19,95

Tandpasta

Ik dacht initieel dat een zero waste tandpasta per definitie tabletjes moesten zijn, maar dat blijkt niet het geval: naast tabletten heb je ook gewone pasta’s en zelfs poeders! De overstap naar deze tandpasta heeft me dus niet veel moeite gekost, aangezien hij gewoon de smaak en de consistentie had die ik gewoon was, maar dan in een glazen potje. Het dekseltje sluit niet altijd even goed, maar dat kan even goed aan dit specifieke potje liggen. Soms is het wel een beetje knoeien met het spateltje, zeker wanneer het potje tegen z’n einde loopt, maar al bij al zeker de overstap waard.

Waardering: 4 uit 5.

Van Ben & Anna
Bij Ecossentials

€ 7,50

Wattenschijfjes

Ik geloof dat dit een van mijn eerste zero waste aankopen was, dus dat wil zeggen dat deze wattenschijfjes al een hele tijd meegaan. Hoera! Ik gebruik ze nog iedere dag om mijn gezicht mee te wassen. Make-up verwijderen doe ik voorlopig nog met producten die goed zijn voor mijn probleemhuid, maar met deze watjes krijg je een lichte make-up er zelfs met wat (rozen)water af. Ik gebruik ze alleen niet om ook nagellak te verwijderen, al denk ik wel dat dat zou kunnen. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom je zo’n herbruikbare wattenschijfjes niet zou kopen.

Waardering: 4.5 uit 5.

Van ImseVimse
Bij Supergoods

€ 10,95 voor 10

Tandpastatabletten

Oei, oei, oei. Dit is nu de enige swap die ik niemand zou aanraden. De tabletten smaken vreselijk zodra je ze in je mond hebt, waarna ze helemaal niet in een pasta, maar in een soort van schuim veranderen. Niet alleen heb je daardoor het gevoel dat je je tanden met water aan het poetsen bent dat volledig over je onderarmen stroomt, maar de geur doet me denken aan de volgeplaste konijnenhokken die ik vroeger moest schoonmaken. Hier wil ik eerlijk gezegd zo snel mogelijk vanaf, maar ik wil ze ook niet meer gebruiken… Bespaar jezelf zulke dilemma’s door gewoonweg voor andere alternatieven te kiezen.

Waardering: 0.5 uit 5.

Van Georganics
Bij Ecossentials

€ 9,95

Tandenborstel

Wat ik daarnet zei over het wennen aan een nieuwe tandpasta, gaat helaas niet helemaal op voor een nieuwe, bamboe tandenborstel. Wat voelde dat in het begin vreemd als je nooit iets anders dan een plastic tandenborstel hebt gebruik! Gelukkig went ook dat wel weer, en mijn volgende bamboe tandenborstel ligt al klaar voor gebruik. Aangezien deze volledig biologisch afbreekbaar zijn, kunnen ze na een tijdje gewoon bij het groenafval. Kan je je dan nog iets voorstellen bij alle plastic tandenborstels die elke maand bij het afval belanden en niet afgebroken kunnen worden? Dat dacht ik al.

Waardering: 4 uit 5.

Van Bambaw
Bij Ecossentials

€ 3,95

Mondwater

Nu ja, een gewoon flesje mondwater zou ik dit niet noemen, aangezien dit een “oil pulling” is. Wat dat precies inhoudt en wat ik er zelf van vind, legde ik al uitgebreid uit in deze blogpost. Hoort deze oil pulling écht thuis op een lijst met badkameressentials? Goh, misschien niet, omdat het geen essentieel onderdeel uitmaakt van je mondhygiëneroutine (of hoe zoiets ook mag heten), al kan het daarop wel een goede aanvulling vormen. Maar geen paniek, in de meeste duurzame winkels vind je ook ‘gewoon’ mondwater, zoals je dat gewoon bent. Misschien moet ik dat binnenkort ook maar eens proberen?

Waardering: 3 uit 5.

Van Georganics
Bij Ecossentials

€ 7,95

Inlegkruisjes

Zonder al te diep in te gaan op wat er zich allemaal afspeelt in mijn baarmoeder: aangezien ik de minipil neem, krijg ik mijn regels niet. Maar voor je me begint te benijden, ik krijg onverwachte doorbloedingen in de plaats. Daarom droeg ik elke dag een inlegkruisje, maar negen van de tien keer moest ik die ‘proper’ weggooien, en dat kon ik mentaal niet aan. Deze inlegkruisjes kan je gewoon uitwassen, maar als je er echt zwaar in gebloed hebt, spoel je ze best eerst eens uit. Het enige nadeel is dat ze een pak minder discreet zijn: je moet al brede onderbroeken dragen – zeg maar dag tegen je strings – zodat ze niet ondersteboven draaien in je broek.

Waardering: 3.5 uit 5.

Van ImseVimse
Bij Supergoods

€ 17,95 voor 3

Shower bar

I know, dit stuk zeep ziet er ondertussen vrij ranzig uit, maar da’s alleen maar omdat ik het gebruik, iedere keer dat ik douche. Het begon aan mijn geweten te knagen om iedere paar weken een fles douchegel te moeten weggooien, terwijl je aan een stuk zeep gewoonweg geen afval overhoudt. Maar ik was eerst wat terughoudend: als je je handen wast met zeep, dan voelen die daarna toch zo wat raar aan, of ben ik de enige die dat heeft? Anyway, deze zeep van Nature Box laat helemaal geen raar gevoel achter, schuimt lekker én gaat even lang mee als vier flessen douchegel. Win!

Waardering: 4.5 uit 5.

Van Nature Box
Bij Kruidvat

€ 5,49

Borstelkoker

Ik gebruik deze koker om mijn tandenborstel in op te bergen om twee redenen: enerzijds omdat ik regelmatig op en af pendel naar mijn lief, anderzijds omdat ik mijn tanden poets in een badkamer waar ook een wc is. Ik heb eens iets gelezen over bacteriën die door de badkamer vliegen wanneer je je grote boodschap doorspoelt… Enfin, ik ga je de details besparen. Deze koker is volledig uit bamboe, en is dus een duurzame alternatief voor al die plastic kokers. Soms sluit het dopje wat lastig, maar dan weet je tenminste dat het authentiek is, nietwaar?

Waardering: 4 uit 5.

Van The Humble Co
Bij Ecossentials

€ 7,95

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s