Zero waste essentials: de keukeneditie

Leestijd: 4 minuten

Ik zie het zo voor me: later woon ik in een huis met een keuken die volstaat met prachtige glazen bokalen, tot de rand gevuld met koopwaar dat ik in mijn favoriete verpakkingsvrije winkel heb gekocht – en alfabetisch gerangschikt, uiteraard. Maar het is niet omdat ik nog thuis woon, dat ik die visie hier niet kan doortrekken. En geloof mij, zodra je deze swaps hebt uitgeprobeerd, wil je nooit nog iets anders!

Food Huggers

Dit is echt een van mijn meest geniale aankopen ooit geweest; vooral toen ik nog alleen in Frankrijk woonde, heb ik hier gretig gebruik van gemaakt. Wanneer je aan het koken bent en bijvoorbeeld aan een halve ui genoeg hebt, kan je de overgebleven helft gemakkelijk afdekken met een Food Hugger. Niet alleen spaar je zo aluminium- of vershoudfolie uit, maar je groenten en fruit blijven ook serieus langer vers, omdat de Huggers zichzelf soort van vacuüm zuigen. Ook potjes of blikjes dek je in één-twee-drie af met de Huggers in verschillende maten om de inhoud ervan langer vers te houden.

Waardering: 5 uit 5.

Van Food Huggers
Bij Kudzu

€ 14,95

Koffiebeker

Ik pendel(de) elke dag naar ’t Stad, waar de koffiezaken allesbehalve dun gezaaid zijn. Kan je me dan kwalijk nemen dat ik niet aan al die heerlijke koffietjes kan weerstaan – zeker wanneer je nog eens korting krijgt als je je eigen beker meeneemt? Da’s echt vaker dan je denkt het geval! Deze Bamboo Cup is dan wel ongelooflijk schattig, máár het is geen thermos die je drankje warm houdt. Ook zit er bovenaan een gaatje in zodat er lucht in de beker kan stromen tijdens het drinken, waardoor er een kans op lekken bestaat. Om meteen te gebruiken, dus.

Waardering: 3.5 uit 5.

Van Bamboo Cup
Bij Jelly Jazz

€ 16,50

Glazen rietjes

Ergens vind ik deze glazen rietjes te mooi om uit de kast te halen, maar soms doe ik het toch. Deze van Serax komen in drie formaten: voor cocktails, sapjes en smoothies. Nu moet ik toegeven dat ik met deze rietjes voor sapjes ook al smoothies heb gedronken (stout, ik weet het) en dan werken ze minstens even goed. In de vaatwasser krijg je ze niet helemaal schoon, maar daar dient het bijgeleverde borsteltje voor, en ook meenemen onderweg lijkt me niet zo’n goed idee. Maar geef toe, ze zijn wel heel mooi om naar te kijken, nee?

Waardering: 4 uit 5.

Van Serax
Bij Grietens Concept
Online bij Juttu

€ 12,95

Tea infuser

Naast koffie drink ik ook graag thee, en liefst nog verse, losse blaadjes in plaats van een flauw theebuiltje. Daarbij komt deze tea infuser me goed van pas: water in de fles, thee in de filter, en klaar is Kees. Het is dan wel een prachtig exemplaar, er zitten toch wat kleine défauts aan: doordat het geen dubbelwandig glas is, kan je de infuser niet oppakken zonder je handen te verbranden. Zodra je wat thee uitgeschonken hebt, reikt de filter niet diep genoeg om nog wat verder te kunnen trekken. Thee pas uitschenken wanneer die de perfecte temperatuur en de perfecte smaak heeft, is dus de boodschap.

Waardering: 3.5 uit 5.

Van Kikkerland
Bij Kikkerland

€ 25,00

Bamboe rietjes

Glazen rietjes zijn misschien niet perfect voor onderweg, maar dit bamboe rietje, dat met borsteltje opgeborgen zit in een handig zakje, kostte me zelfs maar anderhalve euro en gaat overal mee naartoe! Het zit nu standaard in mijn handtas, zodat ik overal plastic rietjes kan weigeren. Maar wist je dat plastic rietjes soms broodnodig zijn? Mijn vriendin Marijne schreef er een zéér interessant stuk over, dat je hier kan lezen. Toegegeven, zo’n bamboe rietje is wel eventjes wennen, maar als je ondertussen denkt aan de zeeschilpadden die stikken in plastic, gaat het uiteindelijk vanzelf.

Waardering: 4 uit 5.

Van Bambaw
Bij Content
Online bij Kudzu of Ecossentials

€ 5,95 – 11,50

Glazen potten

Als er nu één ding een essentieel onderdeel van je zero waste keuken is, dan is dat wel een glazen pot. Die kan je in heel wat winkels zoals Dille & Kamille of HEMA kopen, maar vaak is dat zelfs niet nodig. Zodra bij ons de pot confituur leeg is – en ja, dat kan ook zelfgemaakte van bij de oma zijn – gooi ik het glazen potje in heet water en is het klaar voor hergebruik! Die overnight oats waar ik laatst over schreef? Die gaan dus gewoon hierin. Je kan ze ook perfect meenemen naar verpakkingsvrije winkels in de buurt, dat ziet er meteen knap uit ook.

Waardering: 5 uit 5.

Bamboe bestek

Wanneer ik overdag naar school of naar werk ga, neem ik vaak overschotjes mee als middagmaal. Bij ons op school geven ze alleen nog plastic bestek (hoezo zelfs?) en met mijn eigen bestek sleuren is nu ook weer niet zó handig. Daarom stond bamboe bestek al langer op mijn wishlist: opbergen in het katoenen zakje dat erbij zit, in je tas gooien en je bent goed om te gaan! Dit bamboe bestek weegt bijna niets en kan op het einde van de dag gewoon in de vaatwasser. Het zorgt wel voor een ander gevoel in je mond dan je gewoon bent.

Waardering: 4 uit 5.

Van Bambaw
Bij Ecossentials

€ 12,95

Katoenen tasjes

Aangezien ik nu nog thuis woon, moet ik niet zo vaak zelf boodschappen gaan doen. Maar wanneer dat wel het geval is – elke zondag, wanneer ik in de bakkerij ga werken en het toch niet kan laten iets lekkers mee naar huis te brengen, bijvoorbeeld – neem ik steevast mijn katoenen tasjes mee. Of het nu is voor pistolets en sandwiches of voor groenten en fruit, heel wat van de producten die je in bulk kan kopen, passen perfect in deze tasjes. Ik heb ze trouwens in drie verschillende formaten.

Waardering: 4.5 uit 5.

Van Ah Table
Bij Kudzu

€ 4,50

Welke zijn jouw zero waste essentials voor in de keuken? Laat het me weten in de comments!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

4 gedachten over “Zero waste essentials: de keukeneditie

  1. Ik heb een tijd echt elke glazen bokaal uit de winkel in onze vaatwasser gestopt met als gevolg dat ik nu een heel schap vol bokalen heb in een van mijn keukenkastjes. Mijn vriend moet er altijd van met zijn ogen rollen maar ik vind het gewoon ook heel satisfying om al die glazen potten te zien staan en altijd iets te hebben om bijvoorbeeld mijn zelfgemaakte granola of karamel in te stoppen.

  2. Maxim heeft ook een Bamboo Cup! Heel jammer dat die niet lek-proof is.. na een aantal keren gebruik sluit het deksel met die rubberring bij hem ook niet meer zo goed :/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s