“Ik wil diversiteit creëren met mijn kunst”

Waarom ben je een body positive project gestart?

Cato: “Een jaar geleden was mijn zelfbeeld zo laag, dat ik besefte dat ik er iets aan moest doen. Ik ging in therapie en werkte dagelijks aan mijn zelfbeeld. Dat was afzien: elke dag vocht ik tegen een donkere wolk die positieve gedachten en gebeurtenissen verduisterde. Maar sinds het begin van het jaar voel ik me een ander mens.

Toen de quarantaine begon, had ik plots meer tijd om zelf actief de wereld een beetje beter te maken. En hoe kon ik dat beter doen dan met mijn illustraties? Ik wilde andere vriendinnen en vrouwen in mijn omgeving, die zo vaak negatieve dingen over zichzelf zeiden, helpen de eerste stappen te zetten naar een positief, of op z’n minst neutraal lichaamsbeeld.”

Elissa: “Ik teken al jaren sexy dames als ontspanning. Ik merkte dat net die illustraties opvallend meer aandacht kregen. Vooral dan van jonge vrouwen die zichzelf herkenden in de tekeningen: mijn dames waren nu eenmaal wat voller dan wat je zoal te zien krijgt in de media.

Profielen op Instagram inspireerden me, met hun posts over schoonheid en zelfliefde. Maar ze deden me ook beseffen dat ik nog steeds maar een beperkt aantal lichaamstypes illustreerde. Ik besloot mezelf aan te leren hoe ik meer diversiteit kon creëren met mijn kunst, en zo leerde ik echte mensen teken in hun echte vorm.”

Hoe bepaal je wie je zal tekenen?

Cato: “Ik ben heel gestructureerd als persoon. Toen ik mijn project lanceerde en een hele hoop reacties binnenkreeg, maakte ik een lijst van alle deelnemers. Daarbij merkte ik dat zij heel verschillende verhalen of motieven hebben om aan het project deel te nemen. Daartussen probeer ik toch af te wisselen.”

Elissa: “In het begin contacteerde ik zelf profielen van mensen die zich inzetten voor body positivity. Maar toen mijn project eenmaal werd opgepikt, kreeg ik ook steeds meer vragen of mensen mochten deelnemen. De grens tussen ‘deelnemen aan het project’ en ‘vragen om een gratis illustratie’ werd op een bepaald punt erg vaag. Daarin heb ik soms hard moeten zijn.”

De foto die ik van jou koos, straalt enorm veel kracht en vreugde uit.

Cato @catoduys.art

Waarom koos je precies die foto van mij uit?

Cato: “Het was moeilijk kiezen, je hebt zo veel leuke foto’s! Wanneer ik zelf kan kiezen, ga ik voor foto’s waarvan de compositie interessant en origineel is. De foto die ik van jou koos, straalt enorm veel kracht en vreugde uit, van: ‘Ik zie mezelf graag, en ik mág mezelf graag zien!’ En dat vond ik mooi binnen mijn reeks passen.”

Elissa: “De pose en de flow van de foto vielen me meteen op. Ook je gezicht kwam er mooi in uit, en dat vind ik persoonlijk het leukst om te tekenen. Ik had tot dan toe vooral dames in lingerie of kleding getekend, dus de combinatie van topless en jeans vormde een leuke afwisseling.”

Hoe zijn de reacties op je project?

Cato: “Allemaal positief! Ik krijg enorm veel liefdevolle reacties: van familie, vrienden, kennissen, zelfs van onbekenden. Ik had niet verwacht dat ik zo veel mensen zou bereiken. Ik word helemaal warm vanbinnen wanneer mensen ontroerd reageren op de tekening die ik van hen maakte.”

Elissa: “In het begin was er toch wat aarzeling: sommigen vonden het een vreemd en gevoelig onderwerp om een project rond te starten. Maar dat gevoel verdween snel na de vele positieve reacties van de dames die er deel van wilden uitmaken. Toch zijn er mensen van wie ik hoor dat het project niet hun smaak is. Al probeer ik dat niet op te vatten als een belediging voor de dames die ik teken.”

Het is een eer dat mensen zelfvertrouwen krijgen van mijn illustraties.

Elissa @ellavive.art

Waar hoop je het dat met dit project naartoe gaat?

Cato: “Het hoofddoel was om anderen te helpen en bewust te maken van de manier waarop ze naar zichzelf kijken. Ik kreeg al de suggestie om een tentoonstelling te organiseren, en dat lijkt me eigenlijk wel een goed idee. Daarin kan ik dan samenwerken met andere activisten of alle mensen die ik tekende uitnodigen, om er een grootse avond van te maken. Zou cool zijn, toch?”

Elissa: “Mijn doel was eigenlijk om bij te leren. Het is dus een eer om te lezen dat mensen zelfvertrouwen krijgen van mijn illustraties. Ik teken hen gewoon op de manier waarop ik hen zie, maar de dingen die het leuk maken om hen te tekenen, zijn vaak de dingen waar zij net onzeker over zijn. Dat verrast me soms echt.”

Welke body positive tip heeft jouw leven veranderd?

Cato: “Mayra-Louise! Ik zag haar podcast passeren in het boek ‘Feminist Fataal’ van Dorien Van Linge, waarna ik ook Mayra-Louise’s boek heb gelezen. Het is ongelooflijk welke positieve invloed die vrouwen op mijn mindset hebben gehad. Uiteraard moet je ervoor openstaan en er keihard aan werken, maar dat is toch wat mijn ogen heeft geopend.

Elissa: “Draag de kleren waar je je goed in voelt. Ik heb mijn heupen zelf veel te lang verstopt onder kleding waarin ik mezelf niet goed voelde. Maar nu draag ik met trots mijn skinny jeans en alle andere dingen waar ik gewoon lekker zin in heb!”

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s