Goedkoop eten, hoe doe ik dat?

Leestijd: 2 minuten

Goedkope boodschappen vind je niet alleen in goedkopere supermarkten, maar ook:

 • In discount supermarkten
 • In buurtwinkels of sociale kruideniers
 • Op de markt of rechtstreeks bij de lokale boeren: tegen het einde van de markt kan je vaak deals sluiten met de marktkramers die van hun producten af willen!
 • In je eigen moestuin
 • Bij de voedselhulp zoals schenkingenvoedselbanken en sociale restaurants

Doe slim boodschappen

In de supermarkt kunnen we soms niet weerstaan aan verleidelijke promoties. Met een goede planning trek je naar de winkel om alleen de boodschappen te doen die je echt nodig hebt.

 • Weet wat je in je voorraadkast hebt staan. Als je nog drie pakken pasta hebt staan, hoef je er deze week geen nieuwe te kopen, toch?
 • Check de promoties. Misschien heeft je favoriete winkel wel een app met daarin een handig overzicht van de promoties? Laat je niet verleiden en koop alleen de dingen die je ook echt zult gebruiken.
 • Koop seizoensgroenten- en fruit. Aardbeien in de winter? Heel lekker, maar ook heel duur. Check deze seizoenskalender om te weten welke groenten je wanneer kan kopen.
 • Check de producten in de snelverkoop. Dat zijn producten die bijna over de vervaldatum zijn, maar wel nog eetbaar zijn. Misschien kan je daar vandaag of morgen iets mee klaarmaken?
 • Betaal met cash geld. Heb je jezelf een budget gegeven voor boodschappen? Haal dat geld dan contact af. Zo geef je niet meer uit dan je hebt.

Pas je kook- en eetgewoonten aan

Geld besparen op voedsel doe je niet alleen in de winkel, maar ook in de keuken. Enkele kleine aanpassingen in je kook- en eetgewoonten kunnen al grote verschillen maken in je portemonnee!

 • Kook zoveel mogelijk zelf. Ja, worteltjes die al geraspt en verpakt zijn, zijn gemakkelijker om mee te koken, maar vaak ook duurder en ongezonder. Hetzelfde geldt voor kant-en-klaarmaaltijden.
 • Wees niet bang voor diepvriesgroenten. Die zijn het hele jaar te verkrijgen, en daarom vaak goedkoper dan groenten buiten het seizoen. Ze zijn net zo voedzaam als verse groenten. Je kan ook alleen de portie afmeten die je nodig hebt, waardoor je ook minder verspilt.
 • Bereid grotere maaltijden. Die porties kan je dan invriezen (als je een diepvriezer hebt) of de volgende dag opeten als lunch.
 • Begin de maaltijd met een kom soep. Die soep kan je heel eenvoudig maken van de groenteoverschotjes die nog in je koelkast liggen. Zo heb je niet alleen je portie groenten binnen, maar eet je ook minder vlees bij het hoofdgerecht. Nog meer receptjes met de kliekjes in je koelkast vind je op deze website.

Vermijd voedselverspilling

Eigenlijk kost weggegooid voedsel je twee keer geld. Je betaalt voor het eten dat je weggooit én voor het eten dat je in de plaats moet kopen. Zonde! Voedselverspilling vermijden is dus een goede manier om centen te besparen en om iets goed te doen voor het milieu.

 • Gooi minder brood weg. Vooral oud brood belandt al snel in de vuilnisbak. Je kan je brood invriezen en alleen de sneetjes ontdooien die je nodig hebt. Maar je kan van oud brood ook toasts, croutons, wentelteefjes of broodpudding maken!
 • Wees kritisch over de houdbaarheidsdatum. Niet alles wat over datum is moet meteen weggegooid worden. Staat er THT (tenminste houdbaar tot)? Dan kan je het product nog gewoon consumeren als het goed werd bewaard. Staat er TGT (te gebruiken tot)? Dan neem je beter geen risico voor je gezondheid.
 • Koop voedseloverschotten van restaurants of winkels. Too Good To Go werkt al samen met meer dan drieduizend handelaars in heel België. Check hun app om te zien welke gerechten jij op het einde van de dag voor een prikje kan afhalen in de buurt.

Dit artikel verscheen eerder op WAT WAT.

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over 'Goedkoop eten, hoe doe ik dat?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s