“Hoogbegaafde mensen zijn niet alleen maar slim”

Leestijd: 2 minuten

Vierde leerjaar. Ik word uit de klas geplukt, zonder te weten waarom. In een apart lokaal los ik een hele namiddag puzzels op, en een dag later krijg ik plots een boek over hoogbegaafde kinderen in handen. Ik leg niet meteen de link, maar ik vind het puzzelen én het lezen leuk, dus ik stel me niet te veel vragen.

Zesde leerjaar. Ik werk sneller dan de rest van de klas (behalve bij cijferen, daarbij is Gilles altijd nét iets sneller dan ik), dus krijg ik een hoop extra werkjes en extra lessen. Ik leer Spaans, sterrenkunde en schaken – al is dat laatste wel tegen mijn zin, maar ik moet van de directie.

Het leek alsof mijn intelligentie iets was om me voor te schamen.

Tweede middelbaar. Ik vind het geen probleem om mensen te vertellen dat ik hoogbegaafd ben, maar daar denken mijn pestkoppen wel anders over. Ik ben steeds de strever, steeds het referentiepunt. Op den duur durf ik niemand nog mijn punten te vertellen, alsof mijn intelligentie iets is om me voor te schamen. Sindsdien geef ik niets meer om punten.

Vijfde middelbaar. Ik krijg – vrij laat, maar toch onvermijdelijk – ‘mijne klop’. De lessen wiskunde willen maar niet lukken, waardoor ik niet alleen aan mijn talenten, maar ook aan mezelf begin te twijfelen. Ik ben toch altijd ‘de slimme’ geweest? Wie of wat ben ik nu dan?

Vierde jaar universiteit. Ik combineer mijn studies met drie verschillende jobs, en ik doe alles door elkaar. Tot ik op het einde van een thuiswerkdag een fikse uitbrander krijg van mijn coördinator, omdat ik haar de hele dag bestookt hebt met vragen. Ze wist niet dat mijn hersenen gewoon anders werken.

Mijn hersenen werken op een manier die maar weinig mensen begrijpen.

Hoogbegaafdheid is een echte blessing in disguise. Mijn hersenen werken op een manier die maar weinig mensen begrijpen. Ik werk snel, en heb daardoor steeds nieuwe prikkels nodig. Ik word vaak als referentie genomen en veroordeeld tegelijk voor alles wat ik wel of niet doe.

Maar ik ben meer dan mijn schoolresultaten. Ik kom op voor de zaken én de mensen waar ik in geloof. Ik probeer op mijn idealistische en ambitieuze manier de wereld een beetje mooier te maken. Want hoogbegaafde mensen zijn meer dan slim alleen.

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over '“Hoogbegaafde mensen zijn niet alleen maar slim”'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s