TEST | Wat is jouw persoonlijkheidstype?

Leestijd: 2 minuten

Sinds ik dagelijks aan het reflecteren ben geslagen, ben ik helemaal in de ban geraakt van persoonlijkheidstesten. Uiteraard neem je die best met een korreltje zout, al kunnen ze wel aanzetten tot zelfreflectie, persoonlijke groei en diepere relaties. Ja, nadat mijn (sceptische) vriend en ik allebei achter ons enneagramtype waren gekomen en meer lazen over hoe goed die bij elkaar passen, ging er voor ons een nieuwe wereld open! Benieuwd wat het voor jou kan betekenen?

Enneagramtypes

Hoe werkt het?

Het enneagram is een diagram met negen punten dat voor het eerst opdook in de Griekse Oudheid. Het wordt nog steeds gebruikt door spirituelen of psycologen, maar is niet wetenschappelijk onderbouwd. Elk van de negen punten op het diagram staat voor een persoonlijkheid met z’n eigen kenmerken, verlangens en angsten.

Welke types zijn er?

1 | De hervormer
Het rationele, idealistische type. Type 1 is moralistisch, vastberaden en positief. Anderen helpen doen ze met veel plezier.

2 | De helper
Het zorgzame, interpersoonlijke type. Type 2 is een harde werker, maar een emotionele denker. Ze zoeken de liefde en genegenheid van anderen op.

3 | De uitvoerder
Het succesvolle, pragmatische type. Type 3 is charismatisch en flexibel. Ze willen vooral grote dingen bereiken en bevestiging krijgen.

4 | De individualist
Het gevoelige, teruggetrokken type. Type 4 is expressief, gevoelig en gepassioneerd door kunst. Authenticiteit is hun grootste goed.

5 | De onderzoeker
Het intense hersentype. Type 5 is erg diepzinnig en graag alleen. Ze willen zich vooral waardevol en handig voelen.

6 | De loyalist
Het toegewijde, veilige type. Type 6 is bovenal betrouwbaar. Ze zijn steeds op zoek naar veiligheid en consistentie.

7 | De liefhebber
Het drukke, spontane type. Type 7 is expressief en spontaan. Ze willen ten volle genieten van alles wat de wereld hen te bieden heeft.

8 | De uitdager
Het krachtige, dominante type. Type 8 is een sterke leider die effectieve beslissingen neemt. Ze hebben hun lot het liefst zelf in handen.

9 | De vredesstichter
Het vlotte, wegcijferende type. Type 9 is aangenaam en flexibel. Ze overwegen steeds meerdere perspectieven en willen zich veilig voelen.


Persoonlijkheidstypes van Jung, Myers en Briggs

Hoe werkt het?

Een combinatie van verschillende theorieën uit de psychologie (zoals de filosofieën van Jung aan het begin van de 20e eeuw, van Myers en Briggs in de jaren ’20 of van de Big Five) heeft geleid tot de 16-persoonlijkhedentest. Die is opgebouwd uit vier factoren, waarvan er telkens eentje dominant is bij jou. Op die manier kom je dus tot zestien verschillende persoonlijkheidstypes.

Welke types zijn er?

IntroversionExtroversion
Introverte mensen putten energie uit de tijd die ze op hun eentje doorbrengen. Ze zijn wat minder spraakzaam en meer gereserveerd.Extraverte mensen spenderen hun tijd liever in de buurt van andere mensen. Het liefst vertoeven ze in grotere groepen.
IntuitionSensing
Zij houden ervan om nieuwe ideeën te verkennen. Instinctief als ze zijn, halen ze er plezier uit te zien hoe dingen met elkaar verbonden zijn.Zij ervaren het liefst nieuwe dingen. Omdat ze zo nieuwsgierig zijn, richten ze zich liever op de praktische kant van een situatie.
FeelingThinking
Zij dragen emoties hoog in het vaandel. Als ze beslissingen moeten nemen, volgen ze hun gevoel. Ze zijn ook zeer empathisch.Zij volgen hun ratio. Ze denken graag logisch na, en houden bij elke beslissing rekening met de feiten.
JudgingPerceiving
Zij zijn georganiseerd en gestructureerd. Als ze vooruit kunnen plannen met lijstjes of schema’s zijn ze op hun best.Zij zijn het liefst spontaan en flexibel. Aan starre regels hebben ze een hekel, ze gaan liever mee met de flow van een situatie.

Uiteraard wordt ons gedrag niet alleen door onze persoonlijkheid, maar ook door onze omgeving, onze ervaringen of onze persoonlijke doelen bepaald. Daardoor kan iemand met hetzelfde persoonlijkheidstype als jij toch heel verschillend in elkaar zitten. Al hebben we uiteindelijk misschien meer met elkaar gemeen dan we denken…

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s