Van A tot Zzzzz

Leestijd: 3 minuten

Toen ik onlangs toegaf dat ik ’s ochtends nooit meteen uit mijn bed geraak en dan maar een halfuur aan het snoozen sla, zou je misschien kunnen denken dat ik gewoon te weinig slaap. Wel, dat kan ik tegenspreken. Ik ben eigenlijk zelfs een beetje paranoïde als het op genoeg slaap aankomt, omdat ik meen dat te weinig slaap een trigger voor mijn migraine is. Wanneer ik weet dat ik minder dan zes uur zal kunnen slapen, gaan bij mij de alarmbellen af. Maar hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?

Wel, ik zocht het gewoon op. En mijn eerste bevinding was meteen verontrustend en geruststellend tegelijk: hoeveel slaap je nodig hebt, is grotendeels erfelijk bepaald. Jezelf forceren om meer of minder te slapen, zal dus weinig opleveren. Wil dat dan zeggen dat ik er niets aan kan doen dat ik ’s ochtends niet uit mijn bed veer? Hmm… Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt, maar overdrijven is nu ook niet nodig. Jongvolwassenen zoals ik, tussen 18 en 24, vertoeven gemiddeld 7 à 9 uur per nacht in dromenland. Meer dan 6, maar minder dan 11 uur is the way to go.

Je hebt trouwens niet altijd evenveel slaap nodig. Op momenten die veel fysieke of mentale energie van je vragen, slaap je meer. Maar in de zomer slaap je minder, omdat licht melatonine (het zandmannetjeshormoon) afbreekt. Aha! Hoe langer het buiten licht is, hoe minder snel je moe wordt. Maar belangrijker dan het aantal uur dat je slaapt, is een regelmatig slaappatroon. Al vertel ik je natuurlijk niets nieuws wanneer ik zeg dat je – ook in het weekend – rond hetzelfde uur moet gaan slapen en weer moet opstaan.

Ook niet onbelangrijk: is overdag een dutje doen dan wel een goed idee? Als je erin slaagt om een kort en krachtig powernapke van niet meer dan een halfuur te doen, dan wel. Maar als je – net zoals ik – langer slaapt, kom je in je diepe slaap terecht. Veel moeilijker om uit op te staan, dus. Als je had gehoopt dat je met een dutje je slaaptekort kon inhalen, dan moet ik je teleurstellen. Beter kruip je ’s avonds wat vroeger in je bed, zodat je wél in je diepe slaap terechtkomt. Kwestie van je batterijtjes weer helemaal op te laden.

Om makkelijker in slaap te vallen en op te staan, zou je er een gewoonte van kunnen maken om elke middag een dutje te doen. Maar kom je de dag niet door zonder even een uiltje te knappen? Hmm, dan loert een (slaap)probleem om de hoek. Dutjes kunnen je slaap wel aanvullen, maar niet vervangen. Daarom is wat beweging na de middag een goed alternatief, omdat je er ’s avonds vaak beter van slaapt. Dan schiet jouw goddelijk lijf in gang om gezond te blijven. En ik dacht dat ik een harde werker was!

  • Je lichaam herstelt zich. Eiwitten en groeihormonen herstellen je organen, zoals je huid. Van een schoonheidsslaapje word je dus nog knapper dan je al was!
  • Je maakt afweerstoffen aan. Om je te beschermen tegen ziektes, en zo. Eigenlijk werkt het in twee richtingen: als je genoeg slaapt, word je minder snel ziek; maar als je ziek bent, moet je voldoende uitrusten.
  • Je hartslag, bloeddruk en ademhaling dalen. Eindelijk, je lichaam verbruikt minder energie, dus hoeft je hart niet meer zo hard te pompen.
  • Je lichaamstemperatuur zakt. Die melatonine van daarnet zorgt er ook voor dat je lichaam afkoelt. Hoe koeler – niet cooler – een kamer is, hoe beter dat gaat.
  • Je verliest vocht. Nee, ik verdenk je er niet van een bedplasser te zijn, maar ademen en zweten doe je hopelijk wel. Dat doe je overdag ook, maar dan vul je dat vochtverlies weer aan door te eten en te drinken.
  • Je spieren verslappen. Tijdens je REM-slaap werken alleen je ademhaling en je ogen nog, maar je hersenen zijn even actief als overdag. Dat verklaart al die gekke dromen (in mijn geval over treinen…)
  • Je laat scheetjes. Ik geef het toe! Ook je kringspier verslapt, dus kan er al wat makkelijker gas ontsnappen.
  • Je verwerkt informatie. Je herinneringen verhuizen van je korte- naar je langetermijngeheugen. Problemen met dingen onthouden? Misschien slaap je te weinig.

En, heb je nu iets nieuws opgestoken, of moet je daar eerst een nachtje over slapen? 😉

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s