Hiep hiep hoera: Chair Chaude wordt twee! 🥳

Leestijd: 3 minuten

“De bedoeling is heel simpel: imperfecties op een mooie manier in beeld brengen.” Dat is hoe ik Chair Chaude twee jaar geleden omschreef. Twee jaar geleden, toen ik nog geen blogger, maar gewoon een fotograaf was die niet met woord, maar met beeld verhalen wilde overbrengen. Toen ik er nog geen enkel idee van had hoeveel meer het project zou gaan betekenen.

Ik had het er een paar weken geleden, toen ik nog niet alle fotoshoots moest afzeggen door corona, nog met één met mijn modellen over. Toen ik Chair Chaude oprichtte, wilde ik tonen wat anders werd verstopt: vetrolletjes, littekens, cellulitis, acne. Ik wilde het niet alleen blootleggen, ik wilde het fotograferen en op sociale media gooien. Onbewerkt, rauw, zonder context.

En dat viel al snel in goede aarde. De eerste vijf modellen, die blind in mij vertrouwden, werden al snel opgevolgd door andere fans. De imperfecties van anderen – eindelijk! – zien, zorgde ervoor dat heel wat anderen hun eigen verhaal en lichaam durfden delen. Dat de foto’s eigenlijk maar een bijproduct waren, werd al tijdens de eerste shoots duidelijk.

Want het gaat niet alleen om de foto’s. Het gaat om het lef uit je comfortzone te stappen, om de openhartige gesprekken, om het gemeenschapsgevoel, om het vertrouwen jezelf bloot te geven, om de spanning tot je de foto’s krijgt, om de andere blik waarmee je plots naar jezelf kijkt. Het gaat om het zoete zelfvertrouwen waar je nu van geproefd hebt en alleen maar meer van wilt.

ook een optie

Op twee jaar tijd is er veel veranderd. “Urenlang heb ik bij mijn vrienden mijn gal gespuwd over een maatschappij waarin er geen plaats lijkt te zijn voor imperfecties.” Wel, die plaats hebben we gewoon opgeëist. De Belgische body positive beweging is nu niet meer weg te denken, en die opkomst heb ik mogen meemaken. Misschien heb ik er zelfs mijn steentje aan bijgedragen.

Wat op zich gek genoeg is, als je bekijkt hoe veel – of hoe weinig – tijd ik aan Chair Chaude heb kunnen spenderen. Ik combineerde een opleiding, studentenjobs, vrijwilligerswerk én andere projecten en kon me er dus niet evenveel op toeleggen als mensen die van zo’n projecten hun beroep maken. Want nee, ik heb nog geen cent aan dit project verdiend, en dat is ook nooit de bedoeling geweest.

Kan je geloven dat ik, heel onbewust, zelf ook anders naar mijn lichaam ben gaan kijken? Hoewel ik niet echt bezig ben met mijn lichaamsbeeld – ik vind dat ik veel meer te bieden heb dan alleen maar mijn uiterlijk – ben ik mijn lijf wel meer gaan appreciëren. Door zo’n diversiteit op beeld te kunnen vastleggen, leer je vanzelf dat het ook een optie is om van verschillende soorten lichamen te leren houden, al hebben ze ons dat er nooit bij verteld.

zienderogen zelfvertrouwen

“Als ik zelfs maar één persoon kan bereiken…” Wel, dat blijken na twee jaar tientallen deelnemers en misschien wel honderden bewonderaars te zijn. Normaal gezien zouden we, terwijl jij dit leest, met alle modellen de kaarsjes op de Chair Chaude-verjaardagstaart aan het uitblazen zijn, maar ook daar stak corona een stokje voor.

Dus kijk ik liever naar de toekomst. Want waar ik over nog eens twee jaar wil staan? In de uitgeverij die mijn fotoboek op de markt zal brengen. Al sinds ik de eerste foto nam, wist ik dat ik alle verhalen wilde bundelen in een fantastisch fotoboek. Ik weet trouwens al hoe ik dat wil vormgeven, maar dat hoeft je natuurlijk niet te verbazen. 😉 Oh, bij dezen ben je uitgenodigd voor de lancering!

En terwijl het leven verder z’n gangetje gaat, blijf ik in mijn (schaarse) vrije tijd mijn camera op onschuldige slachtoffers richten. Want ik moet toegeven dat het best motiverend is om iemands zelfvertrouwen zo te zien groeien en te weten dat jij daar voor iets tussenzit… Wat betekent Chair Chaude voor jou?

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over 'Hiep hiep hoera: Chair Chaude wordt twee! 🥳'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: