Roadtrips & tricks | Kroatië

Leestijd: 6 minuten

Na twee jaar op onze bucketlist te hebben gestaan, werd een roadtrip door Kroatië vorige zomer eindelijk werkelijkheid. Na een rondreis door Marokko kregen we de smaak echt te pakken, en legden we de citytrips naast ons neer. Maar waar de rondreis naar Marokko nog georganiseerd was, stonden we er in Kroatië alleen voor. Hoe begin je aan de organisatie van zo’n roadtrip, en waar moet die dan naartoe? Zoek niet verder, want ik zocht het al voor je uit!

Dag 1
Van Zagreb naar Dubrovnik

Op één dag helemaal van het noorden naar het zuiden rijden? Kunnen we, doen we! Vaak is het goedkoper om je huurauto weer af te zetten op dezelfde luchthaven waar je hem hebt opgehaald, dus op Zagreb landen en op Dubrovnik weer vertrekken, was zeker niet voordeliger. Daarom brachten we onze eerste dag in Kroatië in onze gehuurde Dacia Duster door. Toen we een stukje door Bosnië & Herzegovina moesten rijden, sloeg de schrik ons toch heel eventjes om het hart, omdat het niet duidelijk was of we met onze huurauto de grens over mochten, maar we hebben het lekker toch gedaan.

TIP: Als je achthonderd kilometer op een dag moet rijden, dan neem je best gewoon de tolwegen.

Onze Airbnb in Dubrovnik vind je hier. Wat we ervan vonden? The first thing we noticed about Lovro’s apartment, is that he’s very used to welcoming guests. Everything went very smoothly, and the apartment had everything we wished for: clean sheets and towels, salt and pepper, coffee and tea: you name it! He even left a box of cakes as a welcoming gift. We really enjoyed the little terrace with a view over the sea. Would definitely recommend!

Dag 2
Dubrovnik

Dubrovnik is de enige stad waar we langer rondgestruind hebben dan alleen maar ’s avonds op zoek naar een restaurant. ’t Is te zeggen: we zijn tot aan het water gewandeld, om daar met onze voetjes in het water te genieten van het uitzicht. Dubvronik zelf lijkt wel een openluchtmuseum dat volledig aan Game Of Thrones is gewijd, maar daar hadden wij als leken natuurlijk niet bepaald veel aan. Ook met Uber hadden we tot die tijd nog geen ervaring, maar dat bleek toch een aangename kennismaking!

TIP: Een Uber brengt je op enkele minuten naar het centrum. Omdat je via de app betaalt, moet je geen cash geld bij de hand hebben.

Dag 3
Van Dubrovnik naar Split
Ziplinen in Omis

De reden waarom we zo graag naar Kroatië wilden, waren niet de steden – citytrippen hebben we de afgelopen vijf jaar wel vaker gedaan – maar de natuurparken. En hoe kan je beter van de natuur genieten dan er gewoon boven te zoeven? Op aanraden van een vriendin trokken we naar Omis, om er een zip-trip (ja, dat woord heb ik net uitgevonden) te boeken. Echt voorbereid moet je daar niet voor zijn, maar sportieve kleding is net wat comfortabeler. Meer informatie over het ziplinen vind je hier.

TIP: Op één van de vele ziplines mag je met twee. Vergeet je GoPro dus niet om onvergetelijke beelden te schieten!

Onze Airbnb in Split vind je hier. Wat we ervan vonden? This apartment was without a doubt the best Airbnb I have ever booked. Matko was the must enthousiastic host you could imagine, and the apartment itself was the best mix between an effortless hotel and a cosy house. Would definitely recommend it to everyone!

Dag 4
Split

Ik moet eerlijk toegeven dat ik me bijna een jaar na dato zelfs niet meer zo goed kan herinneren wat we in Split gezien of gedaan hebben, omdat we eigenlijk alleen maar ’s avonds de stad in trokken om iets te gaan eten nadat we een halve dag gereden hadden; de andere dagen kookten we gewoon zelf. Zo ongeveer halverwege de vakantie kan het al eens deugd doen om een dagje door te brengen aan het strand of de langs de oevers te flaneren, en daar is Split de uitgelezen plek voor.

TIP: Je kan op heel wat plekken – niet alleen het strand – het water in. Een handdoek en waterschoentjes in je tas zijn dus geen overbodige luxe.

Dag 5
Van Split naar Pag

Kilien, wat is er nu in godsnaam in Pag te zien? Echt belachelijk weinig. De enige reden waarom we Pag aan ons reisschema hadden toegevoegd, was omdat we een bootexcursie wilden gaan doen die uiteindelijk zelfs niet is doorgegaan. Maar wil je net genieten van de rust van een stadje dat op een uur rijden van de bewoonde wereld ligt, dan is Pag de place to be. Daarnaast is het geen slechte uitvalsbasis voor een uitstapje naar Zadar (doen!) of Paklenica (doen!!!), al vind je ongetwijfeld nog steden of dorpen dichterbij.

TIP: Download voor je op roadtrip vertrekt meer dan genoeg goede muziek of podcasts, want de kans dat de inspiratie onderweg opraakt, is groot.

Onze Airbnb in Pag vind je hier. Wat we ervan vonden? Ivana was such a lovely and thoughtful host. She was not only very available and eager to give us some local tips, she even brought us cake! Also, the cute dog was a strong point When it comes to the interior of the apartment, some might call it a bit old fashioned, but I’d call it charming, like staying over at your grandmother’s. Anyway, we had absolutely everything we needed. And that view was to die for!

Dag 6
Pag
Hiken in Paklenica National Park

Haaa, hiken in Paklenica in zonder twijfel een van de allerleukste dingen die we in Kroatië gedaan hebben; misschien zelfs leuker dan het ziplinen! We zochten op voorhand een uitgestippelde route op, en toen konden we vertrekken. Het uitzicht helemaal bovenaan die route was nog niet zo spectaculair als op een afgelegen rots die we tussen de struiken ontwaarden, dus het loont al eens de moeite om ‘van ’t paadje te gaan’. Meer informatie over het hiken in Paklenica vind je hier. Reserveer je tickets voor de nationale parken zeker op voorhand.

TIP: Ook van plan om te gaan hiken in een nationaal park? Vertrek dan zeker vroeg genoeg, want zo’n tocht wil je liever niet onder de brandende zon afleggen.

Voor de wandeling
Na de wandeling

Dag 7
Pag

Op zonnige dagen is het heerlijk vertoeven op de Pagse stranden. Maar hoe meer we naar het noorden reden, hoe kouder het werd – en dat werkte eerlijk gezegd ook een beetje op het gemoed. Daarom besloten we steeds vaker om ’s avonds gewoon gezellig zelf te koken, want ons meestal nog beter smaakte dan wat we op restaurant voorgeschoteld kregen. Zo kan je op je gemak genieten van de prachtige zonsop- en/of ondergang, die je werkelijk tot verstomming brengen.

TIP: AirBNBs met uitgeruste keukens en supermarkten in de buurt ervan vind je in Kroatië genoeg.

Dag 8
Van Pag naar Pula
Hiken in Plitvicka National Park

Another day, another national park. De Plitvicka-meren zouden op de bucketlist van iedere toerist moeten staan, maar wees gewaarschuwd: dat is er ook aan te zien. Zelfs in september, wanneer het hoogseizoen voorbij is, is het er over de koppen lopen. Inhalen op smalle bruggetjes over brede meren is niet evident, en dat heeft bij een snelwandelaar als ik meermaals tot frustraties geleid. Vertrek dus zeker vroeg genoeg! Meer informatie over het hiken in Plitvicka vind je hier.

TIP: Wil je ook eens naar de watervallen van Krka? Hou er dan rekening mee dat er twee verschillende ingangen aan het park zijn!

Onze Airbnb in Pula vind je hier. Wat we ervan vonden? This Airbnb had everything we needed: from clean sheets and towels over kitchen utensils to a very kind and welcoming host – and dog! Robi put in a lot of effort to making us feel at home and helping us whenever he could. Don’t regret booking his apartment at all!

Dag 9
Pula

Ook van Pula zelf hebben we bijzonder weinig gezien, omdat ik die dag met een migraineaanval aan bed gekluisterd lag. Maar ook ’s avonds is het een heel gezellig stad om in te verdwalen – al is verdwalen met een Colosseum als oriëntatiepunt een opgave op zich. Als we verder niets van de steden hebben gezien, wat hebben wij dan eigenlijk anderhalve week in Kroatië gedaan? Rondgereden, gehiket in drie verschillende nationale park, gezwommen in eenzelfde zee en véél met de Unokaarten gespeeld – as usual!

TIP: Kroatisch bier is niet te zuipen.

Dag 10
Van Pula naar Zagreb

De laatste dag was er eentje om weer naar de luchthaven te rijden en afscheid te nemen van onze intussen geliefde Dacia Duster. Onderweg gebruikten we ons laatste kleingeld dan maar om de auto nog eens door de carwash te jagen, en de leftovers van de avond ervoor – wat zijn we toch briljante chefs – lepelden we voor de deuren van de luchthaven naar binnen. De roadtrip die al twee jaar op onze bucketlist stond, was dan toch werkelijkheid geworden!

TIP: Wil je een travelblog schrijven met een hoop foto’s om aan je lezers te bewijzen hoe fantastisch je reis nu werkelijk was? Neem dan zeker een wegwerpcamera mee! 😉

Samengevat?

  • 10 dagen
  • 1.900 kilometer
  • 4 steden
  • 3 nationale parken
  • 8 ziplines
  • 950 euro per persoon
  • Ontelbaar veel mooie herinneringen ❤

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s