Marijke

Chair Chaude was een ervaring die aanzet gaf tot een hoop zelfreflectie, een vorm van acceptatie; iets wat ik in eerste instantie niet had verwacht. Toen ik me samen met Laura inschreef, was ik onmiddellijk enthousiast, maar ik had niet gedacht dat het zo’n emotionele impact op mij zou hebben.

Ik had al eerder in mijn ondergoed op een podium gestaan, dus voor een camera moest dat me ook wel lukken. Ik wilde vooral deelnemen aan dit project om op mijn manier een bijdrage te leveren aan het normaliseren van lichamen.

façade

Tijdens de shoot zelf was ik dan ook een van de eersten om zich uit te kleden. Niet om meteen gefotografeerd te worden, maar om de sfeer van het gesprek dat we hadden, open te trekken. Ik voelde me erg op mijn gemak, en de anderen leken dat ook steeds meer te worden.

Toch verstijfde ik elke keer een beetje wanneer Kilien kwam vragen wie de volgende zou zijn, en stelde ik het steeds uit om te gaan. Wanneer ik uiteindelijk aan de beurt was, leek het best goed te gaan. Ik voelde wel dat ik nog steeds een soort van façade creëerde, maar dat probeerde ik te negeren.

Aan het einde van mijn individuele shoot voelde ik me erg kwetsbaar. Het was een gevoel dat ik niet helemaal begreep, laat staat onder woorden kreeg. Pas achteraf besefte ik dat ik net een grote barricade had overwonnen.

obsessie

Toen ik in het vijfde middelbaar zat, kreeg ik een obsessie met modellen. Ik begon een vriendin, die er in mijn ogen perfect uitzag, te idealiseren. Wanneer iemand foto’s nam, vergeleek ik mezelf steeds met haar. Aangezien we bijna tegenovergestelden waren, had ik natuurlijk een hele hoop aan te merken op mezelf.

En zo ontstond er een proces waarin ik haar ophemelde en mezelf steeds de grond in boorde. Ik was te dik, had niet de juiste gezichtsstructuur, noem maar op. Professionele shoots zouden er voor mij dus nooit inzitten. Maar waarom vertel ik dit?

Toen Kilien zei dat ze vond dat ik een mooi lichaam had, werd ik terug gekatapulteerd naar dat vijfde middelbaar. De 16-jarige versie van mezelf – die een pak magerder was – keek me met opengevallen mond aan. “Ze probeerde je gewoon op te peppen, zodat je daar niet als een stijve hark zou staan, maar denk niet dat ze dat meende.”

rebelleren

Dat zorgde ervoor dat ik de foto’s, toen ik ze doorgestuurd kreeg, drie dagen lang niet kon openen. Wat als ze bevestigen wat dat stemmetje in mijn hoofd me steeds influistert? En dat deden ze eerst ook. Vooral omdat ik weigerde op de foto’s te klikken, en ze dan maar van veraf begluurde.

Maar wanneer ik er verder over begon na te denken, raakte ik enorm gefrustreerd door die stem. Ik ben nu 20 jaar oud en heb ondertussen al meer gereflecteerd, gedebatteerd en meegemaakt om te beseffen dat het gewoon onrealistische verwachtingen zijn.

Dus rebelleerde ik door de foto’s aan andere mensen te laten zien, en langzaamaan werd ik er trots op. Ik begon te beseffen dat deze shoot eigenlijk niet vanzelfsprekend was voor mij, maar dat ik het toch maar had gedaan.

lam gods

Plots kregen de foto’s meer betekenis en vertelden me meer over mezelf en de weg die ik de laatste jaren heb afgelegd. Na een tijdje werd ik zelfs ijdel genoeg om de foto van mijn buik te vergelijken met de buik van Eva in het Lam Gods. Zo begon ik mezelf dus langzaamaan te verheffen tot een kunstwerk; iets waar mijn 16-jarige ik nooit toe gekomen zou zijn.

Ik heb nog een heel stuk te gaan op het pad naar zelfliefde, maar door Chair Chaude heb ik weer een paar extra stappen kunnen zetten. Kilien heeft de uitzonderlijke kracht om je lichaam en de schoonheid ervan onder je neus te schuiven en je te laten nadenken over de bullshit van bestaande conventies. Ik kan shooten met haar alleen maar aanraden.

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: