Leestijd: 2 minuten
Vraag tien body positive activists wat ‘body positivity’ nu eigenlijk betekent, en de kans is groot dat je tien verschillende antwoorden krijgt. En kan je het hen kwalijk nemen, als er binnen de beweging zoveel termen circuleren dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Keeping Up With Kilien to the rescue! Want welke termen moet je écht kennen, en wat betekenen ze? Ik leg het voor je uit in minder dan 280 tekens, zodat je de kennis makkelijk met anderen kan delen. Veel verhelderende inzichten opgedaan?
Body positivity
#BodyPositivity is een politieke beweging die opkomt voor gemarginaliseerde lichamen. Activisten strijden dus niet alleen voor hun eigen lichaam, maar ook en vooral voor alle andere lijven. Hun doel is om onrealistische schoonheidsidealen opnieuw te definiëren.
Tweet
Body neutrality of body acceptance
#BodyNeutrality leert je hoe je je lichaam kan accepteren wanneer het moeilijk is om er ook van te houden; het kan zowel een opstap als een doel op zich zijn. De focus ligt niet op hoe je lijf eruitziet, maar op wat het allemaal kan. Je mag jezelf graag zien, maar dat moet niet.
Tweet
Lees meer: Waarom body positivity en body neutrality écht niet hetzelfde zijn
Self love
#SelfLove leert je om aan je fysieke én mentale noden te voldoen, allemaal vanuit een compassievolle houding tegenover jezelf. De beweging is dan wel minder politiek geëngageerd, je strijdt nog steeds om je eigen lijf te leren accepteren en appreciëren.
Tweet
Fat positivity of fat acceptance
#FatPositivity wil tegengaan dat dikke lichamen gedemoniseerd worden. Op een educatieve manier bewijzen ze dat dik zijn geen andere kwaliteiten onderkent. De dieetcultuur is hun grootste vijand, maar dat betekent niet dat fat positivity obesitas promoot!
Tweet
Fat shaming
#FatShaming is negatieve aandacht geven aan iemand die dik is, zodat die persoon zich vernederd of beschaamd voelt. Dat uit zich in kritiek, pesterijen, discriminatie of vooroordelen dat dikke mensen ongezond, lelijk of lui zijn.
Tweet
Skinny shaming of thin shaming
#SkinnyShaming is negatieve aandacht geven aan iemand die dun is, zodat die persoon zich vernederd of beschaamd voelt. Dunne mensen wordt bijvoorbeeld verweten dat ze doelbewust onrealistische verwachtingen scheppen.
Tweet
Eetstoornis
Een #eetstoornis is een psychische aandoening die een normaal eetgedrag verstoort. (Niet) eten wordt een manier om met moeilijke dingen om te gaan. Vaak leidt dit tot ernstige lichamelijke, maar ook mentale klachten.
Tweet
Voedingsstoornis
Een #voedingsstoornis verstoort een normaal eetgedrag. Doordat iemand bijvoorbeeld voeding met een bepaalde kleur of textuur vermijdt of oneetbare dingen eet, kan die een tekort of teveel aan voedingsstoffen opbouwen.
Tweet
Lees meer: Welke verschillende eetstoornissen zijn er?
Lichaamsbeeld
Je #lichaamsbeeld is het mentale beeld dat je hebt van je fysieke lichaam en hoe je jezelf in de spiegel ziet. Het bepaalt onder meer hoe aantrekkelijk je je voelt tegenover jezelf en tegenover anderen.
Tweet
Zelfbeeld
Je #zelfbeeld is breder dan je lichaamsbeeld. Het omvat hoe leuk je jezelf en je individuele eigenschappen, kwaliteiten en talenten vindt. Het bepaalt onder meer hoe gewaardeerd je je door jezelf en door anderen voelt.
Tweet