Deze 6 fashionistas strijden voor een duurzamere mode-industrie

Leestijd: 3 minuten

Afgelopen zondag kaapten Louise, Stefanie en ik het Instagramaccount van Plein Publiek om een hele namiddag te livebloggen vanop het Circular Fashion Festival. Wat eerst een heus festival zou worden, werd moeiteloos omgetoverd tot een coronaproof online evenement dat je vanuit je luie zetel kon volgen. Wij spraken er met enkele inspirerende stylisten, modeontwerpers en ondernemers die allemaal hun steentje bijdragen aan een circulaire mode-industrie.

Astrid Nieuwborg

Dat ecoconsulente Astrid duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, zou je niet mogen verbazen. De job van deze micro-influencer en grafisch ontwerper is – onder meer – om jou te leren hoe je je kleerkast, make-uptafel of misschien zelfs je leven kan ‘greenifyen’.

Deze voormalige fashionblogger weet hoe ze pareltjes kan scoren in de kringwinkel én hoe je die het best kan stylen. En het beste van al is dat ze ons tijdens een Instagram Live haar geheimen prijsgaf! Al waarschuwt ze wel: “Als je niet zeker bent van kringwinkelkleding, koop het dan niet! Overconsumptie van tweedehands is nu ook weer niet de bedoeling.”

B.right

Inzichten en tools nodig om bewuster te shoppen? Zoek niet verder, B.right to the rescue! Bie leert je met passie en plezier hoe je de beste keuze voor jezelf kunt maken. Want een one size fits all-benadering, die bestaat niet volgens Bie: “Eigenlijk dragen we maar tien procent van onze kleerkast regelmatig. Idealiter bestaat ieders kast uit die stukken waar we complimentjes over krijgen.”

En om ervoor te zorgen dat er geen kleren in je kleerkast blijven liggen die je eigenlijk toch niet draagt, zet Bie originele tools in: van lezingen en coachings tot fashion tours en een ’30 day sustainable wardrobe programme’. Zo kom jij precies te weten bij welke winkels in jouw buurt jij moet zijn!

COSH!

Je wilt wel duurzaam shoppen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Herkenbaar? Wel voor Niki, dus werkte ze het platform COSH! uit: “Duurzaamheid is een ruim begrip: voor een merk of winkel op COSH! komt, zijn niet alleen ecologische productie of milieuvriendelijke grondstoffen, maar ook arbeidsomstandigheden of transport erg belangrijk.”

COSH! voorziet je van een lijstje van duurzame merken en winkels, maar je kan tijdens het shoppen nog meer dingen in de gaten houden. “Vermijd bijvoorbeeld kleding uit veel verschillende materialen. Hoe meer dat er zijn, hoe complexer het voor een merk wordt om zichzelf duurzaam te kunnen noemen”, tipt Niki nog.

HNST

Hét item dat iedereen in z’n kleerkast heeft hangen, is een goede jeans die met zo goed als alles te combineren valt. Maar waar vind je een duurzaam exemplaar, wanneer je weet dat niet veel meer dan de helft van katoen gerecycleerd kan worden? Lander van HNST legt uit: “Onze jeans bestaat voor 56 procent uit gerecycleerd katoen. Dat is technisch gezien het hoogst haalbare”.

En als dat je niet zoveel lijkt, denk dan eens aan de duizenden liters water of kilo’s CO2 die ze daarmee vermijden. Ook de labels, knopen en binnenkort ritsen worden hergebruikt. Deze maand komt de nieuwste collectie, waarvan de productie tijdelijk stillag door corona, uit. Wil jij ook zo’n jeans zonder microplastics aan je garderobe kunnen toevoegen? Hou HNST dan in de gaten!

Lapland

Het begon allemaal toen Annelies het huis uit trok en voor haar eigen spullen moest instaan. Op marktjes tikte ze oude kledij en meubels op de kop, en met haar naai-skills gaf ze die spullen een nieuw leven. Die levensstijl groeide intussen uit tot een heus bedrijf dat unieke items via sociale media en enkele verkooppunten aan de man brengt.

Annelies’ grootste inspiratiebron? De stoffen die ze in de kringwinkel vindt. Zo tovert ze als geen ander een broekspijp om tot een hip heuptasje. En die productie geeft we liever niet uit handen: “Elk deel van het proces – van kringwinkels afstruinen tot eindproducten afleveren – doe ik graag. Lapland is kleinschalig, lokaal en handgemaakt, en daar ben ik trots op.”

KSTMIZED

Als jij denkt dat circulair en designer niet hand in hand kunnen gaan, wordt het hoog tijd dat je Jolien ontmoet. Overschotten van Belgische designers en tweedehands stukken combineert ze tot gloednieuwe items. En dat doet ze niet alleen: voor de productie werkt ze samen met een sociaal atelier.

“Toen ik verhuisde, merkte ik hoeveel kleren ik eigenlijk had. Als pas afgestudeerde modeontwerper ging ik met die stapel creatief aan de slag”, licht Jolien toe. Hoe ze dat precies doet, toont ze met plezier tijdens een regelmatig open atelier. Ook voor maatwerk van kledingstukken waar je geen afscheid van kan nemen, kan je bij Jolien terecht.

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s