Marijne: “Zijn body positive activisten die afvallen nog authentiek? Ik vind van wel”

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je aan verschillende body positive activisten de definitie van body positivity vraagt, krijg je verschillende antwoorden. De ene zegt dat het gaat om positiviteit over je eigen lichaam, de ander over respect voor alle lichamen en nóg iemand anders zal je vertellen dat het een synoniem is voor zelfliefde.

Body positivity vindt zijn wortels in de fat positive beweging uit de jaren ’60, waar zwarte, dikke vrouwen op de barricades kropen voor meer gelijkheid. Ze waren het immers beu om anders behandeld te worden: enerzijds vanwege hun huidskleur, anderzijds vanwege hun lichaam.

Doorheen de jaren is de body positive beweging verder gegroeid en kent het ondertussen honderdduizenden aanhangers. Sinds 2017 is het een ‘hippe’ term geworden, die vooral op Instagram erg aansloeg. Nu gaat body positivity inderdaad om zelfacceptatie, maar het gaat ook en vooral om ruimte maken voor personen die onderdrukt worden in onze maatschappij.

Dikke middelvinger

Die onderdrukking gaat verder dan louter dikke mensen. Ook personen van kleur, leden van de lgbtqia+-gemeenschap en personen met een beperking horen hierbij. En hoewel ze vaak vergeten worden, tellen ook oudere mensen mee. Body positivity is eigenlijk een dikke middelvinger naar de conventionele standaard die er heerst in onze maatschappij.

Ondanks alle inspanningen de afgelopen jaren, is de dieetcultuur nog sluimerend aanwezig rondom ons. Ga je deur maar eens uit en je ziet meteen tal van reclameborden aan bushokjes en slanke modellen in magazines. Ook wanneer je languit in de zetel zit, krijg je tal van slanke, witte mensen te zien op televisie. Waar is de representatie dan?

Practice what you preach?

Hierdoor gaan veel mensen die body positivity preken toch aan het diëten, maar spreekt dat elkaar niet een beetje tegen? Er zijn tal van influencers die de boodschap van zelfliefde verkondigen, maar alsnog afslankingstheetjes en dieetpilletjes aanprijzen. Helaas zijn er veel jonge meisjes die hier intrappen. Want body positivity is goed, zolang je maar binnen de standaard valt, toch?

Die verdomde standaard, die van Kate Moss en Tyra Banks is geshift naar Kim Kardashian en Kylie Jenner: een zandloperfiguur om U tegen te zeggen, liefst met brede heupen en grote borsten. Een buikje mag nog net, maar té dik hoeft nu ook weer niet. Want een buikje is toch niet meer gezond?

Gezondheidsdebat

En dat is waar het grote debat ontstaat: het lijkt alsof je body positivity alleen mag verkondingen als je gezond bent. Maar wat met iemand die body positivity preekt en alsnog wilt afvallen? Heb je net respect voor je eigen lichaam wanneer je wilt afvallen of werk je je lichaam dan kapot om toch in die standaard te passen?

Daarom zeg ik: laten we afstappen van het idee van ‘afvallen’. Jouw lichaam is een goed lichaam, ongeacht of je een maatje XXS, XXL of alles daarbinnen en daarbuiten hebt; wanneer jij je er goed in voelt. Sommigen zitten niet goed in hun vel omdat ze bijvoorbeeld lichamelijke klachten ondervinden. Mag je dan tegen hen zeggen: “Jij mag geen gewicht verliezen, want dan ben je niet meer authentiek”? Dat vind ik niet.

Vicieuze cirkel

Wat wel belangrijk is, is hoe we naar gewichtsverlies kijken. Niet met behulp van shakes, pilletjes of weer één of andere crashdieet vermomd als wondermiddel. Wél door te shaken op je favoriete nummers, een nieuwe sportieve hobby op te pikken of een sport uit je jeugd op te rakelen. Wél door te genieten van lekkere gezonde gerechten, maar ook van een chocoladereep – zonder schuldgevoel.

Body positivity kan niet samenvallen met de dieetcultuur, aangezien die erop gebrand is om je een slecht gevoel te geven over jezelf. En wanneer je na twee maanden opnieuw bent aangekomen, voel je je gefaald. Zo begint de cirkel opnieuw. Hoe je die vicieuze cirkel doorbreekt? Door af te stappen van strenge regels en je meer te focussen op intuïtief eten en beweging waardoor je je empowered voelt, zowel mentaal als fysiek.

Alsjeblieft, gooi die weegschaal het raam uit. Want ongeacht wat het cijfer ook is, het zegt niets over wie jij bent.

Marijne omschrijft zichzelf al anderhalf jaar als body positive activiste. Als dikke vrouw zet ze zich in voor de gelijkwaardigheid van minderheidsgroepen: zo strijdt ze niet alleen voor dikke mensen, maar is ze ook intersectioneel feminist, black lives matters ally en werkt ze op haar Instagram taboedoorbrekend door mentale gezondheid aan te kaarten. Alles wat er in de maatschappij beweegt, houdt Marijne bezig!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s