Kokette krullen met de Curly Girl-methode

Leestijd: 6 minuten

De krullenbollen onder ons zullen het beamen: onze signature look krijgen we niet voor elkaar met de eerste de beste shampoo en de borstel die het dichtst in de buurt ligt. Krullen vragen werk, veel werk. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan, en welke producten en tools heb je daarbij nodig? Enter de Curly Girl-methode.

Lorraine Massey, de schrijfster van Curly Girl: The Handbook ontwikkelde – je raadt het al – een verzorgingsmethode waar miljoenen krullenbollen ondertussen bij zweren. Ze leerde ons de do’s and don’ts voor gedefinieerde en glanzende natuurlijke krullen, want willen we dat niet allemaal?

Het gaat hier niet alleen om een methode om je krullen te wassen, drogen en stylen. Oh nee, de Curly Girl-methode is een levensstijl die een beetje onderzoek vereist. Je moet er dus wel iets voor over hebben. Belangrijk om daarbij in het achterhoofd – no pun intended – te houden, zijn de ingrediënten die je absoluut wilt vermijden.

 • Sulfaten
 • Siliconen op oliebasis
 • Minerale oliën
 • Uitdrogende alcohol
 • Wax
 • Parfum
 • Shampoo (ja, dat lees je goed)
 • Hitte

Wat er dan nog wel mag? Ik leg het met plezier voor je uit!

Stap 1. Het onderzoek

Eerst wil je natuurlijk weten wat jouw krullen uniek maakt, zodat je precies de juiste producten kan aanschaffen. Daarom wil je verschillende eigenschappen van je krullen te weten komen. Al kunnen ook mensen zonder krullen zich hierin verdiepen!

 • Het type: heb je losse, medium of strakke golven, krullen of spiralen?
 • De dichtheid: hoeveel hoofdhuid kan je nog zien?
  • Veel hoofdhuid? Dan heb je dun haar.
  • Weinig hoofdhuid? Dan heb je dik haar.
 • De dikte: hoe dik is één haartje?
  • Goed zichbaar? Dan heb je grof haar.
  • Weinig zichtbaar? Dan heb je fijn haar.
 • De porositeit: in welke mate neemt je haar vocht op, en houdt het vocht vast?
  • Is je haar glad en droogt het traag op? Dan heb je laag poreus haar.
  • Is je haar ruw en droogt het snel op? Dan heb je hoog poreus haar.
 • De elasticiteit: hoe ver rekt je haar mee wanneer het pas gewassen is?
  • Je haar rekt niet mee, maar breekt af? Je hebt te veel proteïne.
  • Je haar rekt wel mee, maar verliest z’n vorm? Je hebt te weinig proteïne.

Vooral de porositeit en elasticiteit kan je het best opnieuw testen telkens je nieuwe producten koopt, want de balans tussen hydratatie (hoog poreus haar heeft extra hydratatie nodig) en proteïne (elastisch haar dat z’n vorm verliest heeft extra proteïne nodig) zal veranderen.

Wat hebben we vandaag geleerd? Check de porositeit en elasticiteit van je krullen telkens wanneer je nieuwe producten moet kopen.

Stap 2. De final wash

De producten die je altijd hebt gebruikt en waarvan je niet wist dat ze ingrediënten bevatten die je absoluut niet op je haar wilt smeren, hebben voor build-up gezorgd. En die build-up moet eruit, zodat je deze methode met een schone lei kan beginnen. Was je haar dus nog een laatste keer met een shampoo met sulfaten, die alle vuiligheid uit je haar zullen reinigen.

Mijn krullen na de final wash
Mijn krullen een maand later

Wil dat zeggen dat je alle shampoos met sulfaten in de prullenmand moet gooien? Ook niet helemaal. Hou toch maar een klein flesje achter de hand, dat je kan gebruiken wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld na een bezoek aan de kapper die wél producten met siliconen, minerale oliën of uitdrogende alcohol heeft gebruikt.

Wat hebben we vandaag geleerd? Shampoos met sulfaten zijn uit den boze, tenzij je heel af en toe je haar wilt reinigen van schadelijke stoffen of build-up.

Stap 3. Het wassen

Je las het al: zeg je shampoos maar gedag met je handje! Dat hoef je natuurlijk niet cold turkey te doen, maar begin wel stilaan minder vaak shampoo te gebruiken, tot je helemaal zonder kan. Hoe moet je je haar dan wél was?

Iedere douchebeurt

Liggen je krullen nog helemaal perfect? Lucky you! Dan kan je ze gewoon droog houden. Kunnen ze wel een opfrisbeurt gebruiken? Doe dan een cowashing en was je haren met conditioner in plaats van met shampoo. Masseer je hoofdhuid goed met je vingers om die te reinigen. Geniet er maar van! 😉 Vergeet ook je lengtes niet.

Gebruik áltijd een conditioner. Waar shampoo je haarschubben opent om ze goed schoon te maken, sluit conditioner die weer om vocht vast te houden. En als er iets is wat krullenbollen nodig hebben, dan is het wel hydratatie! Weten of je krullen genoeg gehydrateerd zijn, is eenvoudig: kam de conditioner met je vingers door je lokken, en scrunch ze van onder naar boven. Zie je een melkachtig mengsel en hoor je doorweekt haar? Dan heb je genoeg conditioner gebruikt.

Het scrunchen zal je snel in de vingers krijgen: gooi je haar voorover en knijp je lokken van onderaan richting je hoofdhuid om je krullen vorm te geven

Iedere week

Eens per week is slechts een richtlijn. Kijk hoe je eigen lokken reageren, en pas je routine naar hartenlust aan. Vuistregel is: hoe dichter je krullen, hoe minder vaak je ze best wast. Af en toe kan je naast je conditioner ook een sulfaatvrije cleanser gebruiken. Waar een conditioner je haar niet echt reinigt, doet een cleanser dat wel. Gebruik dit moment om tussen de cleanser en de conditioner even een haarmasker te laten inwerken voor een extra shot hydratatie.

Eindig iedere wasbeurt door je haar uit te spoelen met koud water, hoezeer dat ook als een marteling klinkt. Het sluit je haarschubben en zorgt zo voor meer glans en minder pluis. Als het een troost mag wezen, hoef je je conditioner niet hélemaal uit te spoelen.

Wat hebben we vandaag geleerd? Was je haar slechts af en toe met een cleanser, maar sla geen enkele keer conditioner over.

Stap 4. Het stylen

Had je gedacht dat je pas na het drogen aan het stylen moest slaan? Mis poes! Stylingproducten breng je liefst aan op nat haar, zodat die zovele mogelijk vocht kunnen insluiten. Dat kan op verschillende manieren.

 • Praying hands: strijk het product met je vlakke handen tegen elkaar door je haar
 • Rake (and shake): kam het product met je vingers door je haar
 • Scrunch: buig voorover en knijp je krullen voorzichtig richting je hoofdhuid
De eerste keer dat ik me echt ging verdiepen in verzorgingsproducten voor krullen, kwam ik bij de Mad About Curls-lijn van Schwarzkopf uit

Welke producten je daarvoor precies wilt gebruiken, is volledig up to you. Een leave-in conditioner en een krulcrème of -gel zijn alvast een goed begin – zolang ze maar CG-proof zijn!

Wat hebben we vandaag geleerd? Breng je stylingproducten aan op nat haar, nog voor je begint te drogen.

Stap 5. Het drogen

Hitte kan je maar beter vermijden, maar als het echt snel moet gaan, kan je altijd een diffuser gebruiken. Buig voorover, zet je haardroger op de laagste stand (zowel qua kracht als qua temperatuur) en laat je krullen in de diffuser vallen. Doe dit tot je haar voor driekwart droog is, en laat verder aan de lucht drogen.

Twee dingen zou je vanaf nu NOOIT meer mogen doen: een gewone badhanddoek gebruiken en je haar droogwrijven! Pluis heeft niet liever. Je gebruikt beter een microvezeldoek of een ouderwetse katoenen t-shirt, waarmee je je haar kan ploppen.

Dat aan de lucht laten drogen is trouwens de minst schadelijke manier. Blijf, zolang je haar niet volledig droog is, van je haar af om zoveel mogelijk pluis te vermijden. Is je haar volledig droog en heeft je stylingproduct een zogenoemde gel cast om je krullen gelegd? Scrunch die er dan uit voor weelderige, gedefinieerde krullen!

Wat hebben we vandaag geleerd? Laat je krullen aan de lucht drogen, en blijf er met je handen uit tot het volledig droog is om pluis te vermijden.

Stap 6. Het geduld

Het doel van Curly Girl-methode is om je krullen hun natuurlijke staat terug te laten vinden; geef ze daar ook de tijd voor. Het kan best een paar maanden duren voor je krullen pas echt beginnen te schitteren. In de tussentijd draag je zorg voor je krullen door er niet op te slapen. Gebruik in de plaats daarvan een satijnen mutsje of bonnet, of draag je haar in een pineapple (een belachelijk hoge staart tegen je haarrand aan) wanneer je gaat slapen.

Om een lang verhaal kort te maken…

 • Zoek uit welke CG-proof producten jouw haartype nodig heeft
 • Was je haar zelden met shampoo met sulfaten, maar altijd met conditioner
 • Breng je stylingproducten (leave-in conditioner en gel) aan wanneer je haar nog helemaal nat is
 • Plop je haar en laat het daarna verder aan de lucht drogen
 • Schud je krullen pas los wanneer je haar helemaal droog is

En vergeet niet: krullen hebben meer hydratatie nodig dan andere haartypes. Kies steeds de beste producten uit, en blijf je haar in de gaten houden!

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over 'Kokette krullen met de Curly Girl-methode'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s