De 10 beste boeken die ik las in 2020

Leestijd: 4 minuten

Het afgelopen jaar sloeg ik meer dan 13.000 bladzijden om – de ene al wat beter geschreven dan de andere. Maar welke waren nu de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb? Ik lijst ze hieronder voor je op, zodat jij nog maar één lijstje nodig hebt wanneer je de volgende keer naar de bib of de boekenwinkel trekt. Zelfhulpboeken, body positive manifesten of geniale romans? Voor elk wat wils! Welke waren jouw boekentoppers?

10 | Fokking druk – Thijs Launspach

Dit boek heeft zonder overdrijven mijn leven veranderd. Als Jambon zo graag een Vlaamse canon wil opstellen, dan stem ik dit werk erin, ook al is het door een Nederlander geschreven. Toen ik van mijn lief een boek met de titel Fokking druk kreeg, had de boodschap natuurlijk niet veel duidelijker kunnen zijn. Dit werk was niet alleen herkenbaar, maar soms ook confronterend, en maakte net daarom zoveel indruk op mij. Van de lessen die ik hieruit meegekregen heb, gaat ik nog héél lang geniet hebben. Dit moet iedereen gelezen hebben.

9 | Bouwpakket van een meisje – Caitlin Moran

Alle boeken van Caitlin Moran die bij ons in de bibliotheek te vinden waren, had ik al ontleend, en Bouwpakket van een meisje was de laatste die ik nog moest lezen. Een roman was een genre dat ik haar in eerste instantie niet zou toeschrijven, maar ook daarin slaagt ze grandioos. Dat er in dit hele fictieve verhaal geen enkele autobiografische verwijzing zou zitten, vind ik na het lezen van haar ander werk maar moeilijk te geloven. Maar dat ze haar onverbloemde stijl ook in de plot van een roman wist door te trekken, viel erg in de smaak.

8 | How to be a woman: Vrouw zijn, hoe doe je dat? – Caitlin Moran

Geen applaus, maar een regelrechte staande ovatie voor Caitlin Moran. Zij is erin geslaagd om mij voor het eerst in mijn hele leven – en op die tijd heb ik al heel wat boeken versleten – hardop te doen lachen bij het lezen van een boek. Dat ik er dan nogal belachelijk uitzag op de trein, nam ik er met veel plezier bij. Dit boek is zonder meer herkenbaar voor iedere vrouw, maar ik raad ook mannen aan om er eens een stukje uit te lezen. Al was het maar om een idee te krijgen van de struggles waar vrouwen mee te kampen hebben, en te merken dat je vriendin niet gek of de enige is. 😉

7 | De naakte waarheid: Body bullshit ont(k)leed – Jozefien Daelemans

Als een echte fan girl zat ik op de eerste rij toen Jozefien kwam spreken op OpenVRT, toen ze door Dalilla Hermans werd geïnterviewd op de Boekenbeurs, én – uiteraard – toen ze haar boek zat te signeren. Zodra ik van het bestaan van dat boek had gehoord, stond het op mijn leeslijst; nu staat het als gesigneerd exemplaar op mijn boekenrek. Clever gestructureerd, voldoende gestaafd en verfrissend geschreven: ik had spijt dat ik het boek (alweer na enkele dagen) al uitgelezen had. Ik haalde er niet alleen een hoop interessante wist-je-datjes uit, maar ook en vooral enkele verhelderende inzichten. Dit boek moet je écht gelezen hebben.

6 | Extreem luid en ongelooflijk dichtbij – Jonathan Safran Foer

En de prijs voor mees ingenieuze boek dat ik ooit heb gelezen, gaat naarrr… Safran Foer! Nee serieus, dit boek is gewoonweg van een heel ander niveau. Schrijf eens een boek vanuit de leefwereld van een jongetje van negen jaar oud? Da’s een pak ingewikkelder dan het lijkt. Niet alleen de inhoud, maar ook en vooral de vormgeving (de ge-ni-ale vormgeving!!!) zuigen je helemaal mee in die leefwereld. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg was, worden er nog prachtige verhaallijnen doorheen geweven, waarmee Safran Foer meesterlijk laat zien wat hij allemaal in z’n mars heeft – en dat is duidelijk heel wat.

5 | Genoeg Gezwegen – Sophie Van Reeth

Tegenover de zachtheid waarmee ze persoonlijke verhaal kan vertellen, stelt Sophie een scherp betoog in het voor- en nawoord, waarin nog duidelijker wordt hoe activistisch ze is aangelegd. Als journaliste van opleiding is het mijn taak om kritisch te zijn, maar met mijn hand op mijn hart kan ik zeggen dat ik helemaal niets negatiefs aan te merken heb. Om nog maar te zwijgen van de prachtige poëzie!

4 | Noem me bij jouw naam – André Aciman

Wauw. Een boek als dit heb ik werkelijk nog nooit gelezen. Ik zou het één grote liefdesbrief willen noemen, maar dat zou het boek niet genoeg eer aandoen. Voor een keer gaat het trouwens niet over liefde, maar over begeerte. Tussen twee joodse mannen dan nog. Samen met het hoofdpersonage word je van hot naar her gekatapulteerd, tussen romantische – in de letterlijke en de figuurlijk zin van het woord – meesterwerkjes van zinnen. Lange zinnen aan elkaar breien zonder langdradig te worden, het is een kunst op zich. Om dan nog te zwijgen over de sfeerschepping: twee bladzijden en je waant je in een zonovergoten Italië. En meer heb je niet nodig om verliefd te worden op een boek.

3 | Een klein leven – Hanya Yanagihara

De laatste keer dat ik moest huilen om een boek, was ik misschien tien (en voor zij die het willen weten: het verhaal dat me tot tranen toe wist te beroeren, was Frank en Frey). Maar Een klein leven gaf me all the feels. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen verbazing en verdriet, tussen walging en warmte. Na jezelf 750 bladzijden lang aan het verhaal te hebben toegewijd, blijf je verscheurd achter. Een klein leven is een waarlijk staaltje meesterschap.

2 | Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

Is het heel cliché om te zeggen dat dit boek mijn leven veranderd heeft? Wel, ik ga het toch doen: dit boek heeft werkelijk mijn leven veranderd. Het heeft een woede in mij aangewakkerd die mijn strijdlust naar een (nog) hoger niveau heeft getild. Deze vrouw doorprikt op een heerlijk eerlijke manier enkele van de grootste maatschappelijke mythes rond schoonheidsidealen die er bestaan, op zo’n evidente en ironische manier dat je op het einde van het boek niet begrijpt hoe je ooit iets anders dan haar standpunten hebt geloofd. Haast je nú naar de dichtstbijzijnde bibliotheek of boekhandel, want je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

1 | De wereldwijde oorlog tegen vrouwen – Sue Lloyd-Roberts

Halleluja, wat een eye opener was dit. Dat vrouwen overal ter wereld heel wat leed te verduren krijgen, kwam natuurlijk niet als een verrassing. Maar dat dat op zoveel verschillende manieren, op zoveel verschillende momenten en op zoveel verschillende plaatsen – ja, ook belachelijk dicht bij huis – gebeurt, heeft mijn bewustzijn wel een enorm trap onder de kont gegeven. De verhalen die Lloyd-Roberts beschrijft zijn dikwijls al eerder als reportage uitgebracht; je bent dus nog wel even zoet met haar repertoire. De ene schokkende verrassing wordt aan de andere geregen met een ongelooflijke vlotte pen, waardoor ik het boek op enkele dagen verslonden had. En ik zou het zo opnieuw doen.

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

2 gedachten over “De 10 beste boeken die ik las in 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: