Leestijd: 1 minuut
Ben je het afgelopen jaar niet besmet geraakt met het coronavirus, maar wel met de wandelmicrobe, net zoals ik? Dan is de kans groot dat al dat stappen je weleens een flinke blaar heeft opgeleverd. Hoewel voorkomen nog altijd beter is dan genezen, zit je nu nog maar met één vraag: moet je dat kreng nu wel of niet openprikken? Ik zocht het voor je uit.
Is de blaar nog dicht?
JA
Als de blaar nog dicht is, kan je ze maar beter dicht laten. Zo kan ze niet geïnfecteerd raken. Zoals wijze mensen vaak zeggen: tijd heelt alle wonden.
NEE
Ai, scheurde de blaar vanzelf open? Verzorg ze dan goed om infecties te vermijden; anders zit je daar weer mee. Ontsmet de wonde en dek ze af met een pleister die je elke dag vervangt, tot de wonde genezen is. Alleen de loshangende dode huid kan je wegsnijden – als je durft. 😉
Is de blaar groot en pijnlijk?
JA
Ziet het ernaar uit dat de blaar zal openscheuren of heb je er echt last van? Dan kan je ze openprikken, maar doe het tegoei en ni verkeerd. Van de bloedblaren blijf je beter af!
NEE
Je kan de blaar altijd afdekken met een speciale blarenpleister. Zorg er alleen voor dat je de blaar niet openscheurt wanneer je de pleister er weer aftrekt.
Maar hoe doe je dat dan,
een blaar doorprikken?
Was zowel je handen als de blaar met water en zeep, en ontsmet de naald door ze eventjes in ontsmettingsalcohol te weken en daarna met een steriel kompres af te drogen. Prik verschillende gaatjes in de blaar – maar prik niet te diep – en druk voorzichtig het vocht door de gaatjes. Ontsmet de wonde en dek ze af met een wondpleister of een kompres dat je elke dag vervangt, tot de wonde genezen is.
Ben jij een fervent wandelaar? Laat het me weten in de comments!
