5 tips om je te kunnen concentreren tijdens het thuiswerken

Leestijd: 2 minuten

Dat thuiswerken, het is toch een raar beestje. Terwijl de ene tussen de Zoomcalls door even het hele huishouden runt, voelt de andere zich schuldig wanneer die niet binnen het halfuur op een mail kan antwoorden om te bewijzen dat ‘ie toch écht aan het werk is. Maar multitasken, werkt dat nu eigenlijk? En hoe kan je je (nog) beter concentreren op de taak die je aan het uitvoeren bent?

First things first: productiviteit is niet gelijk aan “meer werken”, point final. Het is namelijk de bedoeling om meer te doen in minder tijd, en dus efficiënter te werken. Als dat wil zeggen dat jij een uurtje eerder klaar bent met je werk, omdat je doorheen de dag geen uur bent verloren toen je door Instagram aan het scrollen was, dan begrijp je best wat de mogelijkheden kunnen zijn.

1 | Stop met multitasken

There, I said it: multitasken werkt niet. Het is intussen bewezen dat je hersenen geen twee taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren, en dat je in werkelijkheid constant van de ene taak naar de andere aan het switchen bent. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat het telkens tijd en energie vergt om weer in de flow van de vorige taak te komen, en dat je er op die manier langer over doet.

2 | Stel prioriteiten

Ken je de Eisenhower-matrix al? Deze tool helpt je een antwoord te formuleren op twee vragen die je je bij iedere taak kunt stellen: is dit dringend, en is dit belangrijk? Dringende taken moeten binnen een bepaalde deadline afgewerkt worden, belangrijke taken helpen je je doelen te bereiken. Heb je het antwoord gevonden, dan weet je of je een taak meteen moet uitvoeren, moet inplannen voor later, moet doorspelen naar iemand anders óf gewoon helemaal niet moet doen.

3 | Weet wanneer je productief bent

Wil dat dan zeggen dat ik acht uur per dag scherp sta? Allerminst! De ene dag zit er al wat meer concentratie in je vaatje dan de andere. En zelfs per dag kan dat sterk verschillen: misschien voel jij dat je na de lunch geen grote taken meer moet oppakken, of dat je net dan een grote energieboost krijgt? Eens je dat onder de knie hebt, kan je je misschien nog verder gaan verdiepen in time blocking of time batching.

4 | Beweeg, beweeg, beweeg

Een hele dag op je bureaustoel naar je computerscherm staren is trouwens niet alleen slecht voor je concentratie, maar ook voor je lichaam, omdat je bloed minder goed kan doorstromen. Sta daarom ieder uur eventjes recht, al was het maar om je tas koffie naar de vaatwasser te brengen. Mocht je het willen weten: ik stel daarvoor zelfs een timer in!

5 | Vermijd afleiding

Ik hoor je al denken: “Kilien, ga je hier nu eindelijk iets vertellen wat ik nog niet wist?”, maar ik weet dat je waarschijnlijk toch meer tijd op je smartphone doorbrengt dan je eigenlijk zou willen. Hou daarom deze blog in de gaten, want binnenkort vertel ik je meer over een digitale detox, en hoe je daaraan kan beginnen zonder al te veel neveneffecten te ondervinden. 😉

Natuurlijk vertel ik je in deze hele blogpost geen nieuwe dingen, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om even aan een paar best practices herinnerd te worden. Laat met dus gerust weten in de comments of jij deze tips al toepast, en of ik je misschien geïnspireerd heb om een nieuwe uit te proberen!

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Eén opmerking over '5 tips om je te kunnen concentreren tijdens het thuiswerken'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s