Ik werd meter (maar niet van een baby…)

Leestijd: 3 minuten

Wie had verwacht om hier koddige baby- of zelfs puppyfoto’s te vinden, is eraan voor de moeite. Ik werd deze week officieel zwerfvuilmeter van de gemeente! En wie denkt dat het niet bepaald sexy is om met handschoenen en een vuilniszak door het bos te wandelen, moet zeker eens deze video of deze highlights bekijken, om erachter te komen dat dat eigenlijk ook wel een beetje klopt.

Hoe mijn plogavontuur begonnen is, zou ik niet meer kunnen zeggen. Ik ging vroeger al geregeld wandelen in het bos achter mijn huis, en het aantal afgelegde kilometers is exponentieel gestegen naarmate de lockdowns langer duurden. Maar hoe vaker ik in het bos passeerde, hoe vaker het me opviel hoe vuil het er kon worden. En daar besloot ik iets aan te doen.

Uiteraard schrijf ik deze blog om jou te motiveren om in de eerste plaats je afval nooit meer rond te gooien, en misschien om af en toe zelf eens zwerfvuil op te ruimen. Al wil ik je daarbij wat informatie meegeven die ik gaandeweg vergaard heb, maar die ik misschien wel wat eerder had willen weten.

Over het materiaal, bijvoorbeeld. Afval aanraken met je blote handen is niet bepaald een goed idee, maar dat wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat je materiaal zoals handschoenen, fluovestjes en zelfs een grijpstok gewoon gratis kan bestellen op de webshop van De Mooimakers? Wil je je kroost meenemen, geen probleem: al het materiaal is er ook in kindermaten!

TIP: Bestel een gratis grijpstok op de webshop van De Mooimakers

Natuurlijk sta je nu helemaal uitgerust te popelen om erop uit te gaan, maar temper je enthousiasme nog heel eventjes. Want naast een grijpstok en/of handschoenen heb je een speciale zwerfvuilniszak nodig. Natuurlijk kan je het verzamelde afval gewoon in je eigen restcontainer gooien, maar dan betaal je wel zelf voor de afvalophaling. De witte zwerfvuilniszakken kan je normaal gezien gratis krijgen bij je stad of gemeente.

TIP: Haal speciale zwerfvuilniszakken bij je stad of gemeente

Nu je toch bij de gemeente bent, kan het misschien interessant zijn om je te laten inschrijven als vrijwilliger. Niet alleen word je dan beloond voor je verdienstelijk vrijwilligerswerk, maar vaak ben je dan ook verzekerd. En als je een beetje zoals ik bent, dan vind je het al een hele eer om jezelf officieel zwerfvuilmeter of -peter van de gemeente te mogen noemen. 😉

TIP: Schrijf je in als vrijwilliger, zodat je verzekerd bent

Laat de gemeente weten waar je de witte zakken achterlaat, zodat zij die kunnen ophalen op een plek die ze makkelijk met een pick-up kunnen bereiken. Zelf leerde ik dat het afval dat je verzameld hebt ergens achterlaten ook als sluikstorten beschouwd kan worden als je het niet correct doet, hoe ironisch dat ook mag klinken.

TIP: Let op dat je geen boetes krijgt voor sluikstorten!

Onder sluikstorten verstaan we ‘het bewust achterlaten, opslaan of storten van je afval op een manier die niet aan het politiereglement voldoet’. Daar kan je dus een (GAS-)boete voor krijgen. Goed, het is maar dat je het weet. Als je het tot hier hebt volgehouden, wil dat zeggen dat je echt een gemotiveerde plogger bent – hoera! Misschien nog een laatste tip om af te sluiten?

TIP: Download de gratis Belgische WePlog-app

De opzet van WePlog is heel simpel: de app brengt in kaart welke buurten net werden opgeruimd, en welke juist een goede plogbeurt zouden kunnen gebruiken. Groene straten werden onlangs opgeruimd, oranje betekent dat iemand er realtime aan het ploggen is, rood is een teken dat er al een tijdje niet meer opgeruimd werd.

Daarmee heb ik je alles verteld wat je moet weten om er zelf op uit te trekken. Heb ik je hiermee kunnen inspireren om wat vaker te gaan ploggen, of beloof je me op z’n minst dat je je afval nooit nog ergens achterlaat? Ik hoor het graag in de comments!

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s