Money, money, money: 6 tips om geld te sparen

Leestijd: 2 minuten

Intussen ben ik een halfjaar aan het werken, en we gaan er niet om liegen: door de lockdowns komt er meer geld binnen dan er buiten gaat, en da’s misschien maar goed ook. Maar als ik binnenkort wil gaan samenwonen met Ben, en nog later zelfs een huis wil kopen, kan ik maar beter nu al verantwoordelijk met mijn centen omgaan. Geld sparen, hoe doe je dat nu eigenlijk?

1 | Bepaal hoeveel je iedere maand kan sparen

Het zal veel mensen als een nachtmerrie in de oren klinken, maar de eerste stap naar financieel savvy worden, is regelmatig je rekeningen checken. Ik maakte een paar jaar geleden al een Excelsheet op, waarin ik iedere week bijhoud hoeveel ik uitgeef aan vervoer of eten, om maar een voorbeeld te noemen. Alleen zo kan je realistische spaardoelen stellen die je ook echt volhoudt.

2 | Denk na welk bedrag je bij elkaar wilt sparen

Of je nu spaart op de korte of de lange termijn, jezelf een duidelijk doel stellen helpt om het sparen vol te houden. Nu je weet hoeveel je iedere week of maand kan missen, zou het makkelijker moeten worden om binnen een afzienbare tijd een bepaald bedrag bij elkaar te sparen. Geef jezelf een kleine uitdaging, maar maak het ook niet zo moeilijk dat je het halverwege opgeeft.

3 | Spaar automatisch

Mijn allerbeste tip? Stel de app van je bank zo in dat er, vlak nadat je je loon hebt gekregen, een bedrag automatisch naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Zo zorg je er niet alleen voor dat je er niet iedere maand opnieuw aan moet denken, maar door aan het begin van de maand al te sparen, weet je precies wat je de rest van de maand nog kunt uitgeven. Je hebt immers toch al gespaard!

Mijn allerbeste tip? Spaar automatisch.

4 | Maak er een spelletje van

Wat dacht je van een spaarchallenge of een spaarbingo? Op websites zoals Pinterest zijn er meer dan genoeg mensen die al zulke uitdagingen voor jou ontworpen hebben, dus je hebt de checklists maar af te drukken en af te vinken. Om een voorbeeld te geven: als je in week 1 één euro spaart, in week 2 twee euro enzovoort, heb je op het einde van het jaar toch maar mooi 1.378 euro bij elkaar gesprokkeld. Misschien kan je zelfs vrienden of familie uitdagen?

5 | Word je bewuster van je uitgaven

Wat dacht je ervan om een no spend dag, week of misschien zelfs maand in het leven te roepen? In deze blogpost van twee jaar geleden legde ik ook al uit waarom het geen slecht idee is om elke week een bepaald bedrag cash af te halen – al is dat nu natuurlijk niet zo coronaproof. Oh, en hier is nog een blogpost over goedkoper eten!

6 | Denk eens na over pensioen- of langetermijnsparen

Geloof me, ik voel me ook alleen maar op mijn gemak om met zulke termen te jongleren omdat een bankmedewerker vorige week twee uur de tijd heeft genomen om me uit te leggen wat ze precies betekenen. Zie het als een potje waar je nu al elke maand een kleine som in stort, maar dat pas vrijkomt op je 65e verjaardag. Zulke vormen van sparen zijn trouwens fiscaal voordelig. Meer over weten? Neem contact op met je bank of hit me up.

Laat me gerust weten in de comments of jij sparen makkelijk of moeilijk vindt, wat je spaardoelen zijn en of deze tips je misschien een duwtje in de rug hebben gegeven. En als je nog meer tips hebt, laat die dan maar komen!

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

2 gedachten over “Money, money, money: 6 tips om geld te sparen

  1. Dag Kilien, ik reageer in feite op je artikel in ‘Periodiekske’, dat overeenkomt met ‘Money, money, money’ op je website. Pensioensparen is in principe oké, maar brengt met deze lage rente natuurlijk weinig op. Dus ik zou nu slechts een klein stukje pensioensparen en daarnaast eens iets in aandelen doen, ook een investering die je voor een langere periode moet doen en ook met geld dat je niet snel nodig hebt. Maar je kan het wel te allen tijde weer aan, door je aandelen te verkopen. Kies wel aandelen die dividend geven en dat zijn er vaak in de vastgoedsector, b.v Cofinimmo, een bedrijf dat o.a. in rusthuizen investeert. D.w.z. in de gebouwen, die dan gehuurd worden door de uitbaters van zo’n rusthuis. Het jaarlijkse dividend kan oplopen tot boven de 4% en omdat het deel rusthuizen komend jaar in hun portefeuille groter wordt, komen zij in aanmerking voor het verlaagde tarief van dividendbelasting van 15% i.p.v. nu 30%. En dat scheelt weer flink in de dividendopbrengst. Je kan ook dagelijks zien hoeveel je investering waard is op de internet beurspagina van De Tijd. Uiteraard schommelt de waarde van je bezit wel met de koers van het aandeel, maar grotere bedrijven kennen niet zo meteen sterke koersbewegingen, waardoor het niet nodig is dat permanent in de gaten te houden. En je kan met kleine stukjes bijkopen wanneer de koers even lager staat. Het is wat meer risico dan sparen op een spaarrekening, maar daar haal je nu maar 0,11% jaarlijks mee, waar dan nog de bankkosten af kunnen gaan. Je houdt amper de inflatie bij. Beleggen kost wat meer moeite en tijd, het kan vaak via je bank. Ze zullen je wellicht hun beleggingsfondsen adviseren, maar dan weet je feitelijk niet waarin je exact belegt en zijn er soms instap- en uitstapkosten aan verbonden. Bij aandelen die je zelf koopt via de bank betaal je commissieloon en beurstaks bij in- en verkopen en bewaarloon per jaar bij de bank. Je hoeft zelf niet bij te houden wanneer je dividend krijgt, daar stelt de bank je van op de hoogte en boekt dat zelf op jouw rekening. Naarmate je meer aandelen hebt in verschillende bedrijven – want je moet spreiden met beleggen – wordt het ook interessanter en stijgt je opbrengst.
    Banken adviseren uiteraard graag, maar dat is natuurlijk niet steeds zonder eigenbelang, die mensen moeten ‘targets’ halen en weten dus perfect met welke beleggingen de bank het meest verdient. Normaliter geven ze wel elk kwartaal een overzicht van je beleggingen, zodat je kan bekijken of je vooruit of achteruit gaat. Maar ga niet te snel aandelen verkopen, goede bedrijven overleven een dip. Ga je ook niet laten verleiden om bitcoins te kopen. Inderdaad lijkt dat vandaag een ware goudmijn, maar het is zeer onduidelijk waar dat heen gaat en je hebt geen verhaal als het mis loopt. Banksaldo’s zijn tot hoge bedragen gegarandeerd, aandelen hangen zelfs niet vast aan een bank, maar aan een bedrijf. Je bent je investering dus niet kwijt als je bank failliet zou gaan, enkel wanneer het bedrijf zelf in faling gaat. Nadeel van aandelen is wel, dat je ze moeilijk kan meenemen naar een andere bank, omdat ze daar hoge kosten per soort aandeel voor aanrekenen.

    Dit alles maar als kleine reactie op jouw artikel over sparen.
    Vriendelijke groet,

    Frits Schetsken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s